Ioan Ţintean: Consiliul Judeţean va achiziţiona 74.000 pubele cipate pentru colectarea selectivă a deşeurilor, în mediul rural şi în zona de case a oraşelor

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, a anunţat că administraţia judeţeană va achiziţiona 74.000 pubele galbene cipate, care vor fi distribuite bistriţenilor din mediul rural, dar şi din cel urban, care locuiesc la case. Costurile, estimate la 2 milioane euro (cu TVA), vor fi alocate din Fondul de Investiţii şi Dezvoltare.

Vicepreşedintele Ţintean a menţionat că, în aceste pubele galbene, cu o capacitate de 240 l, vor fi colectate plasticul şi metalul, acestea urmând să fie preluate, cel mai probabil de două ori pe lună. Actualele pubele negre, pentru fracţia umedă, vor fi, de asemenea, cipate şi vor fi ridicate săptămânal. Toate datele de pe cipuri vor fi transmise către operatorul de salubritate.

„Zilele trecute am participat la două runde de întâlniri cu privire la punerea în aplicate a OUG 74/2018 care prevede repunerea, regândirea pe noi făgaşe a problemei deşeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. (...) A venit Ordonanţa 74, aprobată prin Legea 31 de la sfârşitul anului trecut şi nota obişnuită cu legile europene, pentru armonizarea lor, ne-a spus aşa: cetăţeni din România, începând cu luna iunie, nu mai merge tariful per persoană, ci plăteşti după cât produci, după cât arunci. Trebuie să ne gândim cum procedăm şi cum implementăm prevederile acestei ordonanţe prin care cetăţenii trebuie să ştie, să conştientizeze că, cu cât produc mai mult deşeu umed, care se depozitează pe groapa de gunoi, plătesc mai mult. Părerea mea este că nu vom reuşi chiar din luna iunie, dar va trebui să reuşim cât de repede", a explicat Ioan Ţintean.

Potrivit acestuia, în cadrul aceluiaşi tarif de salubrizare se va vorbi despre un tarif pe fracţia umedă şi un tarif pe fracţia uscată (plastic, metal etc.). Interesul este să se reducă cât se poate de mult cantitatea de deşeu umed, astfel încât să se ajungă la 40% fracţie uscată, adică deşeuri reciclabile.

În ceea ce priveşte familiile de la blocuri, încă se caută soluţii pentru a putea contabiliza exact cantitatea de deşeuri pe care o produc. „Ne-am întâlnit la Primăria Bistriţa şi ne-am pus mintea la contribuţie cum facem cu oamenii care sunt arondaţi la o platformă, pot să fie 80-100 de familii. (...) Consultantul a venit cu mai multe propuneri, există posibilitatea să venim cu pubele pe roţi pentru fracţia umedă. Variante sunt să încercuim cu un gard şi să dăm chei la fiecare cetăţean. A venit omul cu o propunere cu containere supraterane cu cartelă, dacă vrea Supercom să investească sau alt investitor”, a menţionat Ioan Ţintean.

Se pare că vor fi făcute nişte calcule pentru a vedea costurile aplicării unor astfel de soluţii, iar un proiect pilot ar putea fi demarat în cele mai aglomerate zone ale oraşului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5