La Bistrița, ceremonia oficială dedicată Zilei Naționale a României va avea loc în Piața Centrală, de la ora 11!

În municipiul Bistrița, conform Hotărârii nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ceremonia oficială dedicată Zilei Naționale a României va avea loc în Piața Centrală, de la ora 11, și este permisă:
- cu participarea a cel mult 200 de persoane în zona oficială,
- cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți,
- cu purtarea măștii de protecție și
- cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

În vederea participării la ceremoniile oficiale/activitățile specifice dedicate Zilei Naționale a României în condițiile, atestarea vaccinării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19.

Accesul persoanelor în afara zonei oficiale la ceremoniile organizate este permis cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Persoanele provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate fac dovada vaccinării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin documente pe suport hârtie sau în format electronic care atestă îndeplinirea acestei condiții.

Comentarii

28/11/21 14:29
Vizitator

Motto:
„A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferințele veacurilor, purtate de un neam cu credință în Dumnezeu și cu nădejdea în dreptatea Lui”.
(Iuliu Hossu- Declaraţia Unirii rostită la 1 decembrie 1918, în faţa celor peste 100.000 de români adunaţi la Alba-Iulia)
Bistritenii au fost participanti activi la actul istoric de înfăptuire, al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Astfel, la data de 29 octombrie 1918 s-a constituit Consiliul Național Român din Bistrița, care a stabilit delegatia din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD participantă la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, în următoarea componență:
1) CERCUL BISTRITA:
Dr. Gabriel Tripon, Bistrița;
Dr. Dionisie Longin, Bistrița;
Dr. Petre Poruțiu, Bistrița;
Mihai Dorofteiu, Bistrița;
Ioan Cotoc, Nușfalău.
2) CERCUL NASAUD:
Eliseu Dan, Borgosuseni;
Ioan Păcurariu, Năsăud;
Dr. Victor Onișor, Bistrița;
Laurențiu Oanea, Rodna Veche;
Ion Cătărig Zăgrean, Năsăud;
Victor Motogna, Mocod;
Valer Vârtic, Mocod.
La biserica românească din actuala Piata Unirii s-au sfințit credenționalele și steagul bistrițenilor prezenți la Alba Iulia.
Cu toate astea, Bistrița nu are un monument evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 când s-a înfăptuit „România Mare, una și nedespărțită”.
Desi Primăria Bistrița a promis la inceputul anului 2018, realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918,care să fie dezvelit în Piața Unirii cu prilejul CENTENARULUI, acest lucru nu s-a materializat. De aceea, ar trebui ca un MONUMENT AL UNIRII să fie realizat macar până pe 15 octombrie 2022, când se implinesc 100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari- Regele Ferdinand si Regina Maria. Având in vedere ca Piata Unirii din Bistrita este de dimensiuni reduse ca suprafata, acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc placat cu marmură cu înaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar împreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe trei dintre laturile obeliscului se vor putea amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latură să fie trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, dând astfel o personalizare a monumentului pentru Bistrita .
De asemenea, pe soclul monumentului se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5