La Agrieş, primul ajutor vine de la două surori, voluntare ale Crucii Roşii

În luna octombrie a anului trecut, la Agrieş, în comuna Târlişua, a fost dat în folosinţă un  punct de prim ajutor, în cadrul unui proiect al Crucii Roşii. De altfel, în fiecare judeţ a fost ales un sat izolat, care nu beneficiază de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la o distanţă semnificativă. De ce Târlişua? Pentru că suprafaţa pe care ar trebui să o deservească medicul de familie este de câţiva zeci de kilometri pătraţi...

      Aici s-a găsit înţelegere şi de la autorităţile locale, dar mai mult de atât, două surori – de profesie asistente medicale -  au acceptat voluntariatul ca pe un mod de viaţă. De altfel, grija faţă de semeni au moştenit-o de la mama lor, moaşă în sat. Surorile Ionela şi Senica au pus la dispoziţie şi un spaţiu cu această destinaţie, însă se deplasează la orice persoană care le cere ajutorul. Primul ajutor.

      „Ne-am uitat astăzi peste registrul lor şi au peste 60 de intervenţii. La acest centru sunt două persoane care au făcut training de prim ajutor. Ştiu să acorde primul ajutor, colaborează foarte bine cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în sensul de a comunica exact gravitatea şi complexitatea cazului. Dar în afară de a comunica, ştiu să intervină, dacă este o persoană în stare critică. Punctul este dotat cu un electrocardiograf, de la care au răspunsul pe loc, prin telefon, de la un centru de urgenţă din Bucureşti, au glucometru, au bandaje, feşe, atele, tot felul de echipamente necesare primului ajutor”, a precizat Mihaela Geoană, preşedintele Crucii Roşii Române, după vizita în teren.

         Potrivit acesteia, la nivelul judeţului nostru ar mai putea fi amenajate alte două puncte de prim-ajutor, în sate izolate, însă va trebui ca primăriile să-şi de acceptul, asta pentru că, după un an, autorităţile locale preiau cheltuielile cu consumabilele.

Puncte de prim ajutor în zone izolate se pot face dacă primarul doreşte şi colaborează, dacă găsim voluntari dispuşi să facă acest lucru, preferabil oameni care au înclinaţie. Crucea Roşie susţine implementarea proiectului, training-ul persoanelor, consumabilele pe un an de zile, dotarea cu echipamentele de intervenţie, dar înţelegerea este cu primarul ca după un an consumabilele să fie asigurate de primărie. Pe măsură ce numărul punctelor de prim ajutor se va înmulţi, nu vom putea susţine toate centrele. Primarul de la Târlişua este extraordinar de mulţumit, sătenii sunt foarte încântaţi să aibă aşa ceva şi cred că ar fi interesant de transmis această experienţă, pentru ca alţi primari să afle şi să se poată înscrie, pentru ca noi să îi dotăm”, a adăugat Mihaela Geoană.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5