Ioan Turc, la inaugurarea Casei memoriale Iuliu Maniu: Memoria martirului român a fost emoționant evocată

Casa memorială a marelui om politic Iuliu Maniu a fost inaugurată sâmbătă, în cadrul unui eveniment amplu, la care au luat parte personalităţi din viața culturală, istorică. La Bădăcin, aparticipat şio delegaţie a PNL, din care a făcut parte liderul Ioan Turc.

„Memoria martirului român, Iuliu Maniu, "Sfinxul de la Bădăcin", a fost emoționant evocată cu prilejul sfințirii casei sale memoriale, frumos restauratā. Iuliu Maniu este omul care a apărat Viena de bolșevici în toamna lui 1918, care a refuzat propunerea împăratului austro-ungar de a deveni guvernator al Transilvaniei, pledând decisiv pentru unirea acesteia cu Țara, președintele PNŢ și prim ministru în mai multe rânduri, luptător neobosit împotriva oricărei forme de totalitarism, câștigătorul alegerilor măsluite de comuniști din 1946, condamnat, încarcerat, ucis și aruncat în groapa săracilor la închisoare Sighet. În semn de profund respect față de memoria acestui mare român, la Bădăcin a fost prezentă o mare delegație liberală condusă de președintele Ludovic Orban. Mulțumesc pentru inițiativă și găzduire, vrednicului deputat de Sălaj, Lucian Bode”, a transmis Ioan Turc.

***

Inițiativa preotului Cristian Borz s-a materializat  într-o campanie de amploare la nivel național, denumită “Salvați istoria națională, salvați casa lui Iuliu Maniu!”. Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire a Casei Memoriale “Iuliu Maniu”, discursuri ale invitaților, printre care s-au remarcat dr. Ioan Boilă, strănepotul lui Iuliu Maniu, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Emil Burzo, din partea Academiei Române, Ioan Bolojan, prorector al Universității “Babeș Bolyai”  Cluj Napoca, Andrei Gherasim – Fundația “Corneliu Coposu”, preotul Cristian Borz și alții. A urmat o depunere de de jerbe la bustul marelui om politic și un recital muzical.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5