Ioan Turc s-a întâlnit cu primarul Emil Boc. Un parteneriat pentru drumul expres Bistriţa-Cluj-Napoca, pe agenda discuţiilor
Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, s-a întâlnit cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, pentru a pune bazele unui parteneriat instituțional între primăriile celor două municipii vecine, care să încludă un schimb de bune practici în domenii multiple, cum ar fi urbanism, digitalizare, dar și măsuri pe componenta socială sau în segmentul infrastructurii.
"În acest context, am discutat și despre importanța strategică a unui drum rapid care să lege Bistrița de Cluj. I-am transmis primarului Emil Boc că, din punctul meu de vedere, soluția pentru urgentarea realizării acestui drum este un acord între UAT-urile interesate, pe modelul construirii drumului expres Oradea – Arad. Am precizat că, pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Bistrița, am semnat deja un acord cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Am argumentat că un culoar de mobilitate între cele două municipii reședință de județ reprezintă o prioritate și e de natură să influențeze favorabil dezvoltarea economică a întregii zone, fapt cu care domnul primar Boc a fost perfect de acord", declară Ioan Turc.
De asemenea, pe agenda discuţiilor a fost şi intenția Primăriei Bistrița de a investi în zona educațională, mai ales pe palierul învățământului superior.
"În acest sens, i-am solicitat sprijin domnului Emil Boc, având în vedere și calitatea sa de cadru universitar, pentru a putea fi realizate viitoare acorduri cu instituții de învățământ superior clujene, în ideea extinderii ofertei educative. La finalul întrevederii, i-am lansat interlocutorului meu invitația, acceptată deja, de a veni la Bistrița, pentru a aprofunda împreună aspecte ale parteneriatului pe care l-am inițiat azi", menţionează edilul bistriţean.
Citiţi şi:
- Emil Boc. „Cei cu pile au reuşit să îşi pună salarii şi pensii cu mult peste nivelul acceptabil”
- Florin Boc, Gabriel Czifrak, Ioan-Iosif Reman și Vasile Pop au primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița!
- Președintele Radu Moldovan: Demers comun pentru ca drumurile expres să fie finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență!
- Dolha, despre cazul de la Cluj: Principalul responsabil este Emil Boc. Ar trebui să îşi dea demisia
- Augustin Zegrean (CCR): „Nu noi am obligat Guvernul să majoreze TVA”
Comentarii
Având in vedere "Autonomia universitară", intenția Primăriei Bistrița de a investi în zona educațională, pe domeniul învățământului superior, se rezolvă direct cu universitătile clujene care au extensii la Bistrița.
Constituția României prevede la Art. 32 – "Dreptul la învăţătură", aliniatul 6- "Autonomia universitară este garantată". Această autonomie conferă universitătilor capacitatea recunoscută prin lege de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniu, de a-si alege, sau după caz, desemna in mod liber organele de conducere, de a-si executa in mod neângrădit un buget de venituri si cheltuieli, de a hotărâ in mod independent cu privire la politica de personal insusită si de a decide fără nici o constrângere exterioară cu privire la misiunile educationale si de cercetare asumate.
Ceea ce poate face Primăriei Bistrița este să contribuie la construirea unui Campus Universitar modern si atractiv pentru studenti care sa includă construcții și dotări pentru învățământ, cercetare, cămine pentru studenti, locuinte pentru profesori, terenuri de sport si spatii de agrement. Ceea ce revine Primăriei pentru un astfel de campus este să pună la dispozitie o suprafată de teren generoasă care să permită amplasarea optimă a constructiilor pentru nevoile actuale si să asigure o rezervă pentru dezvoltarea de perspectivă a centrului universitar. Mai departe un rol esential revine universitătilor care in virtutea autonomiei universitare pot depune direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene destinate dezvoltării activitătii de invătământ si cercetare. Un exemplu de succes in acest sens este cel de la USAMV Cluj-Napoca, unde in perioada 2008-2016 au fost construite cu fonduri europene Institutul de Cercetări pentru Ştiinţele Vieţii, Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, si Institutului de Cercetări Horticole Avansate a Transilvaniei.
Adaugă comentariu nou