Pregătiri pentru asfaltare pe Valea Măriilor! Încep lucrările pe drumul comunal Cobăşel-Valea Blaznei! Proiecte majore în comuna Şanţ!
Proiectele de investiţii îşi continuă parcursul, în comuna Şanţ, administraţia publică locală stabilindu-şi un plan de acţiune pe termen scurt, mediu şi lung.
Potrivit primarului Marian Forogău, în această perioadă se continuă proiectele de infrastructură rutieră care erau în derulare, şi anume modernizarea de drumuri comunale (cu finanţare prin Submăsura 7.2), podurile de peste râul Someş, la Rusu şi în Valea Mare, dar şi la un proiect de modernizare a drumurilor forestiere de pe raza comunei.
Săptămână viitoare, va începe practic turnarea asfaltului pe drumul de pe Valea Măriilor, pe o lungime de 8,8 kilometri. Proiectul include şi alte tronsoane de drum forestier.
De asemenea, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pe drumul comunal Căbăţel-Valea Blaznei, investiţie finanţată prin etapa a doua a PNDL. Execuţia va demara în cel mai scurt timp, potrivit edilului comunei.
Altfel, în procedură de achiziţie publică este proiectul privind construcţia şi echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie preşcolară în comuna Şanţ, în fapt Grădiniţa cu program prelungit, proiect cu o valoare de 3.521.571,43 lei. Prin proiect se propune construirea unei grădiniţe cu program prelungit, în proximitatea Primăriei Şanţ, cu 4 săli de grupă, plus cabinet medical, bucătărie, sală de masă, grupuri sanitare etc., precum şi echiparea corespunzătoare a acesteia pentru funcţionarea la standarde înalte de calitate. Grădiniţa va avea o suprafaţa de peste 200 metri pătraţi, un regim de înălţime P+2E, lângă acesata urmând să fie construită şi o anexă.
De asemenea, nu mai puţin de şapte proiecte sunt depuse la Compania Naţională de Investiţii, dintre care două documentaţii au fost începute şi finalizate de la începutul acestui mandat. Este vorba despre sala de sport, care va fi amplasată în curtea şcolii, şi un parc de recreere în satul Valea Mare. În plus, au fost obţinute avizele şi autorizaţiile ulterioare pentru cinci proiecte, respectiv modernizarea sediului Primăriei comunei, a dispensarului, amenajarea centrului civic, amenajare trotuare şi rigole de scurgere pe lângâ DN 17 D, dar şi capela pentru ceremonii funerare.
„Din bugetul local, vom demara construcţia unei capele mortuare în localitatea Şanţ. Ulterior, dacă va exista finanţare prin fonduri europene, vom edifica o astfel de capelă şi la Valea Mare”, ne-a explicat primarul comunei.
Tot de la bugetul local, a fost alocată o sumă importantă, de 570.000 lei, pentru extinderea reţelelor electrice în zone care se pretează la construcţia de locuinţe. În zona centrală este o densitate mare, dar dacă există utilităţi – apă, canalizare, energie electrică – locuitorii vor fi atraşi să-şi construiască o casă şi într-o altă zonă.
Documentaţii tehnice pentru investiţii în şcoli şi infrastructura rutieră
Autorităţile locale pregătesc studii de fezabilitate pentru proiecte care vor fi depuse la finanţare în exerciţiul financiar european 2021-2027. Astfel, sunt elaborate documentaţii tehnice pentru modernizarea drumurilor comunale, care nu au fost incluse până acum într-un proiect, pentru modernizarea drumurilor agricole, pentru izolarea termică (anveloparea) a imobilelor în care funcţionează şcoala primară şi şcoala gimnazială, dar şi pentru „Blocul specialiştilor”.
Lucrări de cadastru pentru 1000 de imobile, în acest an!
Primăria Şanţ continuă şi lucrările de cadastru general, pe lângă finanţarea de la ANCPI, de 160.000 lei, fiind alocată de la bugetul local suma de 140.000 lei. Primarul Marian Forogău ne-a explicat că în acest an sunt preconizate lucrări de cadastru şi carte funciară pentru 1000 de imobile.
Autorităţile locale au înţeles importanţa acestui demers, care nu doar că îţi arată starea reală a proprietăţii, ci constuie un punct de plecare obligatoriu pentru orice investiţie publică sau privată.
Lemn de foc pentru populaţie, în regie proprie
Ocolul Silvic Izvorul Someşului Mare RA s-a dotat cu un TAF pentru exploatare forestieră, în timp ce Primăria Şanţ a achiziţionat un Dumper, astfel că vor fi reduse cheltuielile pentru asigurarea lemnului de foc pentru populaţie.
La nivelul întregii comune, pentru gospodării şi instituţii publice – şcoli, biserici etc. - este nevoie de aproximativ 6500 metri cubi de lemn de foioase. Fiecare gospodărie primeşte 5 metri cubi, persoanele peste 61 de ani (cu un venit mai mic de 1400 lei/lună) sau văduvele beneficiind de un preţ subvenţionat cu 80%, iar celelalte categorii având o subvenţie de 50% din preţ.
Citiţi şi:
- Primarul Marian Forogău: Cu fonduri de la bugetul local, lucrăm la reabilitarea şcolii primare de la Şanţ! Pentru şcoala gimnazială, căutăm resurse europene!
- Primarul Marian Forogău: Cinci proiecte au fost depuse la CNI! Asfaltarea străzilor, sala de sport, reţeaua de gaze rămân prioritare pentru comuna Şanţ!
- Primarul Marian Forogău: Modernizarea drumurilor comunale şi forestiere, amenajarea trotuarelor, finalizarea grădiniţei cu program prelungit, cadastrarea, în derulare! Zilele comunei Şanţ, în 27 august!
- Primarul Marian Forogău: A început construirea grădiniţei cu program prelungit, o investiţie finanţată din fonduri europene
- Lucrări de asfaltare pe Valea Măriilor, în comuna Şanţ! În pregătire, Valea Blaznei, Cobăşel!
Adaugă comentariu nou