Istoria adevărată...cu chipul Centenarului României
În anul Centenarului Unirii, 2018, Editura Solon din Bistrița, manageriată de Radu Dorin Barna, a publicat volumul Istoria adevărată este scrisă numai de popor, lucrare scrisă de un colectiv de autori, coordonat de jurnalistul Adrian L. Mănarcă. Autorii textelor sunt membri ai Clubului pentru Neam și Țară Regăsirea Daciei care se întâlnesc la Cercul Militar Bistrița o dată pe lună, fiind în al zecelea an de funcționare. Cuvântul înainte al volumului este semnat de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Emil Radu Moldovan care a sprijinit apariția cărții. Cităm din Cuvântul său: ,,...volumul este de fapt un compendiu de istorie și cuprinde texte de mare diversitate și interes pentru poporul nostru”.
Așa cum se cunoaște, istoria ca știință se bazează pe documente, și istoricul este limitat în emiterea ipotezelor, în formularea concluziilor. Elaborările profesioniste coexistă cu cele ale autorilor entuziaști care își pot permite, rareori, ipoteze fără maximă acoperire, documentele fiind substituite de sinceritate și convingerea că scrisul lor slujește adevărul. Aceasta este o istorie făcută cu inima care se construiește cu imaginația și dorința fierbinte a celui care scrie. Între aceste două limite, autorii volumului țin un necesar echilibru.
În textul Câteva necesare lămuriri, Adrian L. Mănarcă precizează: ,,Dacă veți avea bunăvoința să vă aplecați asupra conținutului acestei cărți, veți avea o plăcută surpriză pentru că pe paginile acesteia veți găsi capitole, subiecte, pe care credem că le veți lectura cu multă bucurie și în care veți descoperi secvențe din istoria adevărată a acestui neam”.
În fruntea volumului stă poezia Rugăciunea unui dac de Mihai Eminescu, din care cităm: ,,Când nu era moarte, nimic nemuritor,/ Nici sumbrul lumini de viață dătător,/ Nu era azi, nici mâine, nici ieri, nici totdeauna,/ Căci unul erau toate și totul era una”. Textul care deschide șirul materialelor propriu-zise este ,,Paleogenetica - știință menită să deschidă o nouă poartă istorie reale a omenirii”, semnat de Adrian L. Mănarcă, și se ocupă de suportul genetic al stabilirii relațiilor de rudenie între daco-geți și neamurile Europei care au viețuit în vecinătatea arealului pe care locuiau strămoșii noștri.
Temele alese și tratate de autori sunt de mare interes și vizează, într-o anumită, moderată măsură, chiar senzaționalul. În top ar putea fi cunoscuta istorie a tăblițelor de la Tărtăria pe care se crede că ar putea fi primul scris din istoria omenirii, cu 2-3.000 de ani mai vechi decât cel al sumerienilor. Până în prezent nu s-a reușit descifrarea semnele incizate pe rondelele de lut arse, și există opinii că acelea ar fi niște expresii artistice, ținând de domeniul plasticii. Tot o ,,rană” a istoriei noastre sunt și plăcile de aur de la Sinaia, descoperite pe șantierul reședinței lui Carol I în mirificul peisaj din Carpați. Plăcile de aur, pe care un scris cu litere grecești și desene redau istoria dacilor, au fost copiate prin turnarea în plăci de plumb, apoi topite, banii fiind folosiți, după anumite opinii, la finanțarea războiului din 1877 și a construcției palatului (reședință) amintit. Transferate la Mănăstirea Sinaia și în mai multe locuri din București, apoi mutate, plăcile au dispărut în bună parte, în secolul trecut, fiind răspândite azi în diverse muzee ale lumii.
Așa cum se poate bănui, problema adversității dintre români și maghiari are un loc bine conturat, argumentele fiind așezate împotriva exceselor istoricilor maghiari și austrieci care susțineau că poporul român s-ar fi format în sudul Dunării, și apoi, ar fi migrat în Dacia. O aberație de asemena calibru, fiind până la o vreme, firește, argumentul politic al vecinilor noștri. Pagini frumoase sunt dedicate Unirii Românilor sub Mihai Vodă, Alexandru Ioan Cuza și regele Ferdinand și regina Maria, de asemenea, revoluției de la 1848, războiului civil din Transilvania dintre români și unguri, Primului Război Mondial, ocupării Budapestei de către armata română și alungării de la putere a comunistului Bela Kuhn etc. Complexitatea celui de-al Doilea Război Mondial este privită prin experiența dobândită în cărțile semnate de cunoscuții autori, ofițeri în retragere Ioan Cordovan și Vasile Măgerușan, dedicați istoriei locale și nu numai.
Din numărul mare de semnatari ai cele peste 400 de pagini ale volumului îi amintim pe istoricii: Corneliu Gaiu, Adrian Onofreiu, Gheorghe G. Marinescu, preotul Nicolae Feier, scriitorii Corneliu Florea și Vasile Găurean, profesorii Emil Rusu, Ioan Sonea, Ofilat Varvar, pe col.(r) Ioan Mânzat și col.(r) Dorin Filip, juristul Radu Dorin Barna și alții.
Volumul, apărut în frumoase condiții grafice, poartă pe copertă semnele Centenarului Unirii, expresie a iubirii de țară și a frumoasei pasiuni pentru istoria neamului pe care o au membrii Clubului pentru Neam și Țară ,,Regăsirea Daciei”, ceea ce, trebuie recunoscut, nu este puțin lucru, în epoca pandemiei pe care o reprezintă globalizarea.
Citiţi şi:
- Adrian Liviu Mănarcă, lansare de carte la Complexul Muzeal
- Profesorul Adrian Mănarcă, fost director al cotidianului Răsunetul, a trecut la cele veșnice
- Senior editor-Prof. ADRIAN L. MĂNARCĂ la 77 ani de viață
- Senior editorul Adrian Mănarcă, fost director al ziarului Răsunetul, va fi condus duminică pe ultimul drum
- O lecţie de istorie şi patriotism – Eroii judeţului B-N, eroii neamului nostru – la Blăjenii de Sus
Adaugă comentariu nou