Lacrimi şi bucurie la sfinţirea noilor clopote ale Bisericii Evanghelice
-
View the full image
foto
Duminică, 11 octombrie 2009, Bistriţa. Unul din cele mai emoţionante momente pentru comunitate - clopotele Bisericii Evanghelice au sunat, din nou, după 16 luni de tăcere. Slujba de sfinţire a fost oficiată în trei limbi, germană, română şi maghiară de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Klein din Sibiu. Cu acest prilej, preotul paroh Johann Dieter Krauss a precizat că, Biserica Evanghelică are, din nou, trei clopote. Între cele două războaie, clopotul mijlociu a fost topit ca să fie transformat în muniţie, iar apoi Biserica a rămas cu două clopote, care au fost distruse în incendiul de anul trecut.
Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de bistriţeni şi saşi întorşi acasă din toate colţurile lumii, au ales să participe la sfinţirea noilor clopote ale Bisericii Evanghelice. Cu aparate de fotografiat, camere de filmat, creştinii au asistat la slujba religioasă. Murmurul şi atmosfera de sărbătoare au fost întregite de sunetul clopotelor. Pe feţele oamenilor se citea emoţia şi bucuria, nu puţini fiind aceia care îşi ştergeau câte o lacrimă. În clipa în care au început să bată cele trei clopote, oamenii şi-au ridicat privirea spre cer…
Cu lacrimi în ochi, o femeie trecută de 60 ani, rămâne îndelung cu privirea înspre turnul bisericii, apoi îşi ţinteşte ochii plini de lacrimi spre locul unde se oficiază slujba. E o atmosferă încărcată emoţional, dar parcă niciodată oamenii nu au fost mai uniţi.
Preotul paroh Johann Dieter Krauss a vorbit mulţumii despre importanţa momentului şi a precizat că toate cele trei clopote au inscripţionate câte un citat biblic, în limba germană.
„Pe clopotul cel mare scrie <
După slujba de sfinţire, cei prezenţi au intrat în biserică, unde au asistat la slujba religioasă şi au putut asculta un concert de orgă. Printre invitaţi s-au numărat şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ioan Andreica, care au rostit scurte alocuţiuni.
Noile clopote au fost turnate în Germania la un atelier cu tradiţie şi reprezintă o donaţie a comunităţii saşilor bistriţeni. Clopotele vechi au fost distruse în incendiul din 11 iunie 2008.
Citiţi şi:
- Preotul paroh Johann Dieter Krauss: Dreptul de proprietate al Parohiei Evanghelice nu va fi atins în niciun fel
- (Video) După 460 de ani, perla Bistriţei şi-a recăpătat strălucirea. Slujba de resfințire a Bisericii Evanghelice
- Biserica Evanghelică, istoria “vie” din viaţa bistriţenilor
- Un an de doliu la Biserica Evanghelică
- Hristos a Înviat!- ne-au cântat – şi ne cântă – clopotele Bisericii Spitalului din Năsăud
Adaugă comentariu nou