Ioan Țintean (vicepreședinte ALDE): Departamentul de Stat SUA a fost dezinformat cu privire la modificările ce vor fi aduse la Legile Justiției
Vicepreședintele ALDE, Ioan Țintean a analizat astăzi situația intervenită după ce Departamentul de Stat a cerut imperativ Parlamentului României să nu aprobe modificările pe care actuala Putere vrea să le aducă Codurilor Justiției.
” Știm și simțim că există o uriașă presiune mediatică dar și din partea societății civile asupra majorității PSD-ALDE din Parlament în ceea ce privește modificările care urmează să fie operate în legile Justiției. Vă pot spune că ALDE a solicitat oficial ca cei cele două camere ale Parlamentului să prezinte foarte repede un răspuns oficial, pertinent la ceea ce solicită Departamentul de Stat SUA, unul care, sigur să treacă prin filtrul Ministerului Afacerilor Externe, dar care trebuie să spună foarte clar că dezbaterea pe legile justiției vor continua în Parlamentul României”, a subliniat Ioan Țintean.
Liderul liberal-democrat a sugerat faptul că scrisoarea venită de la Departamentul de Stat al SUA a fost trimisă după ce grupul de influență din cadrul PNL condus de deputatul Ben Oni Ardelean, a vizitat SUA și a avut mai multe întâlniri cu politicieni de marcă sau cu lobbiști din zona de marketare a Senatului american sau chiar a Casei Albe.
” Avem certitudinea că în urma analizei făcute de cei din Ministerul Afacerilor Externe, comunicatul venit din partea Departamentului de Stat este consecința unor informații venite dintr-o singură direcție, răspunsul lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu fiind acela că Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul care dezbate legile, fiind acelaşi for care a adoptat Declaraţia privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA; alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare; a decis participarea forţelor armate ale României în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak precum şi în cadrul cooperării în coaliţia anti-ISIS/DAESH alături de SUA şi alţi aliaţi; a adoptat legile privind achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă Patriot” a mai precizat Ioan Țintean.
"Exprimăm speranţa că declaraţia Departamentului de Stat al SUA a fost făcută cu bună credinţă, dar nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spaţiul public românesc.Natura şi forma Declaraţiei Departamentului de Stat al SUA sunt de neînţeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti la care asistăm frecvent în România. Este greu de crezut că în SUA un procuror şi-ar permite să prezinte în faţa instanţei de judecată interceptări măsluite sau să şantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democraţie consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence şi magistraţi. E probabil de neconceput în sistemul de justiţie american ca reprezentanţii serviciilor secrete să îşi extindă câmpul tactic până în sala de judecată şi să ofere opinii juridice magistraţilor, după care să urmărească dacă aceştia iau decizii în acord cu soluţiile sugerate. Este de asemenea de neimaginat în SUA ca un funcţionar public de rang înalt să refuze a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curţii Constituţionale. Nu în ultimul rând este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în faţa legii", a conchis vicepreședintele ALDE citându-i pe cei șefii Camerei Deputaților și Senatului.
Reamintim faptul că Statele Unite au anunţat luni seara că îşi exprimă "îngrijorarea" în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România. „SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.
Citiţi şi:
- Deputatul Doina Pană: Viitorul României trebuie să fie în UE, dar nu oricum, nu în poziţia "ghiocelului"!
- Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte
- Deputatul Diana Morar despre pachetul de legi pe Justiţie: Avem un proiect de țară- să intrăm in Schengen!
- Teoria populistă sau despre noua dictatură politică
- Deputatul Diana Morar: Victorie pentru România în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei!
Comentarii
La dl.Orban, presedintele PNL, nici gura nu-i "pu.te" ... nici usturoi n-a mancat ... A fost in SUA... asa... doara in vizita la "matusa-sa"... ! S-adus acolo sa-si denigreze tzara si institutiile legal constituite, sa se dea el "rotund"... in speranta ca dade o sa vina americanii la noi, or sa ne faca "colonie" si or sa-i puna pe ei la "butoane "...
Ar trebui Parlamentul sa-l ia la "paruiala" si sa-i ceara exlicatii, cum si-a permis sa mearga intr-o tzara satraina, sa ne denigreze si sa isi asume anume discutii cu oficialii acestora in numele tarii noastre, fara sa-l fi imputernicit absolut nimeni oficial .
Adaugă comentariu nou