Let’s do it Romania în Bistriţa Bârgăului
Sâmbătă, 28 septembrie, a fost o zi excelentă pentru drumeţie în aer liber, iar cheile Bistriţei Ardelene a răsunat de glasuri de copii. Totuşi motivul pentru care aceştia se aflau în acea zonă nu era joaca sau distracţia ci unul foarte serios, cu un mesaj puternic adresat celor care trec prin această zonă, fie turişti spre Colibiţa , fie localnici cu diferite treburi.
Şi în comuna Bistriţa Bârgăului, ca în mai toată ţara copii inimoşi au renunţat la preocupările din sfârşitul de săptămână şi însoţiţi de profesori au participat la campania de curăţare a României.
Astfel un grup de aproximativ 30 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Tureac însoţiţi de către profesorul de istorie Ştefan Sălăgean şi profesorul Musteaţă Călin au parcurs pe jos distanţa de aproximativ 5 km pe valea Bistriţei Ardelene adunând gunoaiele de la marginea şoselei.
Primăria Bistriţa Bârgăului a pus la dispoziţia copiilor saci menajeri şi mănuşi de protecţie, iar viceprimarul Sorin Nuşfelean împreună cu alţi doi angajaţi ai primăriei Cordovan Marin şi Cerceja Nelu i-au însoţit pe copii asigurându-se totodată transportul sacilor plini cu gunoaie. S-a adunat o cantitate apreciabilă de gunoaie aproximativ 50 de saci în doar două ore.
Trebuie menţionat faptul că sarcina acestor copii nu a fost deloc uşoară datorită faptului că zona este una foarte circulată fiind calea de acces spre Colibiţa, dar cel mai dificil s-a dovedit a fi perimetrul cuprins între izvorul de la Şoimu şi intrarea de le Pârâul Arşiţei, zonă unde se află câteva amenajamente cu caracter turistic. Chiar dacă în acest spaţiu se află un tomberon unde se pot arunca resturile meselor de la iarbă verde a celor care trec prin zonă sau vin să se alimenteze cu apa de băut, totuşi gunoaie aruncate la tot pasul definesc negativ peisajul. Cantitatea de gunoaie adunată este un semn mare de întrebare legat de respectul nostru pentru natură.
Nu mică le-a fost mirarea copiilor când au văzut printre resturile aruncate aici, departe de orice aşezare umană, resturi de mobilier, scutece de unică folosinţă utilizate, şi multe alte resturi care nu-şi explicau existenţa în zonă.
Atmosfera a fost una relaxantă, copii simţindu-se în largul lor în mijlocul naturii, chiar dacă au desfăşurat o activitate nu tocmai plăcută, dar cu această ocazie şi-au promis lor înşişi că vor face tot ce le stă în putinţă ca de acum înainte să transmită tuturor prietenilor, cunoscuţilor şi părinţilor că e o mare pierdere pentru noi toţi să vedem la tot pasul resturi aruncate, să stai la iarbă verde în tovărăşia gunoaielor dar mai ales „ … cum pot să arunce resturi acolo de unde îşi iau apa de băut ?”
Mesajul copiilor este următorul „ dragi turişti şi nu numai, vă rugăm nu mai aduceţi gunoaiele de la oraş şi le aruncaţi în pădure, gândiţi-vă că aşa nu vă mai puteţi bucura de o natură curată ci de una la fel de poluată ca cea de care tocmai aţi fugit.”
Profesor Musteaţă Călin
Adaugă comentariu nou