Investiţii de peste 2,5 milioane lei, din fonduri europene, guvernamentale şi locale, inaugurate în comuna Șanţ
Autoritățile locale din comuna Șanț au inaugurat, în prezența președintelui Consiliului Județean, a reprezentanților constructorilor, ai Inspectoratului Școlar Județean, investiții importante pentru comunitatea locală in infrastructura de educație, dar și cea rutieră. Lacrimile unei bătrâne și bucuria din ochii copiilor sunt poate măsura lucrurilor bune făcute de Primăria și Consilil Local Șanț.
***
O grădiniţă ca în poveşti pentru 40 de copii din zonă
„Suntem la grădiniţa de pe str. Cârtibav, obiectiv pe care mi l-am dorit să-l realizez chiar de la începutul mandatului. Am promis, iar cel mai important lucru este atunci când te ţii de cuvânt. Mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean pentru susţinerea pe care am primit-o din partea dânsului, dar şi Consiliului Local, pentru că întotdeauna au fost cei care m-au susţinut în proiectele pe care am vrut să le realizăm la nivelul comunei.
Este o realizatre atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile viitoare, care vor creşte şi vor fi educate în localitatea noastră. Crede că ne putem mândri cu felul în care arată această grădiniţă”, a declarat, în cadru oficial, primarul Ioan Szabo, punctând relaţia de colaborare pe care o are atât cu staff-ul instituţiei şcolare, cu dăscăliţele, dar şi cu părinţii.
În completare, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a ţinut să precizeze că investiţia în viitor, în educaţie şi sănătate, reprezintă un lucru extraordinar pentru o administraţie. „Mă bucur că domnul primar şi Consiliul Local au luat această decizie, de a avea grijă de viitoarea generaţie. Îl felicit pentru modul în care a gândit această grădiniţă. Chiar dacă am mai văzut multe alte grădiniţe şi o să-mi atrag criticile, e cea mai frumoasă grădiniţă pe care am văzut-o, e plină de viaţă, e foarte frumos aranjată. Nici afară, în Occident, nu cred cred că sunt foarte mulţi copii care se bucură de o grădiniţă atât de caldă. Se vede că e foarte mult suflet”, a declarat preşedintele Moldovan.
Investiţia, în valoare totală de 1,4 milioane lei, a fost finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în baza OG 28/2013, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu suma de 1,1 milioane lei, în timp ce suma de 300.000 lei a fost alocată, drept cofinanţare, din bugetul local.
Podul şi drumul de pe calea Moldovei, reabilitate din fonduri europene şi locale
Drumul care până în primul război mondial asigura legătura dintre comuna Şanţ şi Bucovina a fost modernizat. Dincolo de trecut, în prezent, Drumul Comunal 44 A facilitează accesul a peste o treime din populaţie către terenurile agricole şi păşuni.
„Ne aflăm pe podul peste Someş, un pod care a legat, până în primul război mondial Ardealul de Moldova, de aceea se numeşte drumul comunal Calea Moldovei. Au fost asfaltaţi şi aproximativ 500 metri. Valoarea investiţiei este foarte mare. Toată comunitatea apreciază această investiţie.
Pentru mine a fost o luptă pentru a realiza acest obiectiv, pentru că au fost făcute câteva greşeli în proiectare, în loc de stradă a fost scris drum comunal şi atunci a trebuit să găsim soluţia pentru a-l clasifica”, a precizat, la faţa locului, primarul Ioan Szabo.
Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 1,1 milioane lei, din care 440.000 lei (circa 100.000 euro) a reprezentat finanţare printr-un proiect european derulat prin GAL Ţara Năsăudului, diferenţa venind din bugetul local.
Drumul ce duce spre rai, comuna Şanţ, va fi modernizat anul viitor
Zona e mirifică, a completat Radu Moldovan, iar când ai infrastructură rutieră, apă şi canalizare, iar natura lângă tine „eşti aproape ca în rai”.
Prezent la eveniment, şeful Secţiei Drumuri Naţionale, ing. Alexandru Slavita, a precizat că deocamdată sunt în licitaţie lucrări pe două tronsoane de pe DN 17 C şi DN 17 D. La Şanţ, execuţia lucrărilor va ajunge cel mai probabil anul viitor.
„La această dată, sunt scoase la licitaţie tronsonul de pe DN 17 C, de la km 9 până la km 26, respectiv Dumitra până la Salva, la intersecţia celor două drumuri. Mai este un sector din DN 17 D, din Beclean până la Salva. Se doreşte să fie scoase pe tronsoane, câte 20 km, pentru a se atac pe mai multe fronturi. Iarna aceasta se vor face licitaţiile şi pe celelalte tronsoane, o echipă lucrează special la aceste documentaţii”, a explicat ing. Slavita.
Preşedintele CJ: Ioan Szabo este unul dintre primarii foarte harnici. Comuna se apropie de o comunitate montană din Europa
La momentul inaugural, preşedintele Consiliului Judeţean a ţinut să-l felicite pe edilul comunei de la izvoarele Someşului. Eforturile coroborate ale administraţiei judeţene şi locale vor determina, a spus Radu Moldovan, creşterea nivelului de civilizaţie comparativ cu o comunitate montană din Europa.
„E unul dintre primarii foarte harnici ai judeţului, destul de incomod în calitate de coleg, pentru că mă bâzâie foarte mult, tot timpul e nemulţumit. Am făcut câteva angajamente împreună, atunci când am discutat despre ceea ce e de făcut în comuna Şanţ. Am ajuns să realizăm mult mai multe lucruri decât eu am visat atunci când am venit la Consiliul Judeţean, în 2012”, a declarat Radu Moldovan.
Potrivit acestuia, doar într-o comunitate unită, care ştie ce vrea, se pot duce la bun sfârşit proiecte de anvergură.
„Unul dintre cele mai mari deziderate era modernizarea celor două drumuri naţionale. Suntem aici, într-o comună limitrofă a judeţului, în vecinătate cu judeţul Suceava. Îmi doresc ca, împreună cu domnul primar, înainte de a merge în campania electorală, modernizarea drumului să fi trecut de comuna Şanţ şi să avem deschiderea către Moldova prin Pasul Rotunda. Un alt lucru care era foarte important, infrastructura de apă şi canal, este în derulare şi în termen util va fi finalizată şi nişte oameni vrednici vor beneficia şi de aceste condiţii.
În paralel, Primăria Şanţ are proiectele pe care le dezvoltă, cu modernozări de străzi, cu o nouă Casă de Cultură. Comuna Şanţ, într-un termen mediu va arăta foarte bine. Pot să spun că aceşti cetăţeni ai comunei Şanţ se apropie ca nivel de civilizaţie de o comunitate dintr-o zonă de munte din Europa. (...) Este o comunitate foarte unită, care ştie ce vrea. O astfel de comunitate poate să ducă la îndeplinire asemenea proiecte”, a adăugat preşedintele administraţiei judeţene.
Citiţi şi:
- Primarul Ioan Szabo: Super multă lume la Zilele comunei Şanţ. În această seară vă aşteptăm alături de Florin Ionaş şi Diana Selagea
- David Szabo, candidatul Alianței pentru Bistrița-Năsăud, va duce mai departe proiectele tatălui său, în comuna Șanț!
- Comuna Şanţ într-o continuă dezvoltare. Două poduri rutiere peste Someş şi trotoare pe toate străzile. Vezi lista investițiilor
- Primarul Ioan Szabo l-a ajutat pe Moş Crăciun să ajungă la peste 1300 de copii din comuna Şanţ
- Primarul Marian Forogău: Sunt un om al locului, ţin la şănţenii mei, de aceea toate proiectele trebuie să le facă viaţa un pic mai bună! Ce proiecte se vor finaliza sau vor începe în acest an!
Adaugă comentariu nou