Ioan Seni – un pasionat al scrisului

Reporter: Recent, câţiva năsăudeni – Romulus Berceni, Mircea Daroşi şi Ioan Seni aţi fost primiţi în rândul Ligii Scriitorilor Români. Cum trăiţi această realitate?

Ioan Seni: Personal, ca pe o surpriză plăcută şi bine venită. Poate fi şi o dovadă că ceea ce scrii place unor cititori pasionaţi de subiectele pe care le abordezi şi forma literară în care le expui. Partea oficială a problemei mai înseamnă să fii cunoscut de cei ce conduc Liga şi să fii recomandat de cineva cu experienţă în Ligă. În acest sens, „naşul” celor trei este binecunoscutul publicist năsăudean Ioan Mititean, cu peste 12 volume publicate şi care de peste 20 de ani cunoaşte activitatea lor în cadrul societăţii culturale Astra. Dacă CV-ul pe care-l completezi este convingător şi răspunde exigenţelor Comitetului Director şi al Comisiei de Validare al Ligii, poţi să te numeri printre învingători, ceea ce s-a întâmplat şi cu noi, sub semnătura preşedintelui Alexandru Florin Ţene – membru al Academiei Americano-Română, fiind apoi repartizaţi în Filiala Bistriţa-Năsăud a Ligii.

R: Cum veţi colabora cu scriitorii bistriţeni consacraţi?

I.S: Ca şi până acum, sub semnul respectului faţă de personalitatea lor şi mai ales a operei pe care o editează. Sunt tot mai multe şi eficiente întâlnirile noastre, mai ales prin lansările de carte la care ne invită şi unde ne întâlnim cu scriitorii din Bistriţa, Beclean, Maieru, Cluj-Napoca, Dej, Runc… De Zilele Coşbuc sau Rebreanu sunt integraţi şi năsăudenii, în manifestările comune cu scriitorii sau criticii literari din Bucureşti sau Cluj-Napoca, mai ales când acţiunile sunt girate fie de Centrul Judeţean de Cultură, de Biblioteca Judeţeană sau de Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, prin Cenaclul Literar "George Coşbuc" şi Festivalul naţional de proză "Liviu Rebreanu"… R: Aveţi şi obligaţii în cadrul Ligii? I.S: Binenţeles, în primul rând de a scrie pentru revista „Agora Literară” şi mai ales pentru revistele literare din filială. Până în prezent, implicându-mă activ în viaţa Asociaţiunii Astra, ca organizator sau invitat, am abordat în general întrun stil cât mai accesibil, reportajul, eseul, jurnalul de călătorie, recenzia, prefaţa etc, punând la dispoziţia cititorilor interesaţi realitatea culturală a voluntarilor astrişti. În acest sens am numeroase articole publicate în „Revista română” – Iaşi, „Astra blăjeană” – Blaj, „Vatra veche” – Tg. Mureş, „Foaia Poporului” – Sibiu, „Studii şi Cercetări Etnoculturale” – Bistriţa, „Revista ilustrată” – Bistriţa, „Transilvania” – Sibiu, „Almanahul VRR” – Cluj-Napoca, „Răsunetul cultural” şi „Răsunetul” – Bistriţa, „Tribuna ideilor”, „Arhiva Someşană”, „Amalgam”, „Curierul Năsăudean”, „Plaiuri năsăudene” – Năsăud. La fel de importante rămân pentru mine volumele pe care le-am editat: „Năsăudenii şi Marea Unire” – două ediţii; „Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare al judeţului Bistriţa-Năsăud, vol. I Ţara Năsăudului” – două ediţii, în calitate de coordonator; „Asociaţiunea Astra Rediviva” – coordonator; În prezent insist pe capitolul „Colegiul Naţional „G. Coşbuc” şi Astra”, la 150 de ani..;

R: La începutul acestui an aţi avut adunarea anuală a Despărţământului Astra Năsăud. Cum consideraţi bilanţul anului 2012?

I.S: Oricâtă combustie sufletească ar avea astriştii năsăudeni, fără sprijin financiar oficial nu se pot atinge parametrii doriţi. De aceea, dacă m-aş referi doar la două acţiuni reuşite de Astra, ele au avut girul CJ BN şi de aceea le aducem mulţumirile binemeritate: este vorba de editarea volumului „Asociaţiunea Astra Rediviva” – 648 pag., volum care cuprinde experienţa didactică a sutelor de astrişti din Ţinutul năsăudean, acţiunile educative dedicate jubileului „Astra – 150 de ani” şi mai ales reuşita celei de-a 105-a Adunare anuală a Asociaţiunii găzduită tot cu acordul CJ BN de oraşul Năsăud; a doua acţiune a cărei reuşită se datorează CJ este găzduirea la Bistriţa a celor peste 50 de copii din Chişinău şi Tighina în cadrul Taberei internaţionale „Acasă la noi”, acţiune în care numeroşi primari, directori de şcoli, case memoriale şi muzee, biserici, alte ONG-uri sau persoane bine intenţionate au fost gazde bune ale copiilor oaspeţi, primiţi în documentare turistico-istorică în judeţul nostru. Dar acţiunile noastre astriste, deşi voluntare sunt atât plăcute, cât şi numeroase şi ne referim la: aniversările şi comemorările anuale; lansările de carte; expoziţiile tematice; sesiunile de comunicări; acordarea de premii elevilor cu media anuală „cea mai mare” pe profil; primirea în schimb de experienţă a universitarilor de la Cahul; susţinerea Maialului şi a Zilelor Năsăudului; dezveliri de busturi şi monumente prin efortul medicului Gh. Tr. Dascăl; întâlniri cu scriitori din judeţ şi din ţară; reuşita celei de-a XVI-a ediţie a Concursului interdisciplinar „Dr. Paul Tanco”, ediţie găzduită de Grupul Şcolar Telciu (dir. Domnica Homei, primar Sever Mureşan); susţinerea Festivalului ilvean de colinde şi obiceiuri de iarnă la Leşu; prezenţa astriştilor năsăudeni la adunările despărţămintelor din ţară: Sibiu, Iaşi, Blaj, Dej..; sau la cea de-a 107-a adunare anuală Astra – Sângeorgiu de Pădure (jud. Mureş); la întâlnirile Clubului Saeculum de la Beclean sau ale Societăţii VRR din Cluj-Napoca, la acţiunile Societăţii Cultul Eroilor sau ale Filateliştilor din Bistriţa sau Năsăud, la Deniile Eminesciene - cu vizite la Chişinău, Anenii Noi (Nistru), Odesa, Cetatea Albă, Ismail, Cahul, Iaşi; la Simpozionul românilor de pretutindeni găzduit de astriştii din Iaşi, Cernăuţi, Herţa, Hotin, Soroca, Edineţ..; susţinerea Zilei Grănicerului monorean; alte reuşite se leagă de efortul propriu al cercurilor din Despărţământ, cel mai prolific fiind cel al oraşului Năsăud condus de preşedinta Floarea Pleş şi care numără peste 200 de membri.

R: Credem că la fel de multe şi generoase acţiuni v-aţi propus şi pentru acest an.

I.S: Da, aşa este. Dar în lipsa unui sediu corespunzător, multe din intenţiile noastre se destramă şi, sub spectrul sumbru al zilelor pe care le trăim, devenim tot mai dezamăgiţi şi blazaţi. Se acordă din buget miliarde pentru cultură şi se face atât cât se vede, iar noi, pentru a reuşi ceea ce se vede apelăm deseori la buzunarul propriu sau la bunăvoinţa sponsorilor binevoitori. Totuşi, vom continua acţiunile specific tradiţionale ale Astrei cu lansări de carte; aniversări şi comemorări de evenimente sau personalităţi locale sau naţionale; organizarea a diverse expoziţii tematice şi de sezon; simpozioane sau sesiuni ştiinţifice; schimburi de experienţă în ţară şi înafara ţării; susţinerea acţiunilor cultural-educative ale Primăriilor sau Consiliilor Locale, respectiv ale instituţiilor de cultură din judeţ (Muzee, Biblioteci, Case de Cultură sau Cămine Culturale, Licee, Şcoli Generale, Biserici..); continuarea colaborării cu alte societăţi culturale: Cultul Eroilor Bistriţa, Societatea VRR Cluj-Napoca, Societatea şi Liga Scriitorilor din judeţ, Societatea de Numismatică şi Filatelie Bistriţa, cu filialele Astrei din ţară şi dinafara ţării.., cu Societatea „Limba Noastră cea Română” din Chişinău, R. Moldova; Vom face oferte atât pentru Zilele Năsăudului (Dezvelirea unei plăci dedicate meseriaşilor năsăudeni din toate timpurile; lansarea unei cărţi dedicate acestora; tradiţionala sesiune de comunicări „Istorie şi cultură năsăudeană” etc;), cât şi pentru jubileul Colegiului Naţional „George Coşbuc” la împlinirea celor 150 de ani… Avem în pregătire volumul „Năsăudenii şi Congresele Astrei” în colaborare cu Muzeul Judeţean şi „Spiritualitatea năsăudeană – academicienii” în colaborare cu Biblioteca Judeţeană. Cât putem, dăruim şi oferim voluntar comunităţilor locale energie şi pricepere în buna reuşită a actului educativ preconizat.

R. Vă dorim cât mai multe reuşite în tot ceea ce vă propuneţi.

I.S: Şi noi ne dorim la fel.

Comentarii

09/04/13 20:26
nicoleta

Felicitari domnilor profesori,dar mai ales domnului profesor Seni,atat de identificat cu Astra si tinutul nasaudean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5