Săptămâna de foc a bugetului UE 2014-2020. Proiectul lui van Rompuy intrigă pe toată lumea

Oltean: Este o propunere de neacceptat. PDL nu susţine sub nicio formă o politică a UE de diminuare a fondurilor deja stabilite

România se pregăteşte să intre în săptămâna de foc a negocierilor europene pentru bugetul UE 2014-2020 cu poziţii confuze la vârf, pe fondul campaniei electorale. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a venit cu o propunere CFM 2014-2020 care a reuşit să nemulţumească atât statele net contribuitoare cât şi pe cele net beneficiare.

Proiectul belgianului prevede reducerea cheltuielilor cu 74,5 miliarde de euro faţă de varianta avansată de Comisia Europeană. Cel mai adânc, proiectul lui Van Rompuy taie de la Politica de coeziune – 29,5 miliarde de euro şi de la Politica Agricolă Comună – 25,5 miliarde de euro. Statele donatoare şi mai ales cele din nordul Europei – între care Marea Britanie, Suedia, Olanda – cer tăieri mai adânci de cheltuieli, de 100-200 de miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei. Londra a lansat semnale neoficiale că îşi va folosi dreptul de veto în Consiliul European, dacă UE nu va merge pe cheltuieli reduse măcar cu 20 de miliarde de euro faţă de proiectul lui lui Van Rompuy, ceea ce înseamnă tăieri de aproape 100 de miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei.

De partea cealaltă, statele net beneficiare de fonduri europene critică şi ele proiectul lui Van Rompuy, dar, bineînţeles, pentru tăierile pe care le consideră prea drastice.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PDL BN, deputatul Ioan Oltean, a afirmat că ,,propunerea domnului Rompuy de diminuare a fondurilor europene este o propunere de neacceptat”, adăugând ,,nu este rezultatul afirmaţiilor iresponsabile făcute de către liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu?”

,,România nu poate să accepte ca fondurile pe care Comisia Europeană i le-a propus să fie diminuate, dar nu îşi pune domnul premier Ponta întrebarea de ce există această propunere, de ce preşedintele Rompuy a venit cu o asemenea propunere. Oare nu este rezultatul politicii pe care Guvernul Ponta îl duce de 6 luni de zile, oare nu este rezultatul politicii de discreditare a UE. Oare nu este îndepărtării României de ţările UE? Nu este rezultatul afirmaţiilor iresponsabile făcute de către liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu?”, a precizat Oltean.

Acesta a subliniat că PDL şi ARD nu susţin sub nicio formă o politică a UE de diminuare a fondurilor deja stabilite, dar în acelaşi timp cer Guvernului Ponta să construiască o politică prin care România să-şi respecte angajamentele faţă de UE. ,

,,ARD cere actualei guvernări să promoveze o politică prin care atacul dur la liderii politici europeni să înceteze, ARD cere actualei guvernări să promoveze o politică de respect, o politică prin care să respecte valorile democraţiei europene. Respingem şi nu vom susţine o asemenea propunere, dar guvernul actual trebuie să fie preocupat mai mult faţă de politica pe care o promovează faţă de UE. România nu poate rămâne în afara UE, România nu poate să se dezvolte fără o absorbţie serioasă a fondurilor europene. În momentul acesta, zero absorbţie fonduri europene, din cauza guvernării USL”, a concluzionat Ioan Oltean. Însă pe fondul campaniei electorale din România, între preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul

Victor Ponta au apărut divergenţe privind mijloacele pe care România le va folosi pentru a-şi afirma poziţia la Consiliul European din 22 şi 23 noiembrie.

Până în acest punct, discuţia pare să meargă doar în retorica specifică a campaniei electorale româneşti, Băsescu fiind pus de Ponta în situaţia de a alege între a accepta tăierea de fonduri europene pentru România şi a-şi supăra aliaţii europeni din statele net contributoare, ca Angela Markel, cancelarul Germaniei. Pe de altă parte, utilizând dreptul de veto, cum cere premierul, Băsescu ar risca să bage România în ofsaid: având în vedere că deciziile la Consiliul European se iau în unanimitate, statele net beneficiare pot să lase Bucureştiul să se opună în locul lor tăierilor de fonduri, fără ca ele să-şi pericliteze relaţiile directe cu statele donatoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5