Lumina ca izbândă. Valentin Marica, sărbătorit la 70 de ani de viață
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a găzduit conferinţa susţinută de Valentin Marica - „Lumina ca izbândă”, în cadrul căreia au fost lansate şi volumele „Manuscrisul de jad”, apărut la Editura Şcoala Ardeleană” şi „Patriarhul Miron Cristea aşteptând Învierea”, Editura Cezara.
Evenimentul a fost moderat de managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea. „Valentin Marica este un autor de atitudine, un scriitor care iubeşte cultura românească şi biserica. Valentin Marica este un scriitor respectat şi preţuit, iar ziua aceasta este una specială. Valentin Marica te face să înţelegi, te luminează cu anumite tomuri culturale”, a spus Ioan Pintea.
A urmat conferinţa susţinută de Valentin Marica: „Purtătorii peste timp ai luminii sunt mereu la Fântâna lui Iacob, acolo unde este apa vie. E bine că ne-am întâlnit, pentru mine este un eveniment deosebit. Lumina ca izbândă se poate oglindi pornind de la texte aproape uitate, cum ar fi publicistica lui Delavrancea”.
„Dacă talismanele sunt aducătoare de noroc, operele literare sunt constructoare de realitate. În „Manuscrisul de jad” ne face părtaşi la destinul unor personalităţi remarcabile, ne sensibilizează sufletul la întâlnirea cu oameni şi fapte de cultură. Este un profesionist al scrisului, fraza publicisticii este vioaie şi succintă, susţinută de o remarcabilă lejeritate culturală”, a declarat Olimpiu Nuşfelean.
„Doctorul în filologie Valentin Marica, apropiat al Bisericii, aduce în seria Via lucis a Editurii Cezara din Târgu Mureș, volumul “Patriarhul Miron Cristea așteptând Învierea”. Editura Cezara a inițiat un program de restituiri culturale Miron Cristea, întâmpinând o dată importantă din calendarul cultural al anului 2018, împlinirea a 150 de ani de la nașterea Întâiului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea. Cartea scriitorului Valentin Marica, subintitulată Eseu, pornește de la noua lectură a Predicilor, Cuvântărilor și Conferințelor Patriarhului, reliefând stilistica discursului. Cartea este o dovadă că poporul român a fost binecuvântat întotdeauna cu oameni care au emanat în jurul lor lumină, Patriarhul Miron Cristea fiind una dintre marile personalităţi ale ţării. Întru aşteptarea Învierii pătrundem, prin intermediul eseului lui Valentin Marica, un bun credincios şi apărător al bisericii, în esenţa cuvântului dătător de merinde pentru sufletul nostru” afirmă Menuţ Maximinian.
Victor Ştir a făcut un portret al primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, pornind de la cartea lui Valentin Marica. De remarcat prezenţa în sală a neamurilor de la Zoreni, în frunte cu mătuşa de 90 de ani, satul natal, unde Valentin Marica a aşezat ţăranul român într-un monument aparte.
Acordarea de autografe şi recitalul de poezie din volumul Schituri transilvane, semnat de poetul bistriţean stabilit la Mureş, a întregit sărbătoarea pe care bistriţenii i-au dedicat-o la 70 de ani de viață.
Citiţi şi:
- Conferinţă Valentin Marica şi lansări de carte, la Biblioteca Judeţeană
- Cărțile scriitorilor bistrițeni: Valentin Marica, Patriarhul Miron Cristea așteptând Învierea
- Se conturează volumul REFLECȚII la Centenarul Marii Uniri
- „Comuniune şi responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română
- O CARTE DESPRE PRIMUL PATRIARH AL ROMÂNIEI, Dr. Miron Cristea
Adaugă comentariu nou