La nuc, se face tratament de la apariţia primelor frunzuliţe până înainte de înflorire!
-
View the full image
https://www.botanistii.ro/blog/antracnoza-nucului-gnomonia-juglandis/
BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 39 din 18.04.2023. La cultura de NUC, pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare.
- Antracnoza nucului (Gnomonia juglandis), atacul se manifesta pe frunze si fructe aflate in diferite stadii de dezvoltare si mai rar pe lastari. Pe partea superioara a frunzelor apar la inceput pete mici (2-5 mm diametru), brune, mai mult sau mai putin circulare. Mai tarziu, aceste pete ce sunt situate intre nervuri conflueaza si treptat se maresc. Pe partea inferioara a foliolelor in dreptul petelor se observa mici punctisoare negre, cu o dispunere concentrica. Ca urmare a atacului, frunzele se brunifica, se usuca si cad. De asemenea, maturarea fructelor si a lastarilor este anormala.
Pe fructele tinere atacate de antracnoza nucului apar pete mici, circulare, brune, adancite in pericarp si ca urmare a atacului fructele raman mici, se innegresc si cad. Pe ramurile tinere atacate apar pete brune, alungite, care se adancesc in substrat avand aspectul unor cancere deschise.
Ciuperca ierneaza sub forma de peritecii in frunzele cazute pe sol și sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor.
Măsuri de prevenire și combatere:
- strangerea si distugerea prin ardere a frunzelor cazute sau ingroparea lor prin aratura adanca;
- lastarii atacati se vor taia si arde.
Arsura bacteriana (Xanthomonas campestris p.v. juglandis), este boala cea mai raspandita in tot arealul de cultura al plantei, care netratata poate provoca pierderi de recolta de pana la 80%, iar soiurile cu o dezmugurire mai precoce sunt printre cele mai predispuse la atacul acestei boli. Bacteria ierneaza in leziuni, in mugurii latenti foliari si florali, prin care determina necroza tesuturilor tinerelor organe aflate in crestere activa (frunze, lastari, muguri si fructe).
Pe frunze: atacul se manifesta prin apartitia de pete translucide, care se maresc si devin brune, cu forme colturoase, atunci cand tesuturile mor. In cazul unui atac generalizat, frunzele pomilor pot cadea masiv (Fig. 1).
Pe lastari: apar initial umflaturi mici, translucide, ce se innegresc in centru, iau forma unor pete care conflueaza, se alungesc si devin brun-negricioase, acoperite cu un exudat apos.
Pe muguri (amenti): atacul bacteriozei se manifesta prin innegrirea si inmuierea unei parti a acestora, care se extinde pe intreaga inflorescenta.
Pe fructe: acestea sunt atacate pe tot parcursul perioadei de vegetatie, sub forma unor pete mici, brune, mai mult sau mai putin regulate, localizate cel mai adesea la extremitatea fructelor. Ulterior, aceste pete se adancesc si se extind atingand 2-3 cm².
Infectiile timpurii afecteaza mult coaja fructelor, care se innegreste, iar cele tardive raman localizate la nivelul mezocarpului si doar uneori ating coaja. Infectiile care au loc in timpul infloritului provoaca adesea caderea fructelor tinere.
Masuri de prevenire si combatere:
- plantarea de material saditor sanatos: chiar si cel mai mic procent de plante contaminate constituie o sursa primara de inocul, care se poate raspandi foarte rapid in intreaga parcela;
- respectarea igienei culturale atat in pepiniere cat si in plantatiile pe rod;
- aplicarea tratamentelor cu insecticide si acaricide pentru combaterea vectorilor (afide).
Afidele, Sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului in fata bolilor.
- Acarianul galicol (Eriophyes erinea), poate produce defolierea prematura a pomului, si implicit scaderea productiei. Are mai multe generatii pe an si se hraneste cu sucul celular al frunzelor de nuc. In urma intepaturilor se formeaza, pe partea inferioara a frunzelor, pete neregulate de marimi diferite, cu infatisare pasloasa, delimitate de nervuri. In dreptul acestor pete, pe partea superioara a frunzei, apar umflaturi caracteristice.
Se va aplica un tratament de la apariţia primelor frunzuliţe până înainte de înflorire (maturarea amenţilor ) cu unul din următoarele amestecuri de pesticide:
1. ZEAMA BORDELEZA TIP ,,MIF'' / (ZEAMA BORDELEZA VALLES - a doua denumire comerciala) - 3,75-5,0 kg/ha sau KUPFEROL – 4,0 – 5,3 l/ha sau ALCUPRAL 50 PU - 1,5-2,0 kg/ha + KARATE ZEON – 0,015% + NISSORUN 10 WP – 0,03% sau VERTIMEC 1,8% EC - 0,1% pana la 0,15%.
Alte Recomandări importante :
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;
- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.
- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt. Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare
de 4-5 m /s.
- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;
- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.
Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).
Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.
Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fitosanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.
In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;
- nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:
Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................
Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................
(Comuna, judeţul)
Ferma (nume/număr, adresa)..............................................
REGISTRU
de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor
Data efectuă-rii tratam (ziua luna, anul) |
Cultu-ra şi locul unde este situat terenul |
Tim-pul apli cării
|
Tratamentul efectuat |
Numele, pre-numele pers. Responsabile de efectuarea tratamentu-lui, semnătura |
Data începerii recoltării produsului agricol |
Nr. si data document prin care s-a dat în consum populaţiei |
||||
Agentul de dăunare: boli/ dăunători/ buruieni |
Denu- mire ppp folosit |
Doza Omolo- gată /doza folosită |
Supra- faţa, ha |
Cantităţi utilizate (kg, l) |
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)
Producătorul agricol numerotează paginile registrului.
Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,
purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.
INSPECTOR COORDONATOT, ÎNTOCMIT,
ing. Magdea Emilian Traian dr. ing. Buciumaş Georgeta
Citiţi şi:
- Tratamente care se aplică la zmeur şi mur!
- Ce tratament facem la cultura de cireş şi vişin, pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare
- Tratamente pentru coacăz, zmeur şi mur, la apariţia butonilor liberi!
- Tratamente la cultura de piersic şi cais, pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare!
- Tratamente care se aplică la viţa-de-vie în perioada 7-12 iulie!
Adaugă comentariu nou