La mulţi ani, Armatei Române!
Astăzi, de la ora 12.30, va avea loc un ceremonial militar - religios, la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş.
La activităţile organizate sunt invitaţi să participe reprezentanţii autorităţilor locale, veteranii de război, cadrele militare în rezervă şi retragere, familiile militarilor, locuitorii municipiului.
***
La 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operații și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării. Militarii români din teatrele de operații sărbătoresc, prin organizarea unor ceremonii militare și a unor activități culturale și sportive, la care vor fi invitați și parteneri din coalițiile multinaționale.
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.
Citiţi şi:
- 25 Octombrie, Ziua Armatei României. Ample manifestări la Bistriţa
- Comemorarea militarilor Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan căzuţi la datorie în teatrele de operaţii
- Omagiu eroicei Armate Române!
- Primarul Ioan Turc: Glorie eternă Armatei României!
- Deputatul Cristina Iurișniți: La mulți ani, Armatei Române! Un gând de recunoștință militarilor si familiilor acestora.
Comentarii
Mai importante decat discursurile mediocre, fara continut si limbajul de lemn al politicienilor de astazi, sunt gândurile M.S. regelui Carol al II-lea, scrise la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial, când el se afla în exil în Portugalia:
"Cu toate succesele și cu ajutorul incontestabil ce l-au dat sovieticii în desfășurarea războiului, mare bucluc vor avea Națiunile Unite din cauza lor, tare mi-e teamă că pacea nu va fi pace dacă URSS va avea mult de zis în alcătuirea ei."
"Ca și la sfârșitul Primului Război Mondial, suntem puși în fața marii probleme: ce va da și ce va cere URSS? Azi este mai puternică decât atunci și prin acțiunea ei militară a căpătat prestigiu pe care nu-l avea înainte. Dacă pacea se obține datorită marii ei victorii din acest an împotriva Germaniei, în ciuda promisiunilor ce se fac, nu va fi decât iluzorie, fiincă în locul dictaturii nazisto-hitleriste vom avea una comunisto-stalinistă."
Adaugă comentariu nou