Iulia Istrate: Palatul Copiilor Bistrița – gazdă în Proiectul ERASMUS + „Running Out Of Time”

În perioada 19 – 23.06.2023, Palatul Copiilor Bistrița a găzduit a cincea întâlnire de proiect, cu tema „ROOT OF NATURE LEARNING – ROMANIA”, în cadrul Proiectului ERASMUS + KA229 „Running Out Of Time”, cu numărul de referință 2020-1-IT02-KA229-079238_5. La această mobilitate au participat echipe de elevi și profesori din Italia, Turcia, Polonia, Portugalia și Spania. „Running Out Of Time – ROOT”, proiect de parteneriat strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, ERASMUS+ KA229, s-a derulat în colaborare cu Istituto Comprensivo „Curtatone e Montanara” – Italia, Balikesir Cigdem Batubey Secondary School – Turcia, Szkola Podstawowa nr. 3 z Dodatkowa Nauka Jezyka Bialoruskiego im.Jaroslawa Kostycewicza – Polonia, Agrupamento de Escolas de Rio Tinto – Portugalia, Colegio Público Infantil y Primaria Nº9 Las Culturas  – Spania și Palatul Copiilor Bistrița, România.

Ziua 1

Bun venit în Bistrița!

               Întâmpinarea tuturor profesorilor și elevilor s-a realizat în cadrul festiv, cu pâine, sare și flori, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Doamna director al Palatului Copiilor Bistrița și-a exprimat mulțumirea pentru organizarea unor astfel de demersuri educaționale pliate pe problematica mediului, urând tuturor participanților experiențe memorabile în țara noastră. Echipa României a prezentat mai multe materiale multimedia referitoare la specificul Palatului Copiilor Bistrița și la activitățile ecologice întreprinse de membrii Echipei Erasmus bistrițene. De asemenea, conform tematicii primului workshop „The Sustainability R’s: Reduce, Reuse, Recycle and More”, atât echipa României, cât și echipele țărilor partenere au comunicat aspecte esențiale din dinamica activităților proprii legate de problematica proiectului. În curtea Bibliotecii s-au derulat o gamă variată de jocuri de cunoaștere și socializare, activități de spargere a gheții, interacțiuni esențiale pentru o mai bună și prietenoasă colaborare. Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud https://www.bjbn.ro/ , în colaborare cu Palatul Copiilor Bistrița, a pregătit o expoziție de carte multilingvă, cuprinzând volume ale unor scriitori italieni, turci, polonezi, portughezi, spanioli. Managerul Bibliotecii, poetul Ioan Pintea, a ținut o pledoarie pentru carte, menționând aspecte importante ale literaturii universale, amintind de autori consacrați din literaturile țărilor partenere, fapt ce a întărit nevoia și șansa de a fi părtași la experiențe literare și existențiale europene diverse.

Turul orașului Bistrița

               Descoperirea orașului gazdă s-a realizat cu un ghid turistic voluntar, Ioan-Sabin Mureșan, atât la Centrul Municipal de Informare Turistică, cât și la pas prin orașul Bistrița, admirând obiectivele culturale/ arhitectonice ale localității. Pe tot parcursul  vizitării, s-au oferit detalii esențiale legate de transformările istorice și culturale ale urbei. Biserica Evanghelică – cea mai mare atracție a Pieței principale din Bistrița, construită de sașii transilvăneni cu secole în urmă, „Casa cu lei”, „Sugălete” – un complex de 13 clădiri datând din secolele al XV-lea și al XVI-lea, care conține clădiri tipice renascentiste ale Transilvaniei, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Casa Argintarului sunt câteva dintre obiectivele majore ale Bistriței, care au fost observate.

Ziua a 2-a

Legacy Recreation Center

               Vizitarea centrului recreativ care oferă activități de petrecere a timpului liber, dar permite și proceduri de recuperare prin programe de sprijin în revitalizarea fizică. Centrul deține bazine interioare, săli de bowling, fitness, gimnastică şi stretching, bibliotecă & Ateliere creative, spaţii expoziționale, locuri de joacă pentru copii și spaţii verzi de peste 6.800 mp

Salina Turda

               Un loc unic în lume, una dintre cele mai spectaculoase resurse naturale subterane https://www.salinaturda.eu/en/ a fost vizitată și pe principiul enunțat de filosoful olandez Desiderius Erasmus „Este mai bine să previi decât să vindeci”. Oamenii au creat un mediu natural deosebit, în adâncul Transilvaniei, săpând în sarea depusă după evaporarea mării care acoperea toată regiunea în urmă cu milioane de ani. Acum, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani, dacă ar fi cazul. Cei prezenți au aflat de la un ghid extraordinar, lucruri spectaculoase despre beneficiile sării, s-au bucurat de activități interactive: o călătorie pe roata panoramică – singura roată panoramică din lume care funcționează în subteran (înaltă de 20 m, oferă o întreagă perspectivă asupra bogăției din subteran), piste de minigolf, piste de mini-bowling, teren de handbal, tenis de picior și badminton,  tenis de masă, loc de joacă pentru copii, cu tobogane si minipanouri de baschet. Toți participanții au fost provocați la o întrecere cu întrebări tematice, printr-un joc de ghicitori interactiv.

Ziua a 3-a

Paleta educațională atractivă a Palatului Copiilor Bistrița - https://pcbn.ro/

               S-a vizitat instituția gazdă, echipajele Erasmus participând la cursuri, ateliere pentru elevi/profesori. Astfel, s-au organizat „Atelierul de hârtie manuală” (la Clubul de Pictură),  curs de scriere creativă „Gramatica fanteziei” (la clubul literar), demonstrații elecronice, „Proiectarea viitorului” (la Robotică), „Atelier de fotografie” (la Foto-cine club), „Ping-pong” (la Tenis de masă). În cinstea Zilei Mondiale a Mediului s-au realizat afișe sugestive, care să ilustreze nevoia stringentă de a proteja Pământul. S-a lucrat în echipă, consolidându-se astfel și capacitatea de a analiza, sintetiza, aprecia opțiunile celorlați, capacitatea de a empatiza. De asemenea, s-a realizat grădina verticală în aer liber, partenerii Erasmus primind „bomboane” de pământ și semințe românești pentru a fi semănate, transmutate, îngrijite în pământul din țările partenere. Toți ecologiștii implicați în aceste demersuri au primit tricouri cu însemnele proiectului.

               După explorarea florei din Parcul Municipal Bistrița, în foișorul din centrul parcului s-a derulat un atelier creativ „Copiii iubesc planeta Pământ!” – joc de rol (cu păpuși fericite!), actorii europeni, grupați în echipe, dovedind idei ingenioase, creativitate, dezinvoltură, accentuând nevoia de interacțiune pentru o planetă mai sănătoasă. Jocuri de socializare întreprinse au întărit prietenia între membrii echipajelor Erasmus.

Întâlnire cu primarul orașului Bistrița și inspectorul şcolar pentru proiecte educaţionale

               Domnul primar Ioan Turc a urat membrilor echipei Erasmus+ „Running Out Of Time” un călduros „Bun venit!” și le-a prezentat proiectele importante care se implementează în orașul nostru.

               Doamna inspector şcolar pentru proiecte educaţionale, prof. dr. Doina Macarie, le-a vorbit invitaților despre importanța conştientizării oportunităţilor pe care le oferă programul Erasmus+ pentru dezvoltarea educațională, personală și profesională.

Ziua 4

Lacul Colibița – marea din munți

               S-au explorat satele tradiționale de pe Valea Bârgăului, în drumul spre un obiectiv major al județului Bistrița-Năsăud, din Munții Bârgăului, și anume, Lacul Colibița https://www.journeygazer.com/destination-item/colibita. Ne-am familiarizat cu Legendele lacului Colibița. S-a prezentat zona din proximitatea lacului, care oferă nenumărate posibilități de aventură și relaxare iubitorilor de munte, indiferent de anotimp: excursii, drumeții (Tăul Zânelor, izvoare cu ape minerale Borcut, poteci montane), mountain bike, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu sania. Am făcut mici drumeții, conștientizând suplimentar importanța plantelor medicinale în viața umană.

Farewell dinner

Certification Program; Handing out the certificates of attendance

Feedback on the Erasmus experience

Ziua 5

Cluj Napoca – centrul universitar

               Vizitarea orașului Cluj-Napoca a început prin descoperirea Grădinii Botanice, grădină care funcționează ca centru de predare și cercetare în cadrul Universității Babeș-Bolyai http://gradinabotanica.ubbcluj.ro/ro/sectorul-ornamental/ Din comorile acestui spațiu natural, surprindem: Grădina japoneză (cu un pârâu și o casă în stil japonez), Grădina Romană (cu vestigii arheologice din colonia romană Napoca), Turnul de apă, Acvariul. Pe parcursul explorării grădinii, echipa României, după o documentare prealabilă, a oferit informații prețioase despre unele plante rare în cadrul workshopului „The importance of medicinal plants in human life”.

               Orașul Cluj-Napoca, un important centru academic, cultural, industrial și de afaceri din România, a fost desemnat în 2005 Capitala Europeană a Tineretului. Din edificiile impozante ale orașului, am remarcat: Biserica Sf. Mihail, Muzeul Național de Artă și statuia lui Matei Corvin (în Piața Unirii), Catedrala Adormirea Maicii Domnului –  Catedrală Ortodoxă și clădirea Operei Naționale Române (în Piața „Avram Iancu”), Mănăstirea Franciscană și Muzeul de Istorie al Transilvaniei. Casa „Matei Corvin”, care găzduiește Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” (în Piața Muzeului) și Bastionul Croitorilor – turnurile de fortificație care făceau parte din Cetatea Veche a Clujului. Natură, istorie și cultură în Clujul academic, oraș de referință al României, din multiple perspective.

Experiențe memorabile

               Atelierele interactive, pe problematica mediului, jocurile de socializare, prezentările, multimedia, explorarea zonelor naturale, descoperirea obiceiurilor și tradițiilor autohtone, vizitarea centrelor istorice au certificat un nou exemplu de bune practici, sub auspiciile Erasmus. Devotamentul tuturor pentru a promova ideile în care cred, încercarea de a găsi o soluție la problemele majore ale Terrei au demonstrat încă o dată că, atunci când e deschidere, comunicare, determinare pentru un mediu sănătos, Pământul respiră mai bine. În cadru festiv, s-au oferit certificatele de mobilitate, obținându-se feedback-uri esențiale favorabile legate de experiența Erasmus din România.

Coordonator proiect Erasmus,

Iulia Istrate

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5