Preotul paroh Johann Dieter Krauss: Dreptul de proprietate al Parohiei Evanghelice nu va fi atins în niciun fel
-
View the full image
Preotul paroh Johann Dieter Krauss
-
View the full image
.
-
View the full image
Andrei Rusu
-
View the full image
.
]Dreptul de proprietate al Parohiei Evanghelice nu va fi atins în niciun fel, iar lăcaşul acesta va rămâne un lăcaş de cult al Biserici Luterane în continuare. Nu se va transforma nici în muzeu, nici în sală de spectacole.
Nicidecum comunitatea evanghelică nu este dispusă în vreun fel să abandoneze dreptul ei de proprietate asupra clădirii şi nu va accepta nicio îngrădire a activităţilor de cult sau o înstrăinare a destinaţiei acestui locaş, a declarat preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
La întâlnirea cu jurnaliştii, preotul paroh a vrut să clarifice unele informaţii apărute în mass-media, conform cărora, Parohia Evanghelică ar ceda turnul, municipalităţii, venind astfel cu un drept la replică pentru viceprimarul PNL Andrei Rusu.
Rusu afirmase, acum o săptămână, într-o conferinţă de presă, că administraţia locală ,,e în discuţii avansate cu conducerea Bisericii Evanghelice de cedare către Primărie a patrimoniului reprezentat de turnul bisericii şi biserica propriu-zisă.
Turnul, s-a ajuns la un consens, să fie donat Primăriei Bistriţa de către Parohia Evanghelică, iar Biserica să intre într-un contract de comodat”, susţinea viceprimarul PNL.
De cealaltă parte, preotul paroh Johann Dieter Krauss spune că punctul de vedere al lui Andrei Rusu nu coincide cu punctul de vedere al comunităţii evanghelice şi se delimitează de acest demers al liberalului.
Toată povestea a pornit de la o scrisoare de intenţie pe care Adunarea Reprezentanţilor Parohiei Evanghelice a înaintat-o Primăriei Bistriţa cu scopul de a încheia o convenţie de parteneriat.
Obiectivele acestei convenţii prevedeau printre altele continuarea şi finalizarea lucrărilor de reabilitare a Catedralei Evanghelice, reabilitarea interiorului, administrarea de către Primăria Bistriţa a folosirii şi includerii în circuitul turistic modern a turnului cu preluarea de către Primărie a cheltuielilor aferente etc.
[
,,Această scrisoare de intenţie a Parohiei Evanghelice adresată Consiliului Local Bistriţa este datată în 18 aprilie 2011. Probabil, pe baza acestei scrisori de intenţie, viceprimarul desemnat Andrei Rusu şi-a construit o viziune cu privire la acest simbol al oraşului, viziune care însă depăşeşte cu mult conţinutul scrisorii de intenţie şi merge mult prea departe de realitate în opinia noastră.
Scrisoarea de intenţie schiţează doar un cadru general al unei viitoare colaborări dintre Parohie şi municipalitatea Bistriţei în vederea fructificării pe viitor al acestui simbol al oraşului.
Noi propunem ca o comisie mixtă să elaboreze un cadru mai amănunţit al acestei colaborări în favoarea, atât a municipalităţii, cât şi a Parohiei Evanghelice.
Toate evenimentele culturale sau artistice care se vor putea derula într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, aceasta depinde de bunul mers al lucrărilor de reabilitare, vor trebui să se încadreze strict în cadrul liturgic şi să respecte specificul spaţiului bisericesc.
Declar aici că ştim să respectăm dorinţele oricărui partid politic sau al unuia dintre reprezentanţii lui, respectând viziunile sale asupra unui monument, dar acest monument nu este doar un monument, şi nu este un muzeu, ci este locaş de cult în care trăieşte o parohie, o comunitate, care de secole slujeşte slavei lui Dumnezeu şi acest lucru nu se va schimba.
Eu nu am fost de faţă când dumnealui a făcut această declaraţie. Din experienţa mea, ştiu că, uneori, în presă, se mai schimbă forma spuselor, însă forma în care a fost publicat materialul şi care nu a fost contrazisă de domnul Rusu, o iau drept poziţia lui. Noi avem o altă poziţie.
Nu este un contractat de comodat şi încă nu s-a pomenit decât de domnul Rusu acest termen.
Scrisoarea de intenţie este pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local, deci dumnealui a sărit calul. A anticipat ceva ce nu este copt pentru a fi discutat în public.
Se va găsi o formă care va fi acceptată de toate părţile. Se va cădea de acord asupra unui protocol, asupra unei înţelegeri sau a unui contract. Nu sunt jurist, nu pot să îi dau numele acum, dar juriştii lor vor găsi o formulă acestui scop.
Noi plecăm de la următoarea premisă: în momentul în care administrarea turnului se va face de către Primăriei, acest venit va reveni Primăriei, a declarat, ieri, în cadrul conferinţe de presă, preotul paroh Johann Dieter Krauss.
Ce declara Andrei Rusu, în conferinţa de presă ,,cu pricina” din 26 mai 2011:
,,Vizavi de Biserica Evanghelică suntem în discuţii avansate cu conducerea Bisericii Evanghelice de cedare către Primărie a patrimoniului reprezentat de turnul bisericii şi biserica propriu-zisă.
Turnul, s-a ajuns la un consens, să fie donat Primăriei Bistriţa de către Parohia Evanghelică, iar Biserica să intre într-un contract de comodat.
Acest parteneriat înseamnă că Primăria îşi va asuma administrarea şi reabilitarea integrală a acestui important monument istoric şi religios, un reper pentru Bistriţa şi va oferi posibilitate enoriaşilor să-şi desfăşoare, în continuare, activităţile religioase.
În paralel, Biserica Evanghelică va putea fi deschisă circuitului turistic prin organizarea de simpozioane, expoziţii, conferinţe, iar turnul va fi integral deschis accesului publicului, desigur cu permisiunea Bisericii să opereze clopotele din turn.
În Comisia Economică am discutat acest parteneriat, se discută detalii în acest moment, şi probabil, în cel mai scurt timp se va veni cu un proiect de hotărâre în CL, de realizare acestei donaţii şi a acestui contract de comodat a acestui obiectiv turistic din oraş.
Contractul de comodat prevede că Primăria va administra Biserica, se va implica şi va asigura finanţarea şi pe fonduri europene, în special de reabilitare a interiorului. Per ansamblu, lucrările nu vor depăşi 4,5 milioane de euro”.
Ce declară Andrei Rusu, în 30 mai 2011, prin intermediul unui comunicat de presă.
,,Am citit cu stupoare în mass - media locală că am sărit calul cu privire la planurile pe care municipalitatea le-ar avea cu privire la includerea în circuitul turistic a turnului Bisericii Evanghelice. În acest sens şi având în vedere faptul că unele afirmaţii ale mele au fost interpretate greşit de unii dintre partenerii de dialog, mă văd obligat să declar următoarele.
Referitor la declaraţiile domnului Krauss în cazul administrării imobilului care adăposteşte Biserica Evanghelică, reamintesc faptul că există o adresă a Parohiei Evanghelice prin intermediul căreia se solicită instituirea unei convenţii de parteneriat cu Primăria Bistriţa.
Mai mult, la pct. 2.3 din adresa parohiei, este specificat şi scopul convenţiei, adică „ administrarea de către primăria Bistriţa a folosirii şi includerii în circuitul turistic modern a turnului cu preluarea de către primăria Bistriţa a cheltuielilor aferente”.
Mai precizez faptul că solicitarea Parohiei a fost analizată în Comisia economică a Consiliului Local şi, la propunerile direcţiilor de specialitate s-a votat şi acceptat în Comisie, ca formă de preluare în administrare posibil legală să fie “donaţia cu sarcini” în cazul Turnului şi “contractul de comodat” pentru Biserică, neexcluzând varianta de comodat şi pentru turn.
Ceea ce mă surprinde este faptul că d-l primar Ovidiu Teodor Creţu nu-şi aminteşte de discuţiile şi de votul din comisia economică , şedinţă la care a participat şi domnia sa, procesul verbal al şedinţei constituind o dovadă limpede. Personal cred că lucrurile şi faptele nu trebuie denaturate sau interpretate politic, nimeni neavând nevoie de un dialog al surzilor în acest caz.
Este de preferat să nu folosim sintagme de genul „liberalii vorbesc fără ei”, doar pentru ca cineva a preferat să interpreteze unele afirmaţii ale mele din punct de vedere politic.
În acest context, o spun cu toată responsabilitatea: nu am afirmat nimic cu privire la schimbarea proprietarului de drept al Bisericii Evanghelice şi, care rămâne, aşa cum este şi normal, Parohia Evanghelică din Bistriţa".
Concluziile le trageţi dumneavoastră, cititorii…aveţi la îndemână materialul clientului, rămâneţi să vă formaţi dumneavoastră un punct de vedere.
În toată şarada aceasta, un lucru e sigur: la începutul lui septembrie, vom putea ajunge în turnul Bisericii cu ajutorul liftului.
,,De azi (n.r. - luni) într-o săptămână va avea loc licitaţia pentru achiziţionarea liftului şi pentru lucrările de montare.
În această toamnă, sfârşitul lui august, începutul lui septembrie, sperăm ca lucrările să fie finalizate, dacă totul va decurge cum trebuie”, a concluzionat preotul paroh Johann Dieter Krauss.
Citiţi şi:
- (Video) După 460 de ani, perla Bistriţei şi-a recăpătat strălucirea. Slujba de resfințire a Bisericii Evanghelice
- (Video) Biserica Evanghelică, perla arhitecturală a Bistriţei, se resfinţeşte şi capătă frumuseţea de acum 460 de ani. Trei zile de sărbătoare în cetatea medievală
- Consilierii municipali au respins conferirea titlului de cetăţean de onoare preotului Johann Dieter Krauss
- Lacrimi şi bucurie la sfinţirea noilor clopote ale Bisericii Evanghelice
- Biserica Evanghelică, istoria “vie” din viaţa bistriţenilor
Adaugă comentariu nou