Ionel Andraşoni-70 .

Este foarte greu să cuprinzi în cuvinte toată activitatea unei vieţi de 70 de ani dedicată culturi. Scriind aceste rânduri mi-a venit în minte ceea ce spunea Monseniorul Vladimir Ghika:”Omul este una dintre făpturile care se alcătuiesc cel mai încet şi care trec cel mai repede. “ În zilele acestea scriitorul Ionel Andraşoni a întors pagina cu numărul 70 a cărţii despre viaţa şi opera sa, scrisă cu propria-i trăire. Carte ce cuprinde un personaj născut în Cluj , ce a urmat cursurile Ligeului Adi Şincai şi Facultăţile de Filologie Cluj şi cea de Ziaristică la Bucureşti.Încă de tânăr îşi pune toată energia în slujba culturii , fiind, pe rând, inspector principal în cadrul Comitetului Judeţean de Cultură şi apoi având funcţii de conducere la Centrul Judeţean al Creaţiei Populere Cluj şi Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga “.

În toată această perioadă Ionel Andraşoni este dedicat creţiei literare. Scrie poezie, epigrame, piese de teatru pe care le publică în presa locală, în cotidienele”Răsunetul”(Bistriţa),”Făclia “(Cluj-Napoca),”Opinia”(Buzău),”Viaţa de pretutindeni”(Arad),”Agora Literară”(Cluj-Napoca),”Oraşul”(Cluj-Napoca), etc.În acest context Ionel Andraşoni a constatat că a fi om în înţelesul pur al cuvântului înseamnă cunoaştere, altfel natura omenească ar fi rămas doar…natură. Fără acţine, a înţeles Ionel Andraşoni, gândul ,talentul şi propria-i voinţă nu se poate materializa în adevărul realităţi . În anul 2000 publică volumul “Lumea pe dos”, urmat de “Zodia Capricornului”, în anul 2002,”Papură în nod”, în 2003 şi “Loc vacant pe arcă“, în 2005.

Este present la mai toate şedinţele cenaclurilor literare:”Constantin Brâncuşi”,”Octavian Goga”,”Vasile Sav”, fiind membru în conducerea acestora.

Datorită activităţi sale literare şi a volumelor publicate a fost primit în” Liga Scriitorilor” din România, Filiala Cluj şi este membru în Uniunea Epigramiştilor. Când valorile pentru care luptă un scriitor ca Ionel Anraşoni se cristalizează într-o adevărată operă , atunci acel scriitor s-a integrat în devenirea culturală.

De-alungul activităţii sale creatoare acest scriitor a prefaţat şi prezentat cărţi şi almanahuri în număr de peste 70 de articole, fiind prezent în 52 de antologi sau culegeri de epigrame.Despre cărţile sale au scris scriitori de seamă, printre care Petru Poantă şi Al.Florin Ţene.

Preţuirea pe care i-o arată contemporanii, vezi prefaţa lui C.Zărnescu la volumul “Papură în …nod”, versurile poetului Vasile B.Gădălin:”La ceas aniversar în vers îl prind/ Recunoscându-i meritele toate/ La Centrul de Creaţie trudind/ A promovat telente minunate” , şi reprezentările plastice ce îi sunt făcute de excelenţii artişti( caricaturi, portrete, ilustraţii, desene),Ştefan Popa Popas, Pânzaru, Pim, Virgil Tomuleţ, Ioan Antoniu, Bruki(Ioan Bruchental), etc, sunt semen că opera şi activitatea lui Ionel Andraşoni sunt apreciate.Astfel se confirmă ceea ce spunea Aurel Baranga:”Fără critică, opera de artă e lipsită nu de umbra ei, subordonată, ci de lumina chemată să-i valorifice statura.”

Făcând aluzie la zâmbetul ,uneori optimist, stârnit de epigramele lui Ionel Andraşoni pot spune că epigramistul este creatorul care ştie că toate au un sfârşit. Dar este, în acelaşi timp, şi singurul artist care ştie că ştie acest lucru, şi asta i-a dat isteţimea în catrene şi zâmbetul ce-l stârneşte.

O personalitate ca Ionel Andraşoni, având o viaţă întreagă pusă în slujba culturii, nu este mărturia unui trecut depăşit; ea este o forţă vie, care însufleţeşte opera ce se formează şi în prezent.

La aceste rânduri nu ne rămâne decât să îi dorim din toată inima viaţă lungă şi creatoare, alături de tradiţionalul La Mulţi Ani!

Al.Florin ŢENE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5