Primarul Marian Forogău: Cinci proiecte au fost depuse la CNI! Asfaltarea străzilor, sala de sport, reţeaua de gaze rămân prioritare pentru comuna Şanţ!

         Proiectele de investiţii îşi continuă parcursul, în comuna Şanţ, administraţia publică locală stabilindu-şi un plan de acţiune pe termen scurt, mediu şi lung.

„Avem în derulare un proiect pe Submăsura 7.2, asfaltări de drumuri comunale. De asemenea, se lucrează la modernizarea drumurilor forestiere de pe raza comunei. Sunt în execuţie două poduri peste râul Someş, la Rusu şi în Valea Mare. Aceste proiecte se vor încheia până în vară”, a declarat primarul Marian Forogău.

În perioada următoare, va fi lansată şi procedura de achioziţie publică pentru pproiectul privind  construcţia şi echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie preşcolară în comuna Şanţ, în fapt Grădiniţa cu program prelungit, proiect cu o valoare de 3.521.571,43 lei. Prin proiect se propune construirea unei grădiniţe cu program prelungit, în proximitatea Primăriei Şanţ, cu 4 săli de grupă, plus cabinet medical, bucătărie, sală de masă, grupuri sanitare etc., precum şi echiparea corespunzătoare a acesteia pentru funcţionarea la standarde înalte de calitate. Grădiniţa va avea o suprafaţa de peste 200 metri pătraţi, un regim de înălţime P+2E, lângă acesata urmând să fie construită şi o anexă.

Potrivit acestuia, la preluarea mandatului erau începute o serie de documentaţii, pentru care a obţinut avizele şi autorizaţiile ulterioare şi care au fost depuse la Compania Naţională de Investiţii.

Este vorba despre modernizarea dispensarului medical, modernizarea sediului Primăriei comunei, modernizarea centrului civic, capela pentru ceremonii funerare, dar şi amenajare rigole de scurgere pe lângâ DN 17 D.

„Sper să fie finanţate toate aceste proiecte şi să le putem duce la îndeplinire. În plus, am făcut un proiect pentru asfaltarea tuturor străzilor care nu au fost prinse până acum într-un program de modernizare, pentru o sală de sport în curtea şcolii. Vreau să menţionez că suntem în parteneriat cu Rodna şi cu Maieru pentru reţeaua de gaze naturale”, a explicat  edilul localităţii.

Proiecte de dezvoltare sunt promovate şi pentru localitatea Valea Mare, precum asfaltarea drumurilor comunale, un parc recreativ, trotuare şi rigole.

Pe viitor, vreau să facem extinderi de reţele electrice, cu infrastructura de apă şi canalizare pentru ca oamenii să îşi poată construi locuinţe. Avem o densitate mare a populaţiei, casele sunt apropiate, este nevoie de noi zone de locuinţe, dar care să aibă acces la utilităţi.

În timp, am un proiect şi un vis pe care sper să îl pot  duce la bun sfârşit, pe termen mediu şi lung. Vreau ca printr-un parteneriat cu alte comune – mă refer la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  Investiţii Teritoriale Integrate – să obţinem investiţii mai mari în turism. Mă gândesc la un complex turistic, ori la Valea Măriilor unde expiră contractul de concesiune, ori pe Muntele Făgeţel, pe platoul Poiana Zânelor cu pârtie de schi, cu trasee de drumeţii. Este o şansă de dezvoltare pentru comunitatea noastră”, a explicat edilul comunei Şanţ.

Altfel, din luna martie va începe campanie de distribuire a lemnelor de foc pentru anul 2021. La nivelul întregii comune, pentru gospodării şi instituţii publice – şcoli, biserici, etc. -  este nevoie de aproximativ 6500 metri cubi de foioase. Fiecare gospodărie primeşte 5 metri cubi, persoanele peste 61 de ani (cu un venit mai mic de 1400 lei/lună) sau văduvele beneficiind de un preţ subvenţionat cu 80%, iar celelalte categorii având o subvenţie de 50% din preţ.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5