Liviu Rebreanu: Credinţa este izvorul sufletului meu

Colocviile Liviu Rebreanu, ediţia a XXXI-a, organizate de Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” şi Consiliul Judeţean, în colaborare cu Muzeul Grăniceresc Năsăudean, Casa de Cultură a Sindicatelor, Revista „Mişcarea Literară”, au debutat în sala de şedinţe a Muzeului Grăniceresc Năsăudean cu dezbaterea „Academicienii Năsăudului. Chipuri şi opere”. Moderatorul evenimentului, directorul Bibliotecii Judeţene, scriitorul Ioan Pintea, a vorbit despre importanţa păstrării vii a memoriei înaintaşilor noştri, academicienii fiind cei cu care se mândreşte Ţara Năsăudului. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, a reamintit faptul că Năsăudul este un centrul cultural extraordinar din acest colţ de ţară, fapt întărit şi de prof. Gheorghe Pleş, care a spus că pe lângă oraşul academicienilor, Năsăudul mai este numit şi orăşelul şcolilor.
Ion Simuţ a avut un discurs aplicat despre academicienii de cinste ai Năsăudului, Liviu Rebreanu şi George Coşbuc. Invitat de onoare, academicianul Mihai Cimpoi de la Chişinău a opinat despre volumul „Basarabia” scris de Rebreanu sub pseudonim, dar şi despre proiectul de traducere a romanului „Ciuleandra” în rusă, la Sankt Petersburg, în viitorul apropiat. Îmbucurător este şi faptul că romanul “Ion” a fot editat, de curând, la Chişinău, în 50.000 de exemplare, tirajul fiind epuizat foarte repede. Ovidiu Moceanu a reliefat despre mesajul de căpătâi a lui Rebreanu, care afirma: “ Credinţa este izvorul sufletului meu”. Gheorghe Glodeanu susţine că discursul lui Rebreanu la primirea în Academia Română-“Laudă ţăranului român” este unul dintre cele mai emoţionante. Ioan Seni a vorbit despre ASTRA şi Academia Română, Olimpiu Nuşfelean despre revista fondată de Rebreanu-“Mişcarea literară”, Andrei Moldovan despre proaspătul volum care l-a semnat “Un Rebreanu hăituit”.
În acelaşi cadru au fost acordate şi premiile Concursului Naţional de Proză „Liviu Rebreanu”. Juriul format din Gheorghe Glodeanu - preşedinte, Victor Ştir, Olimpiu Nuşfelean, David Dorian, Virgil Raţiu a hotărât acordarea următoarelor premii la secţiunea volume publicate: Andrei Moldovan pentru Un Rebreanu hăituit, Ed.Tipo Moldova, 2013; Iulian Dămăcuş pentru O lună albastră...., Ed.Ecou Transilvan, 2012; Silviu Buzan pentru Pentagon, Ed.Grinta, 2013. Au primit menţiuni: Veronica Osorheian pentru Duioşie peste umăr, Ed.Grinta, 2013; Marin Ifrim pentru 1989.Cartelul metaforelor, Ed.Editgraph, 2012; Tincuţa Horonceanu Bernevic pentru Copilul furnică, Ed.Centrul pentru Cultură Istorie şi Educaţie, 2013. La secţiunea elevi, clasamentul este următorul: Premiul I: Alexandra-Ionuţa Andrecuţ, clasa a IX-a, Palatul Copiilor Bistriţa; Premiul II: Georgiana Florea, clasa a XII-a, Palatul Copiilor Bistriţa; Premiul III: Tok Maria-Veronica, clasa a VIII-a, Liceul Tehnologic Lechinţa); Menţiuni: Andreea Turcu, clasa a IX-a, Palatul Copiilor Bistriţa, Oana Vrânceanu, clasa a X-a, Palatul Copiilor Bistriţa; Codreanu Vladislava, Colegiul Henri Coandă, Bacău; Năstase Andreea-Mihaela, Colegiul German „Goethe” – Bucureşti.
Manifestările continuă mâine, de la ora 11.00, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, cu simpozionul „Liviu Rebreanu şi vămile posterităţii”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5