Primarul Marian Forogău: Cu fonduri de la bugetul local, lucrăm la reabilitarea şcolii primare de la Şanţ! Pentru şcoala gimnazială, căutăm resurse europene!

Educaţia rămâne o prioritate pentru administraţia publică locală a comunei Şanţ. Încă de la preluarea mandatului, primarul Marian Forogău a avut în vedere promovarea unor proiecte pentru reabilitarea imobilelor unde funcţionează şcoala primară şi şcoala gimnazială, mizând pe deschiderea unor linii de finanţare din fonduri europene. Pentru că noul exerciţiu financiar mai are de aşteptat, s-a făcut aple la bugetul local.

         „Se lucrează la imobilul în care se desfăşoară cursurile pentru ciclul primar. Se face izolarea termică, de asemenea igienizări, amenajări, astfel încât să putem obţine şi avizul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Aceste lucrări se vor finaliza înainte de debutul anului şcolar. Am alocat fonduri de la bugetul local. Pentru şcoala gimnazială, clasele V-VIII, avem un proiect mai amplu şi vom căuta resurse externe”, ne-a explicat primarul Marian Forogău.

         Altfel, în procedură de achiziţie publică, spre etapa finală, este proiectul privind construcţia şi echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie preşcolară în comuna Şanţ, în fapt Grădiniţa cu program prelungit, proiect cu o valoare de 3.521.571,43 lei. Prin proiect se propune construirea unei grădiniţe cu program prelungit, în proximitatea Primăriei Şanţ, cu 4 săli de grupă, plus cabinet medical, bucătărie, sală de masă, grupuri sanitare etc., precum şi echiparea corespunzătoare a acesteia pentru funcţionarea la standarde înalte de calitate. Grădiniţa va avea o suprafaţa de peste 200 metri pătraţi, un regim de înălţime P+2E, lângă aceasta urmând să fie construită şi o anexă.

         Există un proiect depus la Compania Naţională de Investiţii şi pentru construirea unei săli de sport în curtea şcolii, documentaţia fiind elaborată în acest mandat.

***

         În această perioadă, continuă lucrările de modernizare a drumurilor forestiere. „Se lucrează pe Valea Măriilor, de asemenea, avem în derulare un proiect de asfaltare pe strada Cârţibav, cu o lungime de 2,5 kilometri. Pentru drumul comunal Cobăşel-Valea Blaznei, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, din 19 iulie. Sperăm ca firma să demareze execuţia cât mai repede”, ne-a explicat primarul Marian Forogău.

         În perioada următoare, după finalizarea proiectului tehnic, va fi scoasă la licitaţie execuţia lucrărilor la capela funerară. „Această capelă, din localitatea Şanţ, o vom face cu bani de la bugetul local. Mai avem un proiect de capelă, pentru care sperăm să obţinem finanţare prin GAL, această urmând să fie amplastă în localitatea Valea Mare”, a precizat edilul comunei.

         Autorităţile locale au pregătit studii de fezabilitate pentru proiecte care vor fi depuse la finanţare în exerciţiul financiar european 2021-2027. Astfel, sunt elaborate documentaţii tehnice pentru modernizarea drumurilor comunale, care nu au fost incluse până acum într-un proiect, pentru modernizarea drumurilor agricole,  pentru izolarea termică a „Blocului specialiştilor”. La acestea se adaugă şi cele şapte proiecte depuse la Compania Naţională de Investiţii, şi anume sala de sport, parc de recreere în satul Valea Mare, modernizarea sediului Primăriei, a dispensarului, amenajarea centrului civic, amenajare trotuare şi rigole de scurgere pe lângâ DN 17 D, dar şi  capela pentru ceremonii funerare.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5