„Lumina Lină” – o punte a culturii românești peste oceane

În preajma Sfintelor Sărbători de Paști, părintele prof. univ. dr. Theodor Damian din New York ne aduce un dar de preț: un nou număr al prestigioasei reviste ”Lumina Lină”. Publicația, editată de Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, este mai mult decât o revistă – este o oglindă a culturii românești, un liant spiritual și intelectual care unește românii din toate colțurile lumii.
Apariție trimestrială, bilingvă (română și engleză), Lumina Lină reușește, de fiecare dată, să fie o mărturie vie a identității și valorilor noastre, cuprinzând articole de teologie și spiritualitate, istorie, literatură, poezie și proză, dar și reflecții culturale profunde. Revista este distribuită nu doar în SUA și România, ci și în Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Canada, Austria, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Franța, Elveția, Spania, Suedia, Norvegia, Danemarca, Grecia, Cipru, Serbia, Ungaria, Israel, Australia – o veritabilă punte a spiritului românesc întinsă peste oceane și continente.
Ce ambasador mai valoros al poporului nostru ar putea exista, dacă ne gândim la tematica și răspândirea acestei reviste? Sub titlul sublim Lumina Lină, fiecare pagină este o rază de lumină menită să unească românii, să împărtășească lumii frumusețea, bunătatea și profunzimea sufletului nostru. Nume mari ale culturii românești se reunesc trimestrial în jurul părintelui Theodor Damian, un om care, prin bunătate și blândețe, binecuvântează de la New York tot ceea ce înseamnă promovarea și susținerea neamului românesc.
Bistrița, prezentă în paginile revistei
Fiecare număr al revistei Lumina Lină este așteptat cu emoție în întreaga Românie – de la București la Cluj, Bistrița, Satu Mare, Iași, Timișoara, Brașov, Craiova, Constanța – dar și în comunitățile românești din întreaga lume. De această dată, bucuria este sporită de prezența în paginile revistei a mai multor scriitori bistrițeni, semn că spiritul cultural al orașului de pe Someș își face simțită prezența și la New York.
Astfel, am regăsit cu plăcere recenzia pe care am realizat-o cărții ”Povețe adresate mirilor la Taina Cununiei” a părintelui Vasile Beni din Bistrița. O carte plină de înțelepciune, care explică în detaliu etapele importante ale cununiei și atitudinea pe care trebuie să o aibă atât tinerii, cât și cei care îi însoțesc în această taină sfântă. O lucrare esențială pentru oricine dorește să înțeleagă mai bine semnificația profundă a căsătoriei.
De asemenea, scriitoarea Elena M. Cîmpan este prezentă în acest număr al revistei, oferind cititorilor o evocare a momentului literar desfășurat la Bistrița, cu ocazia lansării cărții ”Dialog epistolar cu Nae Antonescu”,  scrisă de distinsa prof. univ. Anca Sîrghie din Sibiu. Întâlnirea cu această personalitate a culturii române a fost un moment de înaltă vibrație intelectuală, iar faptul că acesta este consemnat în paginile revistei Lumina Lină reprezintă o mărturie a continuității legăturii dintre diaspora și cultura românească de acasă.
Tot din Bistrița, regăsim și un semnal literar important semnat de scriitorii Menuț Maximinian și Ioan Pintea, care pregătesc apariția volumului ”Ion Moise – Jurnal și lectură”. Această carte omagială este dedicată jurnalistului și scriitorului Ion Moise, o personalitate marcantă a Bistriței, un om care, prin scrisul său, a lăsat adevărate documente despre viața culturală a orașului și a regiunii. Apariția acestui volum reprezintă o datorie de onoare față de un jurnalist apreciat de toți cei care l-au cunoscut și care a surprins, cu talent și pasiune, momente esențiale din viața culturală a Bistriței.
Lumina Lină – bucuria Paștilor și bucuria lecturii
Cu fiecare ediție, Lumina Lină își păstrează menirea de a aduce în casele românilor, oriunde s-ar afla ei, nu doar bucuria sărbătorilor, ci și bucuria lecturii, a cunoașterii și a păstrării identității. În paginile sale regăsim nu doar spiritualitate, ci și istorie, literatură, poezie, proză – toate împletite într-un simbol al unității românești din întreaga lume.
De la New York, prin vocea părintelui Theodor Damian, această revistă reușește să adune sub același acoperiș suflete și minți luminate, să creeze punți între oameni și să ducă mai departe, cu demnitate, cuvântul românesc. Astfel, Lumina Lină nu este doar o revistă, ci o adevărată misiune culturală, o flacără care luminează necontenit drumul spiritual și intelectual al românilor de pretutindeni.
DOREL COSMA

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5