La Rodna s-a lansat cartea „În vuietul timpului” de Dan Popescu

În sala de festivităţi a Şcolii Generale „Florian Porcius” din Rodna, în prezenţa unui public elevat, au fost 42 de persoane, între care 14 scriitori, mi-am lansat volumul „În vuietul timpului”, 196 de pagini, volum apărut la editura Napoca Star din Cluj, director Dinu Virgil Ureche. A fost, îndrăznesc să spun, o bucurie a sufletului, au fost momente de sărbătoare a metaforei şi a forţei cuvântului, această fabuloasă sursă de imagini.
Cartea aceasta a mea, ca orice carte onestă care se scrie, este un pact între artă şi sufletul meu. Am vrut să fie o frescă care conţine multe elemente memorialistice, este o îmbinare între o creaţie memorialistică şi una epică, am introdus datele memoriei în sintezele fanteziei şi de aici am încercat să am interesante inovaţii în arta povestirii. Una dintre acestea a fost punerea în exclusivitate a sufletului meu în vârful pixului. Unul dintre pilonii de forţă din cartea aceasta este iubirea. Trebuie să iertăm din iubire şi să nu aşteptăm răspuns. Iubirea este iertare, să nu negociem niciodată iertarea pe care o dăm. Să avem cedare de sine, adică să avem iubire, să adâncim mereu forţa cuvântului prin morala creştină.
A participat, printre alţii, o delegaţie a Ligii Scriitorilor din România, filiala Năsăud, venită sub genericul „Cartea pe roţi”, condusă de omul de suflet prof. Ioan Mititean, din grup mai făcând parte doamnele Lucreţia Mititean, Rodica Daroşi, Ana Berengea, Floarea Pleş, şi domnii Mircea Daroşi, Romulus Berceni şi Ioan Seni, care este şi preşedintele Despărţământului ASTRA Năsăud. De asemenea, au participat şi doi scriitori, membrii ai Uniunii Scriitorlor din România, filiala Cluj, Cornel Cotuţiu şi Icu Crăciun, acesta din urmă, prietenul nostru, fiind şi redactor şef al cunoscutei publicaţii patronate de marele profesor Sever Ursa, „Cuibul visurilor”, din Maieru, de aici a mai venit şi profesorul şi jurnalistul Liviu Ursa şi profesorul şi scriitorul Iacob Naroşi, acesta din urmă are interesante studii despre activitatea lui Liviu Rebreanu. Dintre gazde, au participat primarul Rodnei, dr. Alexandru Năşcan, cel care mi-a acordat un ajutor financiar pentru carte, mulţumesc, şi cu care am colaborat mulţi ani cu foarte bune rezultate, şi prof. Iacob Sângorzan, directorul şcolii unde ne-am desfăşurat activitatea, împreună cu soţia sa prof. Florina, mulţumesc pentru găzduire.
Am dedicat această carte distinsului profesor Sever Ursa, scriitor, eseist, critic literar, folclorist, filosof, formator de caractere, cea mai puternică personalitate pe care am cunoscut-o în Ardeal, cu toată dragostea şi admiraţia.
Au fost discuţii calde, liniştite, la obiect, cine a avut de spus ceva a spus, dialogul acesta în comuniune a durat aproape trei ore fără pauză şi pot să vă asigur că nimeni n-a căscat, nu a plutit vreun gram de plictiseală în sală, a fost o atmosferă spirituală benefică care ne înfrumuseţeză sufletele.
Prof. Emil Bălăi, poet. „Remarcabilă carte, autorul este atent la toate. Dan Popescu este preocupat de limbajul poetic şi de realizările cotidiene ale confraţilor săi. Stilul său este deosebit”.
Prof. Liviu Păiuş, scriitor. „Foarte bună carte, vedem aici etnografia şi sociologia culturii ţărăneşti. Limba, portul, obiceiul, neologismele sunt tratate remarcabil. Dan Popescu are cuvinte frumoase despre Biserica noastră strămoşească. Autorul vede măreţia şi povestea codrului, cartea este admirabilă, scrisă cu discernământ.”
Prof. Ioan Mititean, scriitor. „Foarte mult îmi place această carte. Proză scurtă, eseu, povestiri, povestior de elită. Acesta este Dan Popescu!”
Prof. Cornel Cotuţiu, scriitor. „E admirabil că în zona aceasta a Someşului s-a conturat un climat de cultură, la Maieru, la Rodna, sunt oameni de condei. Autorul acestei cărţi, Dan Popescu, este de toată lauda.”
Prof. Ioan Seni, scriitor.”Aici la Rodna s-a instituit o lume frumoasă, o lume bună. Recunosc arta de portretist a autorului. Tainele educaţiei într-o familie de preoţi îşi spun cuvântul. Dan Popescu abordează şi aspecte filosofice, în mod deosebit. Minunat! Am admirat relaţiile sale de familie.”
Prof. Romulus Berceni, scriitor. „Căutăm în strună acelora care vreau să ne domine. Cartea lui Dan Popescu este deosebită.”
Prof. Icu Crăciun, scriitor. „Special îl felicit pe Dan pentru acest eveniment, acesta este un om de cultură deosebit, vom lansa această carte şi la Maieru, la 28 mai.”
Prof. Mircea Daroşi, scriitor. „Moment emoţionant, sărbătoresc pentru scriitorul dv. Dan Popescu. L-am cunoscut abia târziu, mai ales din rubricile ziarelor noastre locale. Scriitorii se înveşnicesc prin arta cuvântului, aşa cum face Dan Popescu. Sunt foarte bucuros că mă aflu şi eu în cartea domniei sale. Este un critic literar de mare valoare, sesizează ceea ce este frumos pentru sufletul omului, este un critic literar care face lucruri deosebite, prin talentul şi cunoştinţele sale, sondează adâncurile sufletului. Dan Popescu este un adevărat prozator, are o frază cursivă, curgătoare, verbul său vibrează atât de frumos în sufletul cititorilor, merită toate laudele. Stăpâneşte foarte bine noţiunile de teorie literară chiar dacă nu este filolog. Scriitorul excelează cu metafora.”
Primarul Rodnei, dr. Alexandru Năşcan. „Mă bucur şi sunt onorat să mă aflu în prezenţa atâtor scriitori, este ceva deosebit pentru Rodna, este o sărbătoare a sufletului. Îl felicit pe Dan Popescu şi vă doresc să vă simţiţi bine aici la noi.”
Inevitabil, la orice lansare de carte, participanţii încearcă să vorbească frumos despre autor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul meu, însă, dincolo de un uşor iz de protocol, am simţit un gram de iubire, de sinceritate ale oamenilor aceştia pentru mine. Vă rog să mă credeţi că toată lumea s-a simţit bine, în frunte cu mine. Pentru că ne-am bucurat spiritual împreună. Mulţumesc!
În derularea acestui eveniment literar, am fost declarat „Scriitorul zilei” de către domnul scriitor Ioan Mititean, preşedintele Ligii Scriitorilor din România, filiala Năsăud şi tot la iniţiativa dânsului, toată audienţa, mi-a cântat „Mulţi ani trăiască!” Tăierea tortului, masa şi celelalte felicitări s-au derulat în sala de protocol. Mulţumesc tuturor pentru participare, a fost o zi minunată!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5