ISTORIA … se repetă?
Trecutul este o realitate ce a existat mai aproape sau mai departe de zilele noastre, o perioadă în care oamenii ce au trăit atunci au creat prin multă trudă bunuri necesare vieții, au avut idealuri, speranțe, bucurii, necazuri etc. Viața oamenilor din trecut poate fi reconstituită pe baza unor „urme” materiale și spirituale ce ne ajută să înțelegem caracteristicile acelor timpuri. Unii istorici, analizând diferite perioade din trecut, au emis ipoteza că „istoria se repetă”, fără însă a cădea de acord la ce interval de timp, unii au afirmat că la 50 de ani, (cei mai mulți), alții la 100 de ani, alții la alte intervale.
Mi se par interesante două mărturii din perioade diferite, cărora le putem găsi corespondențe în zilele noastre, dacă le analizăm bine.
Prima mărturie se referă la momente de groază din perioada 1812-1814 când în Țara Românească a izbucnit o teribilă epidemie de ciumă, numită apoi și „ciuma lui Caragea”, epidemie ce a secerat peste 90.000 de vieți omenești, cele mai multe din București. „Spaima intrase în toate inimile și făcuse să dispară orice simțământ de iubire și de devotament”.
… „Nimeni nu intra în curțile celor bogați decât după ce se purifica la fum, trecea prin hârdăul cu apă, și se stropea din strachina cu oțet”.
A doua mărturie se referă la faptul că într-un Proces-verbal se consemna faptul că „La alegerile locale din 20 mai 1907, au fost înscriși pe liste 11.229 alegători, au votat 8.093 persoane iar din urne s-au scos 17.187 buletine de vot”.
Cine are curiozitatea să analizeze aceste mărturii din trecut și să le compare cu ceea ce se întâmplă în prezent, poate încerca să dea un răspuns la întrebarea „I S T O R I A - se repetă?”.
Adaugă comentariu nou