Ioan Oltean: E nevoie de mai multă forţă din partea liderilor ARD

Conferinţă de presă, vineri 30 noiembrie 2012

Jurnalist: Aţi fost printre cei care aţi criticat strategia ARD la Colegiul Director de joi?

Ioan Oltean: Am fost printre cei care au susţinut necesitatea implicării liderilor politici la nivelul fiecărui colegiu, la nivelul fiecărui judeţ. Noi nu dezvoltăm numai o politică de prezentare a candidaţilor într-un colegiu sau altul. Noi trebuie să ne gândim la motivarea cu caracter general asupra ARD, ca forţă politică, care se constituie ca o alternativă la ceea ce se este USL şi nu să ne construim campania pe susţinerea unui candidat sau a altuia, aşa cum există din nefericire peste tot unele încercări de a-şi cala strategia şi campania doar pe anumite colegii, şi de a fi neglijate altele.

Jurnalist: Practic, ce aţi reproşat că nu există o viziune naţională în campania ARD?

Ioan Oltean: Practic, am cerut fiecărui lider judeţean să-şi caleze strategia pe o politică la nivelul întregului judeţ, şi nu pe colegii distincte.

Jurnalist: Vă nemulţumeşte felul cum se desfăşoară campania ARD, că este lipsită de vizibilitate, cum se spune?

Ioan Oltean: S-a ridicat problema şi nu este nimic de ascuns că liderii noştri naţionali nu sunt suficient de convingători, că nu sunt suficient de hotărâţi în a prezenta politica şi strategia noastră, angajamentele noastre în raport cu ceea ce vrea să facă USL. Atâta timp cât noi avem un program de guvernare extrem de bine fundament, USL nu are un program de guvernare, şi acest lucru l-a recunoscut şi Călin Popescu Tăriceanu care a reproşat în mod public preşedintelui PNL Crin Antonescu că nu are şi nu a prezentat la nivelul PNL un program propriu de guvernare (…) E nevoie de mai multă forţă şi de prezenţa celor mai reprezentativi lideri pe piaţa României.

Jurnalist: Şi care sunt aceşti lideri?

Oltean: Ar fi Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Anca Boagiu…

Jurnalist: Dar vedeţi că domnul Ungureanu a ieşit şi a făcut afirmaţii de genul că nu se poate clona, nu poate fi prezent peste tot. Nu vă fac rău aceste afirmaţii, şi la o analiză după alegeri, care vor fi consecinţele pentru Mihai Răzvan Ungureanu şi alţi lideri?

Oltean: Sigur, noi recunoaştem că este foarte greu, pentru că liderii noştri sunt fiecare dintre ei şi candidaţi şi fiecare doreşte să fie prezent în colegiul său pentru a-şi susţine propria candidatură, dar în acelaşi timp şi ei trebuie să înţeleagă că sunt liderii cu cea mai mare vizibilitate, cu cea mai mare atractivitate, şi trebuie să fie prezenţi peste tot. Şi micile acestea înţepături, micile acestea reacţii nepotrivite nu sunt de natură de a ne motiva şi de a ne crea cea mai bună impresie, de aceea îi rog pe fiecare să se abţină şi să aibă un singur obiectiv. Liderii naţionali sunt doriţi în teritoriu. Blaga, Ungureanu sunt lideri de forţă.

23%, un procent insuficient pentru guvernare

Jurnalist: E o campanie electorală din punct de vedere al strategiei politice mai slabă decât în 2008?

Oltean: E o campanie mai puţin vizibilă decât în 2008.

Jurnalist: După 9 decembrie, e posibil să vedem schimbări la conducerea PDL, aşa cum s-a întâmplat după alegerile locale din iunie?

Oltean: Nu suntem preocupaţi în acest moment de asemenea lucruri, singura noastră preocupare e să fim prezenţi în teritoriu să obţinem cât mai multe voturi. Ce va fi după 9 decembrie vom putea discuta la vremea respectivă.

Jurnalist: La ce procent consideraţi că aţi eşuat? Un procent de 23% este suficient pentru ARD?

Oltean: Categoric, un procent de 23% este insuficient şi ne plasează în afara posibilităţii de guvernare. Noi contăm pe un procent de cel puţin 27-28%. De la 27% în sus vorbim de un procent rezonabil care poate plasa ARD în poziţia de posibilă guvernare.

Tăriceanu- un lider de anvergură, Antonescu un om de stânga

Jurnalist: Cum caracterizaţi ieşirile fostului premier Călin Popescu Tăricean? Face servicii ARD? Cui face servicii?

Oltean: Sunt ieşirile unui om politic responsabil. Călin Popescu Tăriceanu este un lider de anvergură, este un lider care are o viziune clară asupra ceea ce trebuie să se întâmple în România şi care este într-o contradicţie flagrantă cu viziunea lui Crin Antonescu. Sigur, eu rămân surprins că ieşirile lui Tăriceanu se produc cu o mare întârziere şi că atâta timp el a stat şi a acceptat o politică liberală, între ghilimele, pentru că niciodată Antonescu nu a făcut o politică liberală. Antonescu prin structura lui este un om de stânga, pentru că oamenii care tot timpul se odihnesc sunt oameni de stânga.

Jurnalist: E un semn că s-ar putea rupe USL?

Oltean: Nu, e un singur semn, că în PNL există oameni responsabili, oameni care sunt liberali pur sânge şi care înţeleg că România nu poate fi plasată în afara Europei, că România este şi trebuie să rămână în Europa. Să nu uităm că Tăriceanu a fost premier când România a fost acceptată în UE şi nu cred că omul acesta poate să accepte ca România să fie scoasă în afara Europei şi prin concursul partidului pe care domnia sa l-a condus ani la rândul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5