La 15 august … 1769
Atunci se năștea la Ajaccio, în insula Corsica, pe care Ludovic al XV-lea, regele Franței, o cumpărase în 1768 de la Republica Genovei, o personalitate complexă a istoriei moderne, NAPOLEON BONAPARTE. Revolta corsicanilor împotriva noilor stăpânitori, la care au participat și Carlo-Maria Buonaparte împreună cu soția sa Letiția Ramolino, a fost repede înfrântă de o armată franceză de 22.000 de soldați sub comanda contelui de Vaux. În aceste „vremuri tulburi”, Letiția a născut un băiat care a primit numele de Napoleon, în amintirea unui unchi al său. Noul născut era plăpând, cu un chip prelung, cu buze subțiri și un cap mare care îl făcea să-și piardă uneori echilibrul, cu o foame permanentă ce nu putea fi potolită cu laptele matern, astfel că a fost nevoie de o doică vânjoasă – Camilla Ilari – o țărancă robustă și autoritară care a început să-l iubească pe noul născut, alintat Nabulio. Tatăl său, care și-a francizat numele, devenit Charles Buonaparte, a avut grijă de educația copilului, care la vârsta de numai 5 ani intră ca extern la pensionul călugărițelor din Ajaccio, apoi la școala abatelui Recco și la 10 ani la școala militară de la Brienne, unde va primi o educație foarte îngrijită, o învățătură serioasă, afirmându-se mai ales la matematică, geografie, la cititul cărților din bibliotecă, la cunoașterea istoriei, despre care va afirma mai târziu că „trebuie să o studiezi, dacă vrei vreodată să o continui”. Pe baza cunoștințelor dobândite în școala militară de la Brienne, a moștenirii fanteziei și îndemânării de la tatăl său, a mândriei, curajului și constanței de la mama sa, tânărul cadet Napoleon Bonaparte este admis în 1784 la școala regală din Paris și la 16 ani și 15 zile devine sublocotenent în regimentul de artilerie la Fere, cu garnizoana la Valence.
La izbucnirea revoluției franceze, în 1789, Napoleon Bonaparte are 20 de ani. „Revoluțiile sunt o vreme bună pentru militarii care au spirit și curaj”, iar Napoleon nu ducea lipsă de aceste calități. Ca ofițer, se remarcă repede prin acțiuni îndrăznețe, cum ar fi cucerirea orașului Toulon, unde se afla o flotă anglo-spaniolă și la 22 decembrie 1793 primește gradul de general de brigadă și inspector al coastelor, apoi, în 1796 comandant suprem al armatei din Italia, care reorganizată după propunerile sale, începe la 2 aprilie 1796 marșul spre nordul Italiei. La plecare, își încurajează soldații cu celebrele cuvinte „Soldați, sunteți goi, prost hrăniți, guvernul vă datorează mult, dar nu vă poate da nimic … Nu aveți nici bocanci, nici îmbrăcăminte, nici cămăși, aproape de loc pâine, și magaziile noastre sunt goale, acelea ale inamicului sunt pline cu tot ce vreți, depinde de voi să le cuceriți. Voi o voiți, voi o puteți”.Prin acțiuni temerare sunt înfrânte rezistențele piemonteze și armatele austriece. O celebră confruntare are loc în perioada 15-17 noiembrie 1796 între armata franceză și cea austriacă la podul Arcole, unde se remarcă Regimentul II românesc de graniță de la Năsăud, care rezistă cu înverșunare atacului furibund al soldaților francezi și cu prețul vieții a 395 de grăniceri români, a multor răniți și prizonieri, salvează armata austriacă de la încercuire, fapt remarcat de Napoleon Bonaparte în raportul către Directorat în care menționa că numai vitejia ieșită din comun a soldaților din acest regiment și conducerea lor exemplară, l-au oprit să încercuiască armata austriacă și să o învingă total. El nu știa însă componența etnică a soldaților, numindu-i „nemți”.
Așadar, „cinstite și iubite cetitoriule”, dacă ai curiozitate și sete de cunoaștere, caută singur și află mai multe lucruri despre această complexă personalitate a lumii moderne, NAPOLEON BONAPARTE, personalitate care se naște poate odată la o mie de ani, și de la a cărui naștere ,se împlinesc, la 15 august, 250 de ani.
Adaugă comentariu nou