Inspirăm mult praf! În luna ianuarie, un indicator pentru praful din aer a fost depăşit de 12 ori

Numai în luna ianuarie, la nivelul municipiului Bistriţa, de 12 ori au fost depăşiţi parametrii de calitate a aerului, monitorizaţi în staţia automată din Parcul municipal, cu o rază de 5 km pătraţi. Este vorba despre indicele PM 10, Bistriţa fiind singura localitate din ţară care este cuprinsă la categoria „Rău”. În mod normal, pe parcursul unui an de zile, sunt acceptate aceste depăşiri doar de 35 ori, astfel că Bistriţa şi-a „consumat” deja o treime.

         „Bistriţa şi judeţul Bistriţa-Năsăud nu sunt campioni negativi ai României ci sunt în trendul României, care a fost invitată să dea explicaţii la Bruxelles pe calitatea aerului de către comisarul european de Mediu. Vom mai merge în 14 februarie, ca ţară, să dăm explicaţii, alături de alte opt state ale Uniunii Europene. Toată lumea are probleme de menţinere a calităţii aerului. Într-adevăr, pe site-ul www.calitateaaerului.ro, am înregistrat unele depăşiri la indicatorul PM 10, praful, particule cu diametrul sub 10 microni”,a declarat directorul executiv Sever Roman de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în cadrul Colegiului Prefectural.
         Potrivit acestuia, una dintre cauze o reprezintă condiţiile meteo nefavorabile, perioadele de ceaţă, cu o platformă a norilor la nivelul de jos, iar poluanţii nu se dispersează, iar valoarea concentraţiei maxime admise este depăşită. „Noi am înregistrat anul acesta, prin două metode, atât printr-o metodă manuală, clasică, de laborator, dar şi o metodă automată, prestaţia automată de monitorizare a calităţii aerului. Am confirmat 12 depăşiri la PM 10. De fiecare dată am trimis notificări informative către Garda de Mediu şi le-am scris motivele pentru care considerăm noi că au apărut aceste depăşiri”, a adăugat directorul executiv Sever Roman.

         Şeful APM Bistriţa-Năsăud a menţionat că astfel de depăşiri apar în perioada de iarnă pe fondul încălzirii locuinţelor, atât cu centrale individuale pe gaz, cât şi pe lemne, care emit foarte mult praf, la care se adaugă şi lucrările de deszăpezire cu nisip şi pietriş. Nu în ultimul rând, Sever Roman a menţionat că pe site-ul menţionat că datele sunt preluate automat din staţie, însă acestea trebuie validate de analizele de laborator, iar în multe cazuri acestea au fost invalidate de analizele manuale. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5