Întâlnire aniversară cu scriitorul Menuţ Maximinian
Palatul Culturii Bistriţa a organizat o întâlnire aniversară cu scriitorul Menuţ Maximinian. În cuvântul său preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”, Zorin Diaconescu, care a fost şi moderatorul evenimentului a vorbit despre modul în care Menuţ Maximinian şi-a conturat un portret în ultimii ani, fiind un nume cunoscut în lumea scrisului şi etnologiei.
„Menuţ este, fără îndoială, un animator, şi pentru că animator vine de la anima, adică de la suflet, v-am spus şi cheia succesului său în viaţă. El pune suflet în tot ceea ce face, fie că este vorba de folclor, fie că este vorba de profesia lui de jurnalist, fie că este vorba de litere. Toate acestea le face cu sufletul, le face din suflet şi acesta este şi motivul pentru care oamenii, cititorii, publicul, îl iubesc pe Menuţ. Ai crede că Menuţ este un nostalgic pentru că îl vezi îmbrăcat în costumul popular, îl vezi vorbind despre satul de altădată. Nu este aşa. Menuţ este foarte modern în gândirea lui, dar are o înţelepciune, probabil moştenită de la părinţi, de la strămoşi. Menuţ mai este un prieten foarte bun, un prieten de nădejde la care poţi apela în momentele în care se cunoaşte adevărata prietenie, adică atunci când ai nevoie de el. Toate acestea la un loc nu fac decât să exprime conţinutul celor trei cuvinte pe care i le adresăm acum – „La mulţi ani!” „ a declarat Zorin Diaconescu. Cuvinte frumoase au rostit şi scriitorii Elena M. Cîmpan, Victor Ştir, Gheoghe Mizgan, Mirela Orban, dintre cei prezenţi amintind şi pe Ana Zegrean, David Dorian, Al. C. Miloş, Victoria Fătu Nalaţiu, Dumitru Bar, Corina Negrea, Radu Salvan, Maria Blaga, Ştefan Veşcari, Rodina Fercana, Doina Macarie, Victoria Fătu Nalaţiu, precum şi referenţii instituţiei Maria Herineanu şi Petre Petruse. În acest cadru Niculae Vrăsmaş a oferit o diplomă de excelenţă din partea Fundaţiei Valea Bârgăului.
Grădina de vară de la Palatul Culturii Bistriţa a fost şi gazda conferinţei „ Despre generaţii şi receptări în literatură” precum şi a unui recital de poezie din volumul în pregătire al sărbătoritului, „Ultimul înger”. A fost o atmosferă literară sub semnul prieteniei.
Adaugă comentariu nou