Ioan Turc: Avem teren pentru piaţa en-gros. Trebuie obţinut de la Roseyarns!

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, consideră că demersul Primăriei Bistriţa de a cumpăra un teren pentru o piaţă agroalimentară en-gros ar trebui să înceteze, asta pentru că există o locaţie ce doar ar trebui redobândită de municipalitate. Mai mult, terenul ar fi suficient atât pentru amenajarea unei pieţe, cât şi a unei săli de expoziţii permanente în care să fie expuse produsele fabricile din zona industrială a Bistriţei.

         „Solicit primarului şi executivului din Primărie să înceteze cu procedurile pentru achiziţia de teren. Avem teren. Acest teren trebuie doar redobândit. Acest teren nu costă nimic, trebuie obţinut de la Roseyarns”, a spus Tuc, în cadrul unei conferinţe de presă.       

Liderul liberal a prezentat istoria terenului pe care trebuia să fie o piata en-gros de produse agricole.

„În anul 2002, investitorul italian, SC ROSEYARNS SRL, a solicitat primăriei și consiliului local închirierea unei suprafețe de 7.447 mp aflată în proximitatea obiectivului de investiţii "Fabrica de textile" pentru organizarea lucrărilor de șantier. Ulterior, s-a constatat că suprafață reală a terenului este de 19.403 mp, adică de aproape 2 ha. Dupa un an, în 2003, investitorul se adresează Consiliului Local cu cererea de a cumpăra terenul de cca 2 ha, cu angajamentul că va construi pe acest teren "clădiri cu caracter economic și social, societatea având deja în proiect realizarea pentru salariații săi cantina, club, cabinet de medicina muncii, sala si teren pentru activități sportive". Plecând de la această solicitare, Consiliul Local hotărăște vânzarea suprafeței de 19.403 mp, proprietate privată a municipiului Bistrița, situat în municipiul Bistrița, Str. Drumul Cetații, sub condiția rezolutorie de a utiliza terenul doar pentru realizarea obiectivelor cu caracter economic și social la care investitorul s-a angajat. Prețul de vânzare a fost stabilit la 0,75 euro mp, în realitate contractul fiind mai degrabă o donație decât o vânzare-cumparare. Realizarea obiectivelor de investiții ar fi trebuit să înceapă într-un an de la data semnării contactului şi să fie finalizate în cel mult trei ani de la aceeași dată. În anul 2007, investitorul a solicitat prelungirea termenului pentru începerea lucrărilor pana la data de 30 aprilie 2008 și cel pentru finalizarea lucrărilor până la data de 30 aprilie 2010 invocând mai multe motive: existența unui drum de acces pentru riverani între cele doua proprietați ale sale, întârzieri legate de realizarea unor lucrări de apă-canal, furtul materialelor de construcție depozitate pe terenul proprietate. Consiliul Local a fost de acord cu solicitarea de prelungire şi a cerut îndeplinirea obligațiilor contractuale de către investitor. În condiţiile în care, în anul 2010, pe teren nu apăruse nicio urmă de construcție, primăria ar fi trebuit să pună în aplicare art. 3 din contractul de vânzare-cumpărare, care prevede cā: „se instituie pactul comisoriu de gradul al IV-lea asupra vânzării, în sensul că, în cazul în care cumpărătorul nu respectă obligația instituită prin clauza rezolutorie, contractul de vănzare-cumparare se rezoluționează de plin drept, fără notificare si fără punere în întârziere". Ani de zile conducerea primăriei nu a făcut nimic pentru recuperarea acestui teren, în condițiile în care desfășurarea activității investitorului nu are nici o legatură cu activul în cauză. Abia în anul 2016, este depusă la instanță o acțiune pentru rezoluţiunea contractului de vânzare- cumpărare”, susţine Ioan Turc.

Acesta menţionează că, „printr-un absurd absolut, primăria lansează proceduri de cumpărare de teren pentru piața en-gros, cu caracteristici care imita perfect locația si dimensiunile terenului care aparține de drept bistrițenilor”.

„În condiţiile în care terenul municipalității a fost vândut investitorului italian cu circa 15.000 de euro, municipalitate este dispusă să plătească pe un teren inferior ca valoare peste 1.000.000 de euro. În acest context, solicit executivului primăriei să întrerupă orice procedură de achiziție de teren. Avem teren pentru piață și aceasta investiţie necesară va fi realizată. Pâna atunci însă, conducerea primăriei ar trebui să răspundă clar la câteva întrebări!”, a concluzionat Ioan Turc.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5