Fermierii spanioli vin să redescopere păstoritul la Parva

Ioan Strugari (primar Parva): E un bun prilej să ne promovăm zona şi tradiţiile noastre milenare

Un grup de fermieri din Spania va fi prezent sâmbătă, la Parva, în cadrul unei schimb de experienţă intermediat de GAL “Ţara Năsăudului”, proiect ce îşi propune să pună faţă în faţă două tipuri de a face agricultură montană, de promovare a produselor tradiţionale. Potrivit primarului Ioan Strugari, circa o sută de persoane sunt aşteptate la Complexul Zoopastoral Secătura – autorităţi locale, reprezentanţi ai grupului de acţiune locală, fermieri din zonă.
“Locaţia este una de vis, la doar trei kilometric şi jumătate de Parva. Vor fi discuţii despre statutul fermierului montan din Spania şi România, le vor arăta modul în care se păstrează tradiţiile oieritului la noi, iar ei ne vor spune despre formele lor asociative. Eu m-am informat pe această temă, am avut discuţii ci preşedintele Cooperativei Agricole din Spania. La ei, este cu totul diferit modul de asociere al fermierilor, fapt care le dă mai multă forţă în negocierea produselor agricole. Spaniolii reuşesc să-şi vânjdă mieii nenăscuţi, în sensul că, dacă au nevoie urgentă de bani, încheie contracte şi cu două-trei luni înainte, ştiind pe ce producţie se pot baza. Lucrează cu totul şi cu totul altfel, de aceea este util să ne întâlnim. În plus, e un bun prilej să ne promovăm zona şi tradiţiile noastre milenare”, ne-a declarat primarul Parvei.
Normal, oaspeţii vor fi primiţi ca la o stână tradiţională, cu mâncăruri pregătite la ceaun, asezonate cu cimbrişor de munte. “Vrem ca spaniolii să deguste mâncarea noastră tradiţională, dar le vom arăta şi împrejurimile şi frumuseţea Munţilor Rodnei. Poate reuşim să atragem mai mulţi turişti la noi, pentrui că avem un potenţial extraordinar”, ne-a dezvăluit Ioan Strugari.
Până la urmă, prietenia românăospaniolă, sau a Văii Someşului cu Spania este cunoscută. Prin Peninsula Iberică să mai fi vreo 400 de părveni, dar ce bin ear fi ca măcar atâţia turişti spanioli să treacă anual pe aici.
***
Serbări de genul acesta vor mai fi la Parva. În tomană, “după alesul oilor”, când ciobanii coboară acasă pentru iernat, va fi organizată o nouă ediţie a Zilei fermierului montan. E spus un pic mai europeneşte, dar până la urmă tradiţiile nu ar putea fi cunoscute fără supotul tehnologiilor actuale.
***
“O comună îmbătrânită este sortită dispariţiei”
În timp ce tot vorbim despre îmbătrânirea satului românesc şi, de ce nu, bistriţean, la Parva este încă bine, iar copiii animă uliţele. Vorba ceea, degeaba ai asphalt, dacă nu are cine călca pe el.
“Nu am calculat din date oficiale o medie de vârstă, dar cred că e în jur la 40 ani. Stăm încă binişor, comparativ cu alţii, la sporul natural, adică este pozitiv. Ce-i drept, se înregistrează o anumită scădere, dar gândiţi-vă, într-o comună nu foarte mare ca Parva avem înscrişi la şcoală circa 450 copii, avem clase paralele pentru ciclul primar şi gimnazial. Eu cred că o comună îmbătrânită e sortită dispariţiei”, spune primarul Parvei.
Edilul localităţii, ca şi predecesorul său, a înţeles că pentru a-i înrădăcina pe oameni este necesar să îi oferi standarde de viaţă la un nivel ridicat. De aici porneşte motivaţia oricărei investiţii…
“Săptămâna viitoare, ne pregătim să începem lucrările de refacere a acoperişului, de înlocuire a şarpantei la un corp de clădire a şcolii. Vom termina la începutul lunii spetembrie, iar apoi vom igieniza sălile de curs. Normal, la debutul anului şcolat, totul va fi gata”, dă asigurări primarul Strugari. Şi lemnele pentru încălzire au fost déjà asigurate, pentru că la munte nu şti vreodată când se lasă frigul…
În ceea ce priveşte învăţământul e o singură supărare. A fost desfiinţat postul la o grădiniţă, iar acum copiii vor fi nevoiţi să trăbată peste un kilometru pentru a ajunge la o altă unitate preşcolară. “Copii erau înscriţi la limită, dar erau. A fost o decizie la nivelul Ministerului Educaţiei, postul a fost desfiinţat. Casle noastre sunt răsfirate, acum va fi destul d egreu pentru copii să ajungă la grădiniţă”, explică edilul comunei.
***
Fondurile europene, principala resursă de dezvoltare a comunităţii
La Parva, autorităţile locale au înţeles că fondurile europene sunt o şansă imensă acordată dezvoltării. Nu e uşor deloc să implementezi proiecte cu finanţare europeană în România, din cauza birocraţiei, a lipsei de personal etc. Dar, cu multă perseverenţă, s epoate.
Investiţiile derulate prin Măsura 322 au fost finalizate. În luna septembrie, vor fi recepţionate şi lucrările de modernizare a drumurilor forestiere, pe o lungime de aproximativ 6,8 kilometri, proiect finanţat prin PNDR – Măsura 125 b “Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii”.
Procedura de evaluare a ofertelor a fost finalizată şi pentru investiţia pe Măsura 125 C, adică infrastructura de prevenţie şi protecţie împotriva inundaţiilor, pe râurile necadastrate.
Şi fondurile derulate prin Grupul de Acţiune Locală “Ţara Năsăudului” sunt binevenite. Primăria Parva a depus două proiecte, unul pentru reabilitarea centrului existent (primul la nivelul judeţului) de informare turistică, în valoare de 110.000 euro, şi un altul pentru amenajarea unui parc în central localităţii, în zona Borcutului, în valoare de 42.000 euro. Cele două proiecte au trecut d efaza de evaluare de la GAL, fiind transmise la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Satu Mare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5