Ion Cristofor: O splendidă antologie - 𝐒𝐩𝐢𝐫𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢. 𝐓̦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐭̦𝐚-𝐍𝐚̆𝐬𝐚̆𝐮𝐝 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐨𝐜𝐡𝐢𝐢 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫

Vineri, 28 octombrie, ora 12, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, lansarea antologiei Spiritul locului. Ținutul Bistrița-Năsăud prin ochii scriitorilor, carte gândită de Menuț Maximinian și apărută la Editura Școala Ardeleană. Invitați: Ioan-Aurel Pop, Irina Petraș, Constantina Raveca Buleu Pe lângă un cuvânt al editorului Vasile G. Dâncu, sunt de așteptat intervenții ale autorilor prezenți la eveniment.

Citesc, răsfoiesc, cu supremă încântare, o splendidă antologie numită 𝐒𝐩𝐢𝐫𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢. 𝐓̦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐭̦𝐚-𝐍𝐚̆𝐬𝐚̆𝐮𝐝 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐨𝐜𝐡𝐢𝐢 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, Editura Şcoala Ardeleană(2022). Antologia este realizată (gândită) de Menuț Maximinian, un poet care mă uluiește mereu cu activitatea lui de scriitor, de gazetar, de etnolog.
Cartea e prevăzută cu un 𝐺𝑎̂𝑛𝑑 de Ioan-Aurel Pop și o introducere semnată de Irina Petraș. Pe copertă e reprodusă o pictură a lui Marcel Lupșe, 𝑨𝒖𝒕𝒐𝒑𝒐𝒓𝒕𝒓𝒆𝒕 𝒍𝒂 𝒑𝒆𝒊𝒔𝒂𝒋, colegul meu, mai tânăr, de la Liceul Energetic din Cluj. Cartea e o veritabilă bijuterie, fiind alcătuită cu mare dragoste și competență. Sunt prezenți în carte oameni ai locului sau pur și simplu personalități care îndrăgesc acest ținut fabulos, Bistrița și Năsăudul.
Cartea a avut darul de a răscoli în memoria mea multe amintiri legate de această zonă. Năsăudul a fost primul oraș pe care l-am vizitat. Copil de la țară fiind am rămas marcat de această întâlnire cu o lume străină. Fusesem bolnav , iar rudele mele de la Năsăud povesteau, cu mult haz, despre întâlnirea mea cu medicul ce m-a consultat.( Se pare că m-am repezit la ochelarii săi!). Ceva mai târziu, pe vremea Centenarului G. Coșbuc, descopeream că în Năsăud oamenii purtau costume populare, deși erau orășeni. La un asemenea orășean, care mergea la plug și la coasă, în ciuda faptului că era absolvent de liceu, am văzut prima bibliotecă din casa unui țăran. Am fost mereu uluit de această zonă( în care aveam rude apropiate) și care era indiscutabil superioară lumii Câmpiei Transilvane în care mă născusem.
Cu aceste sentimente, privesc cartea alcătuită de Menuț Maximinian, cu maximă încântare și curiozitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5