Jurnal de activitate de la Tineri pentru Comunitate. Povestea unei asociaţii

În primăvara anului 2013 lua ființă Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița. Inițiativa înființării acestei organizații nonguvernamentale aparținea unor tineri care au considerat ca uniți pot ajuta mult mai mult comunitatea tinerilor din județul Bistrița-Năsaud. Hangea Cristina împreună cu Cihărean Iulia au avut curajul de a constitui această organizație de tineret, experiența dobândită cu ajutorul job-ului – profesor – atrăgându-le atenția asupra unor carențe în dezvoltarea tinerilor. Și cum simpla constatare nu rezolvă niciodată o problemă, Cristina și Iulia au luat atitudine și au căutat surse de finanțare pentru a realiza proiecte adresate tinerilor din județ.
Pentru o organizație nou înființată șansele de obtinere a unor fonduri erau minime, dar nu inexistente. Scrierea proiectelor pentru finanțare s-a dovedit a fi o muncă deloc ușoară care însă din dorința de implicare s-a transformat în obișnuință. Inițial s-a obținut sprijin financiar și încredere la nivel județean de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret pentru proiectul ”Voluntariatul – un prim pas spre o carieră de succes”, buget 3000 lei, perioada de implementare mai-noiembrie 2013 – proiect care viza familiarizarea tinerilor din județ cu beneficiile activității de voluntariat. Unul dintre aceste beneficii este colaborarea dintre voluntarii diferitelor organizații. Astfel o echipă de voluntari din cadrul unor organizații de tineret din Bistrița au fost mobilizați pentru a-și împărtăși experiența dobândită prin voluntariat. Acest proiect a oferit un plus de încredere atât inițiatorilor cât și publicului țintă – tinerilor.
Primul pas este întotdeauna cel mai greu, dar cum o reușită atrage după sine alte ținte mărețe, organizația și-a încercat norocul la nivel european. Accesarea fondurilor europene destinate domeniului TINERET, prin programul Comisei Europene, Tineret în Acţiune – au facilitat activitatea la nivel județean şi internaţional. Proiectul ”I love volunteering”, buget 9000 EUR, perioada de implementare martie -iulie 2015, a fost instrumentul care a permis tinerilor din județ să participe la un schimb de experiență internațional cu un grup de voluntari englezi – scopul fiind implicarea în calitate de voluntari în diverse activități și realizarea unei analize asupra voluntariatului. Tinerii au participat la activități de ecologizare, activități de sprijin social, activități sportive și activități educative la organizarea cărora am beneficiat de sprijinul partenerilor noştri: Şcoala Gimnazială Şieu Măgheruş, Şcoala Gimnazială Viişoara, Direcţia de Municipală de Servicii Sociale -Centrul de Noapte şi Fundaţia Inocenţi. Impresiile participanților au contribut decisiv la inițierea următoarelor proiecte și activități.
Voluntarii implicați în proiecte și-au conturat armonios personalitățile, dezvoltându-și abilitățile de comunicare în public, de comunicare într-o limbă de circulație internațională, și-au consolidat încrederea în sine și în principii de viață sănătoasă, nu în ultimul rând și-au dezvoltat spiritul tolerant.
Şi în anul 2014, proiectele asociației au primit sprijin din partea autorităţilor locale, Primăria Municipiului Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret. Colaborările reușite la nivel local au generat parteneriate bazate pe încredere și respect.
Mai precis, în perioada mai-noiembrie 2014, am implementat proiectul Schimb de tineri româno-polonez cu un buget de 14 800 lei şi cu finanţare de 90% din partea Primăriei Municipiului Bistriţa. Proiectul s-a derulat în colaborare cu Fundaţia Salony din Polonia, cu scopul de a consolida relaţiile de colaborare dintre oraşele înfrăţite, Bistriţa şi Zielona Gora. Activităţile proiectului au reunit un număr de 15 tineri, dintre care 3 polonezi. şi au inclus atât socializare în mediul online cât şi ateliere de fotografie şi film realizate la Bistriţa în perioada 1-6 septembrie 2014. Proiectul a culminat cu o expoziţie de fotografie 3D organizată în Parcul Municipal.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi cu un buget de 2000 lei, am implementat în perioada iunie-august 2014, proiectul Fii creativ, nu agresiv. Proiectul a urmărit acceptarea importanţei formării tinerilor într-un mod non-formal în vederea adaptării cu succes a acestora în situaţii de viaţă formale, si de asemenea dezvoltarea unei cooperari de lungă durată între partenerii implicaţi - cu scopul realizării unor acţiuni permanente care au drept grup ţintă tinerii. Activităţile proiectului au vizat intâlniri directe cu tineri din mediul rural (300 de beneficiari), in localităţile Maieru, Budacu de Sus, Ciceu Giurgesti, Şieu.
Un alt proiect local a fost Lecturi Terapeutice, proiect derulat în perioada iulie-noiembrie 2014, în parteneriat cu Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi cu finanţare din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret în valoare de 1500 lei. Noutatea acestui proiect a fost că voluntarii s-au implicat activ în procesul curativ al copiilor internaţi în secţia de Pediatrie a Spitalului prin lecturarea şi interpretarea sub forma scenetelor a unor texte cu scop terapeutic.
Anul 2014, a fost un an care, a adus în premieră în Bistrița recunoașterea la nivel național a impactului activităților Asociației Tineri pentru Comunitate, Gherendi Minodora, elevă a Liceului de Arte ”Corneliu Baba” – voluntară implicată activ în activitatea de strangere de fonduri prin implicarea în activităţi de reciclat ingenios - confecţionarea şi comercializarea de genţi din hârtie reciclată, a primit premiul ”Voluntarul Anului în Domeniul Artă și Cultură” – premiu acordat de Federația Volum, în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor, decembrie 2014.
Şi pentru că ne place să facem fapte bune, am încheiat anul prin organizarea şi derularea cu succes a spectacolului caritabil Bucurii pentru Copii şi a Târgului de Crăciun. În urma acestor evenimente organizate cu ajutorul tuturor voluntarilor ATC precum şi cu sprijinul Consiliului Judeţean al Tinerilor şi al Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, am reuşit să strângem suma de 2000 lei pe care am distribuit-o către 4 cazuri sociale.
În prezent asociația derulează un proiect cu finanțare europeană în cadrul programului Comisiei Europene ”Erasmus+” în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, proiectul”Consiliul Județean al Tinerilor – prin dialog structurat” – cu scopul realizării strategiei județene de tineret.
Anul 2015 se anunță a fi promițător, an în care reprezentanții Asociației Tineri pentru Comunitate susțin că vor sprijini în continuare inițiativele tinerilor și activitățile care vizează dezvoltarea personală a acestora.
Daca consideraţi ca proiectele noastre trebuie să se deruleze în continuare pentru afacilita dezvoltarea personală si profesională a tinerilor, ne puteţi ajuta, direcţionând 2 % din impozitul pe profit către ASOCIATIA TINERI PENTRU COMUNITATE BISTRITA.
Formularul poate fi descărcat aici:
http://asociatiatineripentrucomunitate.ro/wp-content/uploads/2015/01/cer...

Ciharean Ioana Iulia
Vicepresedinte Asociatia Tineri pentru Comunitate Bistrita

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5