Ioan Oltean, despre numirea lui Leonard Orban la conducerea MAE: Domnul Orban nu face acolo politica nu ştiu cui, face politica

Premierul Emil Boc a transmis celor două Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin înfiinţarea Ministerului pentru Afaceri Europene (MAE) şi numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister, susţine secretarul general al PDL Ioan Oltean.

,,Iniţiativa Guvernului care vizează înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene se va produce săptămâna viitoare. Premierul a înaintat după şedinţa de Guvern de miercuri proiectul de lege privind înfiinţarea acestui minister. Deja, pentru luni, la ora 13.00, a fost convocată şedinţa comună a celor două Birouri Permanente, pentru a stabili data la care va avea loc şedinţa comună a celor două camere prin care se va hotărî restructurarea guvernamentală în sensul înfiinţării acestui nou minister.

Pentru a înlătura orice fel de comentarii vreau să vă spun că temeiul juridic al acestui act guvernamental este Constituţia României, articolul 85, alineatele 2 şi 3, prin care Parlamentul îşi exercită atributul de a aproba autoritatea Guvernului de a înfiinţa un nou minister.

După ce se înfiinţa, noul minister, evident comisiile de specialitate vor audia propunerea pe care premierul a făcut-o deja în persoana domnului Leonard Orban pentru a gestiona acest minister extrem de important care se va ocupa, în principal cu absorbţia şi urmărirea fondului de absorbţie a fondurilor europene, precum şi cu politicile şi strategiile guvernamentale, în acest domeniu. Este un minister extrem de important.

Vreau să vă spun că sunt deja reacţii extrem de pozitive ale UE faţă de această iniţiativă a Guvernului Boc. Sperăm că săptămâna viitoarea, Puterea va mobiliza la maxim Parlamentul, astfel încât să trecem fără surprize, prin votul secret această propunere guvernamentală, care în mod cert va produce efecte pozitive asupra ridicării gradului de absorbţie a fondurilor europene. (…) Întreaga strategie de coordonare a resurselor europene va cădea în sarcina acestui minister. Vor fi preluate aceste sarcini de la ministere, care, astăzi în mod separat o fac şi vor fi trecute sub autoritatea Ministerului Afacerilor Europene”, a declarat deputatul Ioan Oltean.

Întrebat ce costuri financiare presupune înfiinţarea unui nou minister, Oltean a răspuns că vor fi nişte ,,eforturi financiare minime”, fără a oferi, însă o cifră exactă.

,,Nu am informaţii privind resursele financiare legate de înfiinţarea noului minister. În opinia mea, vor fi nişte eforturi minime, pentru că există deja două departamente care funcţionează, iar cele două departamente se vor reuni în cadrul unui nou minister, cu secretarii de stat respectivi, cu personalul existent, deci nu se va pune în discuţie, un personal suplimentar, decât ministrul, şi eventual consilierii ministrului. Probabil, că sumele alocate pentru funcţionarea celor două departamente vor fi folosite la funcţionarea ministerului în sine”, a menţionat Ioan Oltean.

Noul ministru, Leonard Orban, va coordona procesul de absorbţie a fondurilor europene, precum şi politicile şi strategiile din domeniul afacerilor europene. Rugat să comenteze dacă domnul Leonard Orban va face faţă provocărilor funcţiei, în sensul în care nu are experienţă în politica românească, Oltean a precizat:

,,Domnul Orban nu face acolo politica nu ştiu cui, face acolo politica resurselor europene, iar domnul Orban este un tehnocrat de primă mână, a lucrat la UE, a fost primul comisar român al UE, are un sistem de relaţii personale extrem de bogat la nivelul UE, are o experienţă care îl va ajuta foarte mult în planul exercitării atribuţiilor de ministru, iar în ceea ce priveşte colaborarea cu ceilalţi miniştri şi cu premierul, şi cu Comisia Europeană, nu e nici un fel de reţinere în privinţa domnului Orban”, a subliniat liderul judeţean PDL.

La întrebarea cu cât va creşte rata de absorbţie a fondurilor europene, odată cu înfiinţarea acestui nou minister, Ioan oltean a dat un răspuns ambiguu. A fost ceva mai concret şi mai optimist, colegul de partid, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

,,Nu am făcut o statistică care să fie dată publicităţii. Noi sperăm că existenţa unui minister nou care să aibă ca şi preocupare, strategia şi absorbţia fondurilor europene, va avea un efect pozitiv incontestabil. O să trăim şi o să vedem, dar cu siguranţă se va îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, în mod substanţial”, a subliniat Ioan Oltean.

,,S-ar putea ca organizarea care se preconizează să ne ducă la o creştere rapidă de peste10-15% şi e nevoie de aşa ceva.

De pildă, nu se mai duce ministrul pentru problemele mari de strategie, cum făceam până acum. Se dă o amploare mai mare de coordonare generală, inclusiv legătura cu Comisia Europeană.

Să iei toate structurile, să le duci dincolo, ar fi o bulversare. Este vorba de o coordonare mai perfectă, se ţine legătura strict. Un ministru are şi alte domenii, nu neapărat numai dezvoltarea şi proiectele europene. Deciziile mari se vor lua tot prin ministere”, a concluzionat Valeriu Tabără.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5