James, mintea sclipitoare ce iubeşte japoneza şi a adus aurul la Bistriţa ! Robotul lui îi va ajuta pe oamenii fără mână ! „Am văzut o fată cu braţul amputat, iar în loc de mână avea un cârlig. Atunci am zis că trebuie să fac ceva !”

Încă o dată s-a dovedit faptul că Palatul Copiilor din Bistriţa are rezultate deosebite la nivel naţional în domeniul electronicii. Echipajul, coordonat de profesorul Dorel Nicoară, format din James Florin Petri, Horaţiu Coşbuc şi Ionel Chereja, a venit acasă de la Festivalul Naţional al Ştiinţei, de la Zalău, cu tolba plină de premii: la secţiunea „Inventivitate-Creativitate”, premiul I şi premiul III, iar la secţiunea „Aplicabilitate” premiul II şi menţiune.
Deţinătorul premiului I, James Florin Petri, este elev în clasa a XI-a B la Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa şi s-a prezentat în concurs cu un braţ electronic, ce se comportă ca o mână normală, cu ajutorul unui senzor aplicat pe corpul purtătorului.
“Când mintea e impulsionată de sensibilitatea sufletească... Când îți pasă cu adevărat de suferințele aproapelui tău, nu doar că esti pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, ci exersezi şi reuşesti din plin, transpunerea viitorului în prezent. James Petri Florin -locul I la Festivalul National al Stiintei Zalău 2018” spune profesorul Dorel Nicoară.
Mâna robotică costă doar 500 lei, are cinci degete, din care cel mare se roteşte. Manevrarea degetelor se face prin servomotoare aflate în antebraţ. Braţul poate fi folosit atât ca braţ ajutător, cât şi ca braţ prostetic, avantajul utilizării fiind preţul redus.
James este fiul profesoarei Alina Maria Petri de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa şi mai are o soră pasionată de muzică şi un frate mai mic care este şi el interesat de electronică, toţi cu rezultate foarte bune la învăţătură.
Proiectul lui James a început din momentul în care a văzut că o adolescentă avea în loc de braţ un cârlig. A rămas impresionat şi a spus că trebuie să facă ceva pentru oamenii care-şi pierd o mână, astfel încât, după mai bine de doi ani de când lucrează la proiect, a reuşit să aducă în faţa noastră mâna robotică, ce funcţionează ca braţul uman, la preţuri foarte mici. A fost muncă multă, cu multe peripeţii, adolescentul lucrând o vară întreagă în Irlanda, ca măcelar, pentru a strânge bani pentru proiectul lui. „Am fost fericit că-mi aud numele la festivitatea de premiere şi că dintre 500 de copii am urcat pe podium, munca mea fiind recunoscută, după doi ani în care am încercat să realizez acest robot. Totul a pornit din momentul în care am văzut o fată cu braţul amputat, iar în loc de mână avea un cârlig. Mi-am zis că aşa ceva nu este posibil şi că trebuie să facem ceva, la un preţ acceptabil pentru toată lumea, iar oamenii să nu sufere aşa de mult”, ne-a declarat James.
Întrebat dacă mai are timp şi pentru altceva în afară de şcoală şi robotică, ne-a dezvăluit: „Îmi place să învăţ japoneza, dar şi să stau cu prietenii pentru care încerca să-mi fac timp”.
Colegilor de generaţie le spune să-şi urmeze visele: „Orice este posibil dacă, pe lângă pasiune, este şi muncă, iar atunci când ai un eşec să ştii că nu este sfârşitul lumii, pentru că numai prin eşecuri te ridici şi înveţi mai mult”.
De-a lungul timpului, James a mai avut şi alte proiecte, printre care un robot utilitar şi un păianjen robotic.
Proiectul premiat va fi, cu siguranţă, un nou pas în sprijinul celor care au nevoie de o nouă mână şi pentru că pentru tinerii geniali este nevoie şi de o şcoală pe măsură, după absolvirea profilului de Matematică-Informatică de la Rebreanu, James doreşte să urmeze Universitatea Maynooth din Irlanda, Facultatea de Robotică și Dispozitive Inteligente. A ales Irlanda pentru că tatăl lui, Florin Petri, este stabilit aici, dar şi pentru că este una dintre cele mai renumite universităţi din lume.
Felicitări pentru mintea sclipitoare, dar şi pentru caracterul extraordinar moştenit din familie.
https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/10156425005811202/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5