Întâlnire cu actriţa şi scriitoarea Ioana Crăciunescu, la Palatul Culturii

Actriţă şi scriitoare remarcată în plan internaţional, Ioana Crăciunescu a fost la Bistriţa, la Palatul Culturii Bistriţa. Încă odată a demonstrate că este un om cu har și carismă care reuşeşte să atragă mulțimile cu un magnetism special. În faţa scriitorilor din Bistriţa a prezentat „Mon General”, o carte în care miza estetică este adesea concurată şi chiar copleşită de miza militantismului. O carte plină de viaţă şi care se confruntă cu aceasta. Ioana Crăciunescu a trăit între două ţări: România şi Franţa, iar cartea reflectă bătălia interioară pe care a purtat-o în permanenţă, aici, acolo, să reziste era singura soluţie. Poeziile ei, asemeni unor fabule cu rol moralizator se adresează exact lumii de care are nevoie şi fără de care nu poate exista. Recitalul susţinut de autoare şi de actorul Mihai Panaitescu ne-au convins de acest lucru, într-un eveniment moderat de managerul instituţiei, dr. Dorel Cosma.
Apoi, pe scena mare, bistriţenii au putut viziona piesa “Contract (Ultima Dorinţă)” de Cristina Cozma, în regia lui Mihai Panaitescu, asistent regie-Marian Stan. Actorii Ioana Crăciunescu, Andreea Pascu, Roxana Olsanschi ne-au prezentat într-o lume supertehnologizată, într-un secol în care omenirea s-ar putea instala pe Marte, o poveste arhaică: îngijirea bătrânilor la domiciliu. “În CONTRACT, bătrâna de aproape 90 de ani caută o tânără, pentru îngrijire. Face asta printr-un anunț la ziar. Și așteaptă. În urma anunțului se prezintă o tânără de 30 de ani, cu idei moderne despre viață și societate. Urmează între cele două personaje un schimb de replici amuzant, intelectual, un dialog despre viață, societate, morală și speranță." -Denis Dinulescu.
"Piesa CONTRACT este o adâncă introspecție în realitatea cotidiană, în sufletul uman, în năzuințele și bucuriile noastre. Dialogul dintre cele două femei este, credem, unul desăvârșit, digerabil, îndrăzneț și agreabil, care va satisface gusturile spectatorilor indiferent de vârstă``-Mihai Panaitescu, regizor.
O piesă la care sala a fost plină de tineri spre bucuria actorilor. Şi, cel mai important, tinerilor le-a plăcut ce au văzut.
Putem spune despre Ioana Crăciunescu că s-a reîntors acasă, bunicii ei fiind din Teaca. Actriță de teatru şi cinema, poetă, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și a devenit actriță a Teatrului Nottara. A publicat volumele: „Scrisori dintr-un câmp de maci”, Cartea Românească, București, 1979; „Duminica absentă”, Cartea Românească, București, 1980; „Supa de ceapă”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981; „Iarna clinică”, Cartea Românească, București, 1983; „Mașinăria cu aburi”, Editura Eminescu, București, 1984; „Creștet și gheare”, Cartea Românească, București, 1998; „Supa de ceapă / Soupe à l’oignon”, Editura Brumar, Timișoara, 2007; ”Mon General”, Editura Tracus Arte, București, ”Piața Chibrit”, Editura Charmides, Bistrița, 2017.
Filmografie: ”Actorul și sălbaticii” (1975); ”Ediție specială” (1978), ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), ”Artista, dolarii și ardelenii” (1980), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), ”La capătul liniei” (1982), ”Femeia din Ursa Mare” (1982), ”Să-ți vorbesc despre mine” (1987), ”Duminica în familie” (1987), ”Quelque part vers Conakry” (1992), ”Mensonge” (1993), ”Pullman paradis” (1995), ”Undeva la Palilula” (2012), ”Sieranevada” (2016). Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor români, a UCIN și UNITER.
O zi de neuitat, cu literatură şi teatru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5