Ionuţ Cifor: Putem accesa, din nou, finanţări europene pentru investiţiile de la Şieu! Şcoli şi grădiniţe, dispensar medical şi drumuri asfaltate, cu bani de la Guvern

În 2017, Ionuţ Cifor a preluat funcţia de primar al comunei Şieu, în urma alegerilor, asta după ce regretatul Iuga Napeu a trecut poarta veşniciei la scurt timp după ce îşi adjudecase un mandat. Şansa primarului Cifor a fost că a învăţat din tainele administraţiei din postura de viceprimar.

          Mandatul nu a început uşor, asta pentru că a fost impusă Primăriei Şieu o corecţie financiară de 1,2 milioane de euro, pentru un proiect european, dar şi interdicţia de a aplica pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Cu ajutorul guvernelor anterioare, această corecţie a fost achitată, însă rămâne procesul dintre administraţia locală şi AFIR. Totuşi, Primăria Şieu are dreptul de acum să depună proiecte, iar primul este prin GAL Bârgău – Călimani şi vizează achiziţia unui utilaj cu multiple funcţiuni.

          În acest context, singura oportunitate pentru comunitatea din Şieu au reprezentat-o fondurile guvernamentale.

Toate şcolile din comuna Şieu vor fi autorizate, asta în urma lucrărilor de investiţii derulate de administraţia locală. Şcolile şi grădiniţele din Ardan şi Posmuş, dar şi Şcoala Gimnazială din Şieu au beneficiat de lucrări de modernizare, în ultima perioadă, din fonduri guvernamentale sau de la bugetul local. În perioada imediat următoare va fi recepţionat şi proiectul de la Ardan, iar apoi vor fi solicitate toate aceste avize şi autorizaţii de la DSP şi ISU B-N, ne-a precizat primarul Ionuţ Cifor.

          De altfel,  tot prin fonduri guvernamentale, la Şieu este construit un dispensar medical, execuţia depăşind deja 80%. Programul Naţional de Dezvoltare Locală a reprezentat o sursă de finanţare şi pentru modernizarea drumurilor de interes local, străzi de aproximativ 11 km urmând să fie asfaltate la Ardan şi la Şieu, stadiul de execuţie depăşind 60%.

          Din bugetul local au fost asfaltate străzi la Posmuş (2 km), au fost amenajate trotuare la Şieu, parcuri în localităţile Şieu, Posmuş şi Ardan, dar şi un teren sintetic la şcoala din Şieu. Per total, vorbim de investiţii guvernamentale şi locale de peste 11 milioane lei. La acestea se adaugă şi investiţiile derulate de Ministerul Apelor şi Pădurilor, de amenajare a râului Şieu pe o lungime de 3 km, în parteneriat cu Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.

          „Pentru acest an ne propunem şi modernizarea a două străzi din Posmuş şi Ardan, de la bugetul local, dar şi amenajarea rigolelor, a acceselor în gospodării în localitatea Şieu pe ambele sensuri, de la nr. 1 până în centru. Master Planul de Apă şi Canalizare rămâne o prioritate, la fel şi extinderea reţelei de canalizare în Ardan, Şoimuş şi Posmuş, asfaltările de străzi, construirea unei capele mortuare. În aşteptare este şi proiectul unei reţele de distribuţie a gazelor naturale, pentru care avem studiu de fezabilitate terminat şi depus la ADI Gaz”, ne-a declarat Ionuţ Cifor.

        Autorităţile din Şieu au în lucru şi cadastrarea comunei, numai în ultimii trei ani fiind făcute măsurători pentru circa 5.000 imobile din Ardan şi Şoimuş, zona necooperativizată.

          Merită amintit faptul că şi administraţia judeţeană sprijină dezvoltarea acestei comunei, în acest an urmând să înceapă lucrările de modernizare a DJ 173, Budacu de Sus – Şoimuş – Şieu, pe o lungime de 6,6 km. Valoarea lucrărilor este de peste 10 milioane lei, din fonduri europene, execuţia fiind adjudecată de asocierea dintre Îndemânarea Prodcom, Drumserv şi DP Proiect. Un alt proiect al Consiliului Judeţean vizează modernizarea DJ 173, KM 25-309-39+842, Şieu-Teaca (15 A). Nu în ultimul rând, reabilitarea Castelului de la Posmuş şi transformarea lui într-o destinaţie culturală reprezintă o oportunitate foarte mare pentru comunitate, ca dezvoltare ulterioară.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5