La Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean, clopoţelul sună pentru foştii absolvenţi
Dacă au trecut anii şi Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean poate vorbi despre istoria scrisă în învăţământul liceal, una marcată de aproape 60 de ani de existenţă împliniţi la toamnă, foşti absolvenţi ai instituţiei, mai cu seamă cei care i-au sporit prestigiul în ţară şi chiar în lume, s-au constituit de curând într-o asociaţie cu rol deocamdată simbolic, acela de a consolida şi a promova ceea se vrea a fi un brand al educaţiei de succes. “Alumni”, căci despre aceasta este vorba, are deja şase „ambasadori” “cu acte în regulă”, statut consfinţit cu diplome înmânate oficial de conducerea Colegiului acelor posesori de calităţi intelectuale formate în unitate care i-au ajutat să devină factori sociali importanţi la ieşirea de pe băncile şcolii. Primarul prof.-ing. Nicolae Moldovan este unul dintre ei; ceilalţi absolvenţi cu care liceul se mândreşte pentru că, în accepţiunea celor care îl coordonează, au reuşit în viaţă, sunt: Adrian Mureşan, doctor în informatică, cu titlu adjudecat anul trecut la Lyon; Darius Baba şi Cornel Urian, tineri programatori “seniori”, care vor dezvolta o aplicaţie software menită să faciliteze activitatea Asociaţiei; Caius-Cassius Bulea, directorul general al societăţii bistriţene “Betak”, doctor în fizică; adjunctul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Mihai Mureşan.
Pe lângă rolul de promovare a imaginii, “alumnii” şi forma lor de constituire pot avea, pe viitor, şi implicaţii juridice, în ideea de a ajuta actualii elevi cu burse de merit şi (sau) sociale ori cu îndrumări profesionale corelate, la terminarea facultăţilor, cu eventuale perspective (uşi) deschise pe piaţa muncii, speră directorul Colegiului Naţional “Petru Rareş” Beclean, Cristian Nicula. “Ambasadorii” se vor întâlni periodic pentru a pune la punct detalii organizatorice, urmând ca la toamnă, când se împlinesc 59 de ani de existenţă a învăţământului liceal din Beclean, clopoţelul să sune pentru toată lumea care a trecut vreodată prin învăţăturile dascălilor de aici, trecuţi sau prezenţi. Între timp, unii s-au stins, luminând pe alţii. Au rămas însă în memoria colectivă prin calităţile lor didactice, prin spiritul lor viu, formator, prin puterea exemplului pozitiv posibil a fi oferit oricând generaţiilor ce au să vină. Profesorul de biologie Matei Mureşan este unul dintre ei. Numele său, pliat pe o avizată iniţiativă privată, a dat naştere unei premiere în spaţiul urban someşean, concretizată în cel mai modern şi dotat centru medical existent vreodată aici (cu servicii specializate oferite în ginecologie, urologie etc., cu personal experimentat şi tehnică de laborator capabilă să efectueze o gamă variată de investigaţii cerute de pacienţi, fie ei adulţi, copii, gravide: hematologie, biochimie, bacterologie, imunologie, coproparazitologie, examinări citologice şi histopatologie, markeri tumorali, teste speciale, determinări hormonale), deschis anul trecut la intersecţia străzilor “1 Decembrie 1918” şi „Grigore Silaşi” din Beclean, sub egida Clinicii “Sanovil” din Bistriţa.
Citiţi şi:
- Felicitări, Lara Mureşan! Şefa de promoţie la CN „Petru Rareş” Beclean, 10 la Evaluarea Naţională
- Elevii de la CN “Petru Rareş” din Beclean, pe podium la Concursul județean “Eroul din familia/localitatea mea"
- Roboți educaționali de la Colegiul Național “Petru Rareș” Beclean, la Universitatea Tehnică din Cluj
- BECLEAN: Tradițiile și valorile spirituale sunt păstrate pe pământul românesc. Mereu, bucuroși de oaspeți! De această dată din Portugalia, Italia, Croația şi Grecia
- Viorel Alexandru Farcaș, din Beclean, Locul I la Olimpiada Naţională de „Tehnologii”. Premii speciale la Geografie şi Română pentru Colegiul Național „Petru Rareș”
Adaugă comentariu nou