La Căianu Mic: GUSTUL POVEȘTILOR (română-franceză) - un concurs interdisciplinar unic în județul Bistrița-Năsăud

La Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” a avut loc ediția a IV-a a Concursului interdisciplinar „Gustul Poveștilor” (limba și literatura română-limba și literatura franceză), activitatea principală a proiectului „Cartea, sănătate pentru suflet și pentru minte”, proiect inclus în CAEJ Bistrița-Năsăud, 2024 (Nr. 436 din 12.01.20124, poziția 12), prof. coord. Țermure Voichița și Vulpescu Sanda.
La concurs au participat 132 de elevi (clasele III-VIII, de la școli în care se studiază limba franceză/ Limbă modernă I și Limbă modernă II). În proiect au fost implicate 20 de unități școlare din județul Bistrița -Năsăud: Colegiul Național „Petru Rareș”, Beclean, Liceul Teoretic „Radu Petrescu”, Prundu Bârgăului, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, Maieru, Liceul Tehnologic Telciu, Liceul Tehnologic Feldru, Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul”, Căianu Mic, Școala Profesională Târlișua, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Năsăud, Școala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi”, Sângeorz-Băi, Școala Gimnazială „Grigore Silași”, Beclean, Școala Gimnazială „Iacob și Ioachim Mureșanu”, Rebrișoara, Școala Gimnazială Budacu de Jos, Școala Gimnazială Romuli, Școala Gimnazială Șieu, Școala Gimnazială Cristeștii-Ciceului, Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul”, Reteag, Școala Gimnazială Uriu, Școala Gimnazială Ciceu-Giurgești, Școala Gimnazială Agrieș, Școala Gimnazială Dobric.
Talentul, creativitatea și efortul depus de participanți a fost răsplătit prin premii, medalii mențiuni, premii speciale și cărți, ediție bilingvă română-franceză. Dintre cărțile oferite premianților amintim: Hotelul pisicilor, de Marie Pavlenke și Marie Voyelle, Prietenie cu bucluc, de Florence Hinckel, Peștișorul lui Max, de Sophie Adriansen, Scrisori către Anne Frank, de Florence Hinckel și 16 ani și un pic, de Mireille Disdero.
„Gustul Poveștilor” nu este doar un concurs, ci o călătorie minunată prin lumea imaginației și a cunoașterii, îmbinând două culturi bogate -cea română și cea franceză. Fiecare poveste creată, fiecare desen realizat ne-a arătat cât de valoroasă este interdisciplinaritatea în educația noastră.
Elevii au demonstrat că dețin competențe de exprimare în română și franceză, că au un spirit creativ și dorința de a explora lumi noi prin intermediul poveștilor. Au arătat că poveștile nu sunt doar pentru citit, ci și pentru trăit, simțit și împărtășit. Fiecare participant a adus un strop de magie și a contribuit la transformarea concursului într-o experiență memorabilă.
Vreau să-i felicit pe elevi pentru curajul de a-și expune ideile, pentru munca depusă și pentru entuziasmul pe care l-au arătat. Indiferent de rezultatul final, fiecare dintre ei este un câștigător.
Pe această cale, vreau să le mulțumesc membrilor comisiei, tuturor profesorilor coordonatori, deoarece fără îndrumarea și sprijinul lor, această competiție nu ar fi fost posibilă. Profesorii sunt cei care insuflă în inimile elevilor, pasiunea pentru cunoaștere și creativitate.
De asemenea, vreau să aduc mulțumiri domnilor directori ai Liceului Tehnologic „Ion Căian Românul”, care au sprijinit organizarea concursului, tuturor colegilor din școală care și-au adus aportul în reușita acestei activități, în special, colegei mele de limba franceză Vulpescu Sanda care a acceptat, începând cu această ediție să devină coordonator al acestui proiect, și împreună am reușit, sper eu, să aducem plus valoare acestui eveniment.
Nu în ultimul rând, mulțumirile mele se îndreptă, către domnul primar Paul Știr Paul-Dumitru Știr, fără sprijinul căruia nu ar fi putut avea loc această competiție, dar și către domnul Știr Victor, tatăl domnului primar, care ne-a pus la dispoziție un spațiu de poveste numit „Dumbrava minunată” la Ciceu-Poieni, unde elevii au desfășurat activități creative și recreative.
În acest spațiu verde, copiii au pictat pe tricouri albe, le-au personalizat cu denumirea concursului, au ilustrat scene din operele preferate, și-au semnat unul altuia tricourile pentru a avea o amintire originală, s-au bucurat de tobogane, au ascultat muzică și au legat prietenii.
Cred că, poveștile sunt o parte esențială a vieții noastre. Ele ne ajută să înțelegem lumea, să ne exprimăm sentimentele și să ne conectăm unii cu alții. Sper ca acest concurs să fi fost doar începutul unui drum lung și frumos în descoperirea și crearea poveștilor, atât în limba română, cât și în limba franceză.
Felicitări participanților, mult succes în continuare și vacanță plăcută tuturor!
Sentimentul zilei: „Individual, suntem o picătura. Împreuna, suntem un ocean.”
( Ryunosuke Satoro , scriitor japonez)
Prof. coord. Țermure Voichița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5