Invazie de scriitori la Rodna, 19 !
La lansarea cărţii mele „În vuietul timpului” a fost o adevărată invazie de scriitori la Rodna, 19, ceea ce nu s-a mai văzut aici de foarte mulţi ani. A fost lume bună, au fost invitaţi mulţi, cine a vrut să vină a venit, cine n-a vrut să vină, n-a venit. Din şcoala rodneană, unde s-a desfăşurat evenimentul, au venit câţiva profesori, aici sunt peste 50 de cadre didactice. Dintre profesorii de limba şi literatura română a onorat invitaţia doar prietenul nostru, suavul poet Iacob Guşă, directorul Iacob Sângeorzan i-a invitat pe toţi, însă, se pare, intelectualii cadre didactice rodnene nu se omoară cu lectura şi au considerat acest eveniment literar neimportant pentru dumnealor.
Au venit la acest eveniment de cultură de la Rodna 14 scriitori, plus noi localnicii, prof. Lenuţa N. Pop, fostă Domide, o inedită pictoriţă de icoane pe sticlă, prof. Iacob Guşă, de care vă spuneam, gingaş poet al chemărilor de dor, prof. Emil Bălăi, poetul kilometrului zero, prof. Liviu Păiuş, harnic cercetător de folclor şi subsemnatul, aşadar în total am fost 19 scriitori.
Ceea ce comunică scriitorii este nevoia fundamentală a sufletului uman de a prinde din sensul vieţii. În viziunea scriitorului cuvântul devine univers şi mit, putere creatoare, miracol, forţă prin care acesta participă la viaţa lumii luând-o în stăpânire, recreând-o. Cuvântul, limbajul, exprimă întreaga personalitate a scriitorului nostru. Prin puterea sa, cuvântul, ca imagine şi metaforă, evocă, povesteşte întâmplări, aprinde lumini şi iradiază culori, cuprinde forme şi urmăreşte fluidităţi. Cuvântul este în acelaşi timp muzică şi semnificaţie.
Îmi face plăcere să mai amintesc, printre participanţi, pe prof. Anişoara Bindiu, fostă directoare a Clubului Copiilor din Rodna, mare iubitoare de carte, informaticianul Ovidiu Ionel, fost elev al soţiei, ne-a ajutat la tehnoredactare, venit cu soţia, ec. Lenuţica, ing. Zaharia Horga, vecinul nostru de bloc şi scară, directorul Centrului de Afaceri Rodna, ing. Vasile Munteanu, vecinul nostru de sus, fost şef la Forţele de Muncă de la Sângeorz Băi, dânsul ne-a ajutat cu transportul, ec. Macedon Bodriheic, cel care ne-a oferit un ajutor financiar la cartea lansată anul trecut.
Primarul Rodnei, domnul dr. Alexandru Năşcan, a venit şi a stat la prezidiu până la terminarea evenimentului, a stat şi la partea a doua şi s-a întreţinut cu scriitorii, pe cei mai mulţi dintre dânşii îi cunoştea destul de bine.Scriitorul Ioan Mititean remarca, că, în cele mai multe cazuri, primarii stau 15-20 de minute şi apoi pleacă, au probleme care, nu-i aşa, nu suferă amânare. Acest primar ştie ce înseamnă fenomenul cultural şi l-a respectat şi sprijinit, şi pe mine m-a ajutat financiar la tipărirea cărţii. Din Primărie au mai venit economistele Angelina Luci, contabil şef şi Stela Boşca, bibliotecară. De la şcoală au venit Ana Maria Luchi, fostă elevă a soţiei, prof. Florica Grapini, prietena soţiei, prof. Doina Nechita, prietenă a soţiei şi fostă colegă de catedră, desigur, prof. Iacob Sângeorzan, directorul şcolii, împrună cu soţia, prof. Florina, doamnele economiste, Octavia Guşă, contabilă, Virginia Elena Sângeorzan, secretară, şi ec. Icuţa Grapini, soţia viceprimarului Valentin Grapini.
De la Maieru a venit o mică delegaţie de profesori scriitori, Liviu Ursa, directorul muzeului „Cuibul visurilor”, ctitorit de tatăl său, domnul Sever Ursa, Iacob Naroş şi prietenul nostru Icu Crăciun, membru al Uniunii Scriitorilor şi redactor şef al cunoscutei reviste „Cuibul visurilor”, revistă ctitorită şi patronată de distinsul profesor Sever Ursa, cel căruia i-am dedicat această carte, cu toată dragostea şi admiraţia. Din „îndepărtatul” Beclean a venit cunoscutul profesor şi scriitor Cornel Cotuţiu, membru al Uniunii Scriitorilor, căruia am avut plăcerea a-i face câteva recenzii în Răsunetul, dânsul vine pentru a treia oară la o lansare de carte a mea, mulţumesc.
Delegaţia Ligii Scriitorilor din România, filiala Năsăud, condusă de preşedintele filialei, marele om de suflet, prof. Ioan Mititean, omul care a scris 22 de cărţi şi care reprezintă deja blazonul literar al Năsăudului. Cine nu-l cunoaşte pe domnul Mititean, nu cunoaşte Năsăudul. A venit împreună cu finuţa sa soţie, doamna Lucreţia, scriitoare. A mai fost o familie de scriitori, Rodica şi Mircea Daroşi, domnul Daroşi m-a copleşit cu frumoasele sale expresii despre mine şi cărţile mele, mulţumesc. Dânsul, am mai spus-o, îşi respectă cu prisosinţă statutul său de profesor. Au mai venit prof. Ioan Seni, preşedintele Despărţământului ASTRA Năsăud, coleg de liceu la Năsăud cu soţia mea Mari, prof. Romulus Berceni, statornic apărător al gliei strămoşeşti, prof. Floarea Pleş, cu un gingaş zâmbet şi un cadou pentru mine, prof. Ana Berengea, prietena noastră de peste deal, de la Ilva Mare, rodneancă de origine, vicepreşedinte Liga Scriitorilor, filiala Năsăud, dânsa m-a botezat „Peniţa de aur”, mulţumesc, de asemenea cu un cadou, un cadou am mai primit şi de la prof. Lenuţa Domide, fostă colegă de catedră cu soţia mea.
Scriitorii din Liga Scriitorilor din România, filiala Năsăud, au venit sub sigla „Cartea pe roţi”, un fel de caravană scriitoricească care străbate şi poposeşte în diferite localităţi din judeţ şi din ţară şi care promovează cultura şi literatura română în rândul publicului larg. Mulţumesc!
Cei care am participat la acest eveniment important de cultură, am traversat cinci ore o bucurie spirituală a comunicării, a fost o comuniune a zâmbetului, înţelegerii şi a romantismului. De aceea am fost frumoşi şi am creat clipe frumoase, care, iată, se scurg deja în amintire.Este bine să ne gândim la cuvintele eminentului profesor scriitor Sever Ursa care spunea, „Cartea este instrumentul genial al omenirii şi nu poate lipsi de pe masa dumneavoastră.”
Citiţi şi:
- Mulţumesc!
- Zilele Rodnei, la prima ediţie: Inaugurarea Casei de Cultură, acordarea titlului de cetăţean de onoare, cântec şi voie bună. Preşedintele Radu Moldovan: Rodnenii sunt oameni harnici și merită un primar pe măsura lor!
- La Cuibul visurilor din Maieru, dublă lansare de carte
- La Rodna s-a lansat cartea „În vuietul timpului” de Dan Popescu
- Cetatea RODNEI, mereu tânără
Comentarii
Bine ca ne invadeaza scriitorii si nu talibanii.
Adaugă comentariu nou