Literatura bistriţeană, premiată la Cluj-Napoca
Într-un cadru de sărbătoare, Liga Scriitorilor din România a premiat cele mai bune cărţi care au văzut lumina tiparului în 2015. Evenimentul a fost deschis de Antonia Bodea, preşedinta Cenaclului „Artur Silvestri”, care a transmis salutul scriitorilor clujeni pentru premianţii veniţi din toată ţara. S-a trecut apoi la premiere, preşedintele Ligii Scriitorilor, Alexandru Florin Ţene, după ce a schiţat istoricul Societăţii Literare, acordând premii celor mai valoroase cărţi, iar preşedintele juriului, Iulian Patca, directorul revistei „Agora literară”, a făcut câte un scurt laudatium pentru fiecare scriitor.
Pentru această ediţie, au fost luate în considerare doar cărţile sosite pe adresa noastră pentru jurizare până la 1 martie 2016, adică 137 de titluri, făcându-se câte trei nominalizări pentru fiecare gen literar şi în final au fost stabilite titlurile câştigătoare. Titlurile selectate au apărut sub sigla a 41 de edituri din 22 de oraşe din România, iar 5 sunt cărţi apărute în Canada. Juriul a fost format din scriitorii Iulian Patca (preşedinte), Antonia Bodea, Ion Constantinescu, Voichiţa Pălăcean-Vereş şi Gavril Moisa. Premiul pentru „cartea de critică, eseu şi istorie literară” a fost câştigat de Dorel Cosma şi Elena M. Cîmpan, pentru volumul „Un deceniu de conexiuni”, Ed. Nosa Nostra, Bistriţa
Directorul Centrului Cultural Municipal Bistriţa, Dorel Cosma, a vorbit despre acţiunile literare din cadrul instituţiei pe care o conduce, iar preşedinta Societăţii „Conexiuni”, Elena M. Cîmpan, despre gruparea scriitorilor bistriţeni care a împlinit 10 ani. Cuvinte de laudă la adresa bistriţenilor au avut şi organizatorii, care au felicitat acţiunile ce se derulează la Palatul Culturii, amintind aici Festivalul de Teatru şi Literatură, precum şi întâlnirile lunare de la „Conexiuni” şi revista cu acelaşi nume, care a trecut de 30 de numere. Bistriţeanul Teodor Tanco a primit Premiul naţional pentru întreaga carieră de peste 70 de ani ca prozator, critic şi istoric literar, publicist şi eseist, promotor de tradiţii şi cultură românească, dar şi pentru 90 de ani de viaţă, iar bistriţeanul Aurel Rău, pentru întreaga sa activitate de poet, eseist, prozator, traducător, publicist şi critic literar, promotor şi conducător de publicaţii literare. Premiul pentru „cartea de proză” i-a revenit lui Horia Bădescu, pentru romanul „Zborul gâştei sălbatice”, Ed. Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca.
Din judeţul nostru au mai fost premiaţi pentru „cartea de poezie” Raveca Vlaşin, pentru volumul pentru copii „Prin grădina de poveste”, Ed. ASTRA Dej şi Veronica Oşorheian, pentru volumul de proză pentru copii „Bumbuşca şi alte povestiri”, Ed. Grinta, Cluj-Napoca.
În acelaşi cadru, Voichiţa Pălăcean Vereş, directorul Editurii Napoca Nova, a prezentat Antologia de creaţie literară cu numărul 10 şi premiile Editurii Napoca Nova pentru anul editorial 2015. Din judeţul nostru au fost premiaţi Floarea Pleş (Mihai Pleș, „Turnul Abelˮ) – Premiul pentru recuperarea operei literare postume şi Mircea Daroși („Nisipul clepsidreiˮ) – Premiul pentru poezie.
A fost o întâlnire sub semnul literaturii, Sala Armelor Cercului Militar Cluj-Napoca fiind plină de iubitori ai cărţii, dar şi de nume cunoscute ale scrisului.
Citiţi şi:
- VEZI BISTRIŢENII CE AU PRIMIT PREMIILE LIGII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA PENTRU CĂRŢILE APĂRUTE ÎN ANUL 2015
- Bistriţeni premiaţi de Liga Scriitorilor din România
- Bistriţeni nominalizaţi la Premiile pentru anul editorial 2015 ale Editurii Napoca Nova
- Se deschide stagiunea cenaclurilor literare patronate de Liga Scriitorilor Români
- La cenaclul „Artur Silvestri”: Oaspeți dragi- scriitori din Năsăud
Adaugă comentariu nou