Ioan Turc: Situația secției de limba germană de la CNLR nemulțumește pe toată lumea

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că situaţia secţiei de limba germană de la Colegiul Național "Liviu Rebreanu" nemulțumește pe toată lumea, elevi, profesori, proprietar, adică Biserica Evanghelică, și pe reprezentanții Forumului German.

         “Primăria Bistrița, atunci când a primit în folosinţă gratuită pentru 99 de ani clăfirea liceului, a promis  în contrapartidă că va reabilita clădirea, adică corpul A. Nu s-a întâmplat nimic, rezultate zero. Au pierdut finanţarea europeană, diun cauza faptului că şefimea din Primărie a uitat să trimită  în timp util o adresă, o adeverinţă, o ţâdulă. (…) De atunci nu găsim bani pentru reabilitarea acestui monument de arhitectură, care are o destinaţie cu totul şi cu totul specială”, a punctat Turc.

         Liderul liberal a făcut referire şi  la faptul că “nu există o politică de resurse umane care să încurajeze intrarea în sistem a profesorilor vorbitori de limba germană”. „Sunt tot mai puţini profesori vorbitori de limbă germană la secţia germană de la Liviu Rebreanu, iar alţii nu sunt încurajaţi să vină. Există soluţii, bonificaţii, pot fi angajaţi, pentru că este vorba despre un interes major, profesori care au ieşit la pensie, dar cu normă întreagă, nu în bătaie de joc, 2-3 ore, pentru că nu sunt interesaţi”, a completat Ioan Turc.

         Acesta a adăugat că examenul de limba germană este corectat în Germania, iar promovabilitatea este de 100 la sută, în condițiile în care 98% dintre elevi sunt români.

„Când a venit d-na ministru Andronescu la Bistrița şi a mers inclusiv la Liviu Rebreanu, nu i-a invitat pe reprezentanții comunității germane, pe reprezentanţii proprietarului care a fost totuşi atât de amabil cu comunitatea românească, nici pe reprezentanţii Forumului German. Practic, ministrul, Primăria sau reprezentanţii primăriei, și conducerea școlii își dau mâna pentru marginalizarea învățământului în limba germană la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu. Ceea ce s-a întâmplat punctual când a venit doamna Andronescu la Bistriţa este o palmă pe obrazul oraşului, un lucru ruşinos. Oameni buni, schimbaţi-vă atitudinea, disctutăm despre un învăţământ de elită şi despre interesul atâtor copii bistriţenmi de a învăţă şi de a reuşi în viaţă”, a concluzionat Turc.

 

Comentarii

06/04/19 14:08
vizitator

Un proverb spune: „Îi dai un deget şi-ţi ia toată mâna.” Asa se intampla si cu fostul GIMNAZIUL SASESC, unde functioneaza in prezent „Colegiu National Liviu Rebreanu” .
Gimnaziul sasesc a fost înfiinţat pe langa Biserica Evanghelică, iar clădirea actuala, construita in 1911 a trecut în proprietatea statului pe perioada comunista, apoi dupa revolutie a fost retrocedată către comunitatea germană, care a concesionat-o primariei orasului, gratuit pentru 99 de ani, cu conditia pastrarii sectiei germane si a reabilitarii periodice a cladirii.
Dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, administratia orasului face orice ca nimic sa mai aminteasca de originea germana a colegiului. Desi era suficicienta inscriptia de pe frontispiciul CNLR, in fata cladirii a fost mutat fara nici o noima si bustul lui Liviu Rebreanu, pentru a sterge orice legatura cu comunitatea germana. Mai degraba in fata cladirii ar trebui sa stea alaturi de bustul fostului director Georg Fischer, cel care a contribuit la construirea cladirii si bustul regretatului profesor de biologie Livius Gubesch, cel care impreuna cu generatii de elevi a pus bazele Parcului Dendrologic al CNLR. In schimb, cu toate ca prin contractul de comodat, primaria are obligatia de a efectua lucrari de întreținere a cladirii, să nu îi schimbe destinația și să fie menținută secția germană, cladirea nu a mai fost reabilitata din perioada comunista, desi in 2011, a implinit un secol de existenta si arata deplorabil.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5