Primarul Marian Forogău: Sunt un om al locului, ţin la şănţenii mei, de aceea toate proiectele trebuie să le facă viaţa un pic mai bună! Ce proiecte se vor finaliza sau vor începe în acest an!
Anul 2022 pentru comuna Şanţ va însemna finalizarea unor proiecte de infrastructură, finanţate prin fonduri europene sau guvernamentale, dar şi demararea unor noi investiţii aşteptate de comunitate.
„Avem o listă importantă de proiecte în implementare, pentru o parte dintre ele aşteptăm semnarea contractelor de finanţare, şi mă refer la Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, la cele de la Compania Naţională de Investiţii şi, de ce nu, la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De asemenea, vom promova proiecte şi din bugetul local, iar pentru anumite documentaţii mizăm pe lansare unor noi ghiduri, programe operaţionale. Ţin foarte mult la şănţenii mei, sunt un om al locului, şi prin tot ceea ce facem vreau să le facem viaţa un pic mai bună, mai confortabilă”, ne-a declarat primarul Marian Forogău.
Potrivit acestuia, în acest an se vor încheia lucrările de modernizare a unor drumuri de interes local, dar şi a celor forestiere, proiecte cu finanţare europeană, derulate prin PNDR 2014-2020. De asemenea, se va finaliza execuţia celor două poduri peste Someşul Mare, de la Valea Mare şi Rusu. Odată ce timpul va permite, se va relua lucrarea de asfaltare pe drumul comunal Cobășel-Valea Blaznei, care va aduce plus valoare turismului din zonă. De asemenea, se va continua implementarea proiectului „Grădinița cu program prelungit în comuna Șanț”.
„Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, comuna Şanţ a depus patru proiecte de modernizare a drumurilor, cu o valoare de aproximativ 81 milioane lei. Fiind vorba despre o bugetare multianuală, sperăm ca rând pe rând, toate proiectele să beneficieze de finanţare. Un proiect de peste 4 milioane lei vizează străzile din zona centrală, al doilea, de circa 7 milioane lei – consolidarea, modernizarea drumurilor Rogojan, Peste pod, Buhnari, Ţaigăr, Cuşnar, al treilea include alte 15 drumuri, cu o valoare de 10 milioane lei, iar al patrulea, estimat la o valoare mult mai mare, cuprinde tot ceea ce ar rămâne nemodernizat din reţeaua stradală”, ne-a explicat primarul Marian Forogău.
La Compania Naţională de Investiţii, au fost depuse nu mai puţin de şapte proiecte - modernizarea sediului Primăriei; modernizarea Dispensarului; modernizarea Centrului Civic; construirea unei Capele; sală de sport în incinta Şcolii Gimnaziale Șanț; parc recreere la Valea Mare; proiect trotuare și rigole de scurgere în localitatea Șanț. „Pentru două dintre acestea, sunt premise să obţinem finanţare, deja au trecut în etapa de DALI. Mă refer la modernizarea Centrului medical şi la sediul primăriei, pregătim o serie de avize şi alte documentaţii solicitate”, a adăugat edilul şănţean.
Nu în ultimul rând, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se vor căuta oportunităţi de finanţare pentru alte proiecte pe care autorităţile le au în planul de investiţii. Eficientizarea energetică la Blocul specialiştilor, eficientizarea energetică şi mansardarea Şcolii Gimnaziale Şanţ (clasele V-VIII), şcoală şi grădiniţă la Valea Mare sunt doar câteva dintre proiectele care ar putea aspira la banii din PNRR. De altfel, la Valea Mare, un nou imobil pentru grădiniţă şi şcoală, în zona centrală, cu un parc de recreere, va însemna o revitalizare a satului.
Din bugetul local, cu licitaţia deja făcută, va fi construiă capela funarară în localitatea Şanţ, în procedură de achiziţie publică fiind şi proiectul de amenajare de trotuare și rigole de scurgere pe DN 17 D.
„Avem documentaţia pentru amenajarea râului Someș, în comuna Șanț și în satul Valea Mare. De asemenea, este pregătit proiectul de amenajare și tubare a râurilor Cobășel, Cârțibav și Cârțibuș. Căutăm soluţii de finanţare pentru reabilitarea muzeului local. Sunt doar câteva dintre preocupările administraţiei locale, la care adăugăm problemele curente, susţinerea şcolii, a cultelor religioase, a culturii, pentru că fiecare domeniu contează într-o comunitate. Fiecare locuitor al acestei comune contează, are problemele lui, la noi trebuie să găsească înţelegere, o vorbă bună şi o soluţie, în limitele legale”, ne-a mai spus primarul Marian Forogău.
Citiţi şi:
- Primarul Marian Forogău: A fost semnat contractul de execuţie a trotuarelor şi rigolelor pe DN 17 D! Continuăm lucrările pe Valea Măriilor şi Valea Blaznei-Cobăşel
- Primarul Marian Forogău: A fost un an plin de provocări, dar am dus proiectele pe drumul cel bun! Avem investiţii majore de infrastructură în derulare, dar şi depuse la finanţare!
- Primarul Marian Forogău: 42 milioane lei pentru dezvoltarea comunei Șanț! Peste 80% din bugetul comunei este alocat investițiilor
- Primarul Marian Forogău: Modernizarea drumurilor comunale şi forestiere, amenajarea trotuarelor, finalizarea grădiniţei cu program prelungit, cadastrarea, în derulare! Zilele comunei Şanţ, în 27 august!
- Primarul Marian Forogău: Cu fonduri de la bugetul local, lucrăm la reabilitarea şcolii primare de la Şanţ! Pentru şcoala gimnazială, căutăm resurse europene!
Adaugă comentariu nou