LUMINĂ ŞI CULTURĂ LA MAIERU

În Sâmbăta Patimilor, la muzeul „Cuibul visurilor” din Maieru, amfitrion veşnicul, generosul şi neobositul profesor ctitor Sever Ursa, patriarhul cultural al localităţii, s-a desfăşurat un suav eveniment de spiritualitate care a adunat personalităţi de cultură şi pentru o zi Maierul a devenit capitala spirituală a judeţului. Este vorba despre dezvelirea unui bust de interior reprezentându-l pe marele Liviu Rebreanu, realizat de sculptorul Ioan Deac, prin ajutorul financiar al fratelui său, Radu Deac, şi vernisajul expoziţiei de carte veche şi rară, marca Sever Ursa.

A fost, ca de fiecare dată, o bucurie să răspund invitaţiei domnului profesor Sever Ursa, şi păşind pentru a nu ştiu câta oară în muzeul vremurilor, m-am legănat în nostalgia visurilor care nu pleacă nicăieri.

Să lăsăm actorii pe scenă.

Profesorul Sever Ursa, „Am fluturare de gând pentru apărarea cărţii, trăiesc un vis împlinit, aceste cărţi au fost scăldate în privirile dumneavoastră, suntem puternici. Expun 200 de cărţi din peste 6.000 şi 150 de reviste. Pasiunea califică totul, forţa unei ţări stă în sentimentul puterii pe care ne-au dat-o strămoşii. Oricând cartea va trona mai sus decât tehnica, aşa cum au rămas pietrele şi statuile sfidând secolele, cartea este instrumentul genial al omenirii şi nu poate lipsi de pe masa dv. Toate se opresc, până la urmă, în cărţi şi statui. Exemple de cărţi rare, Triod, din anul 1761, face parte din istoria zbuciumată a satului nostru, Eurotalitul lui Anton Pann, patru volume, Lepturariul al lui Eminescu, trei volume, două le deţinem noi, 10 dicţionare valoroase, Dicţionar Maxim Laurenian, Dicţionar Lazăr Şeineanu, cel mai limpede dicţionar de limba română. Expoziţia este o replică la adresa celor care dispreţuiesc cartea, este o pledoarie pentru carte.”

Primarul teolog Vasile Borş, al Maierului, „Mă bucur că acest eveniment are loc în Sâmbăta Paştelui, lumină au făcut oamenii de cultură, ca noi să primim lumina limbii române. Mulţumesc domnului profesor Sever Ursa care va rămâne în eternitate. Vă urez ca în ziua Învierii să ne luminăm cu prăznuirea, să iertăm pentru Înviere, Hristos a Înviat!”

Sculptorul Ioan Deac, „Dăruim acest portret pentru că prin obârşie suntem legaţi de Maieru, este învierea personalotăţii marelui Rebreanu.”

Radu Deac, „Dedicăm acest moment părinţilor noştri, Rebreanu rămâne părintele spiritual al acestor locuri şi al neamului românesc. Dăruiesc trei monezi emise de Banca Naţională, cu chipul lui Liviu Rebreanu, domnilor Ioan Deac, Sever Ursa şi Vasile Borş, în semn de preţuire pentru activitatea dânşilor.”

Profesorul Ioan Seni, preşedintele ASTREI Năsăud, „Evenimentul este organizat de mentorul nostru prof. Sever Ursa, fondator al ASTREI măierene şi năsăudene. Muzeul este o emblemă a prof. Sever Ursa, a Maierului, a Ardealului, ne întâlnim sufleteşte şi spiritual într-o zonă în care ne încărcăm . Expoziţia de carte este realizată sub egida ASTREI, ziarul „Cuibul visurilor” se aproprie de numărul 100. Iertarea la domnul Ursa este foarte activă. Ne pregătim pentru Adunarea jubiliară a ASTREI, la Năsăud, 150 de ani.” Profesorul Seni a acordat diplome de onoare în semn de apreciere şi respect pentru susţinerea programelor instructiv-educative ale ASTREI.

Prof. G. Marţian, „Profesorul Ursa s-a zidit în Rebreanu, dacă Maierul este cunoscut astăzi, este şi pentru că domnul Ursa există”, Avram Lazăr, „Ne chinuie tristeţea şi bucuriile amintirilor”, Ioan Lăpuşneanu, „Domnul Sever Ursa ne-a uimit din nou cu ceva nou, dânsul este purtătorul de cuvânt al lui Rebreanu”, prof. Icu Crăciun, redactor şef al publicaţiei „Cuibul visurilor”, „Doamna Doina Ursa a fost şi este bastonul de aur al domnului profesor, am învăţat de la dânsul cultul cărţilor, domnia sa mângâie cartea, mai ales cea veche”, Ion Mititean,”Cel de 100 de ani îi zicea bădicule celui de 105 ani, bunul simţ şi spiritul uman trebuie să caracterizeze pe oameni, nu vilele.”

Aici s-au lansat două cărţi, „Emil Rebreanu, eroul de la Ghimeş Făget”, autor Ion Lăpuşneanu, despre care a vorbit frumos Ion Mititean şi „La noi”, autor scriitorul pedgog Cornel Cotuţiu, despre care ne-a povestit cu farmecul său specific Icu Crăciun. Profesorul Cornel Cotuţiu, „Este greu, volumele rezultă din drumeţiile mele prin ţară, Europa şi America de Nord, acolo unde sunt cel puţin doi români-cu trimitere la Mântuitorul nn.- acasă înseamnă în patrie, sintagma la noi înseamnă aici, mă simt acasă la Maieru, la Anieş, la Rodna.”

Am purtat o interesantă discuţie cu domnul Ofilat Varvari, şi am aflat că dânsul, după mult timp şi eforturi deosebite, a publicat cartea, lucrare ştiinţifică, „Poiana Ilvei până la începutul mileniului trei-File de monografie”. Este, poate, singura localitate din România care are făcut arborele genealogic, pe linie paternală, a tuturor locuitorilor comunei, cu explcaţii despre evenimentele importante din viaţa familiei, anii naşterii, decesului, căsătoriei.

I-am mai văzut, printre alţii, pe profesorii Emil Bălăi, Liviu Păiuş şi Virgil Ureche, toţi din Rodna, cunoscutul om de afaceri Emil Iugan, cel care în repetate rânduri a ajutat cu generozitate înfăptuirea actului de cultură în zonă, prof. Liviu Ursa, prof. Titus Cărbune, vechi astrist din Anieş, şi părintele Coman care a oficiat un Te Deum în această zi deosebită, la slujbă fiind ajutat de teologul Vasile Borş.

Şi uite aşa, marea sărbătoare a culturii derulată în cuibul cu visuri şi amintiri din Maieru, sub bagheta magică a Profesorului Sever Ursa, s-a sfârşit cu câteva ore înainte de izbucnirea vieţii veşnice, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, spre slava dumnezeirii şi salvarea tuturor oamenilor care cred în El. Cerul şi Pământul s-au îmbrăţişat în lumina bucuriei fără de sfârşit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5