Ioan Turc: „Vom deveni o ţară de partide, nu de entităţi”
Guvernul Boc, format din alianţa PD-L şi PSD, va adopta o ordonanţă prin care funcţiile publice să fie ocupate pe patru ani. Ministrul agriculturii Ilie Sârbu (PSD) a susţinut, la finele săptămânii, că „sunt oameni care, datorită faptului că s-au implicat în politică, o dată la patru ani trebuie să lase locul celor care, la fel, vin din politică".
Analiştii politici afirma că un astfel de gest ar echivala practic cu „politizarea definitivă a funcţiei publice" ceea ce înseamnă, practic, distrugerea oricărui control „în afară de cel politic".În momentul de faţă funcţiile publice şi cele din structurile deconcentrate sunt, cel puţin formal, ocupate prin concurs, iar contractul de munca astfel încheiat este pe o durată nelimitată.
„O astfel de măsura intră în conflict cu statutul funcţionarilor publici, dar şi cu legislaţia muncii, care prevede că regula este contractul de munca pe durata nelimitată, nu pe patru ani. Ceea ce vor să facă este politizarea definitiva a funcţiei publice şi instituirea de măsuri asigurătorii pentru clienţii politici. Să zicem că un parlamentar a cheltuit 50.000 de euro pentru a ajunge în Parlament. Or, acum el trebuie să-i mulţumească pe cei care l-au ajutat acordând astfel de funcţii pe criterii politice. Cum faci acest lucru? Politizând toate funcţiile publice şi acordându-le clienţilor politici. Este un imens pas înapoi în consolidarea statului de drept", afirma analistul politic Cristian Pârvulescu.
De aceeaşi opinie, este şi liderul judeţean PNL Ioan Turc, care consideră că modificarea actualei legislaţii este de rău augur pentru România, şi astfel „vom deveni o ţară de partide, nu de entităţi. Vom ajunge în situaţia în care dacă cineva nu este membru de partid, nu va putea revendica o funcţie administrativă. Şi, în guvernul Tăriceanu , calitatea de membru de partid a fost importantă pentru obţinerea unei funcţii, dar acest lucru s-a făcut într-un mod relaxat. În guvernarea Tăriceanu, noi nu ne-am atins de unele instituţii, acolo unde s-a făcut treabă, cum ar fi Inspectoratul de Mediu, Casa Judeţeană de Pensii, Direcţia de Statistică, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia de Cultură …”, a declarat Turc.
Preşedintele PNL B-N s-a arătat dezamăgit şi de modul cum au fost stopate unele investiţii, strict pe criterii politice. Turc a făcut referire la programul „Casa verde”, la lucrările de construcţie la Spitalul de Urgenţă, la reabilitarea DN 17, tronsonul Beclean-Pasul Rotunda etc. După ce această guvernare se va termina, România va arăta ca după o invazie de tătari”., a concluzionat Ioan Turc.
Citiţi şi:
- Tăriceanu și Constantin au semnat protocolul de fuziune al PLR și PC. Dorin Popescu şi Constantin Brașoveanu, prezenţi la eveniment
- Tăriceanu şi Antonescu se luptă pentru ocuparea funcţiei
- Ioan Ţintean îl contrazice pe Relu Fenechiu: "Funcţia de prim-vicepreşedinte trebuie păstrată”
- Ioan Turc: „Îl voi susţine pe Călin Popescu Tăriceanu”
- Subprefecţii politici Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce mai au de aşteptat
Adaugă comentariu nou