Recunoştinţă pentru „Cuibul visurilor”

Dan Popescu

Sâmbătă 28 mai Maieru a devenit pentru o zi capitala culturală a judeţului. Atâţia scriitori, oameni de cultură, Maieru n-a văzut de mult timp, au fost 60 de intelectuali care iubesc scrisul, iubesc literatura, iubesc cărţile. În Cuib a fost o sărbătoare a spiritului. Motivul a fost sărbătorirea a 20 de ani de apariţie neîntreruptă a revistei „Cuibul visurilor” şi lansarea celui de-al 120-lea număr al acestei minunate reviste de cultură. Evenimentul a fost ireproşabil organizat de muzeul „Cuibul visurilor”, muzeograf prof. Liviu Ursa, fiul profesorului Sever Ursa, care, iată, preia responsabilitatea aceasta deosebită. În luarea sa de cuvânt, Liviu Ursa a mulţumit familiei sale, tatălui său, colegilor de la redacţia revistei „Cuibul visurilor” şi a spus că a lucrat şi va lucra în echipă, va continua, ca un arc peste timp, să ducă mai departe munca tatălui său. Profesorul Liviu Ursa a afirmat în discursul său că viaţa familiei sale a mers pe deviza familie-şcoală-muzeu-revistă.
„În Maieru am trăit cele mai frumoase şi mai fericite zile ale vieţii mele”, spunea marele Liviu Rebreanu, care îşi are locul său de onoare în muzeu.
Revista cu acelaşi nume ca şi muzeul, „Cuibul visurilor” a fost ajutată financiar, de-a lungul timpului, de către Consiliul Local Maieru, în frunte cu primarii Ion Croitor, acum decedat, Ioan Cărbune, Vasile Borş şi actualul primar Vasile Dumitru, de către oameni de afaceri, în frunte cu dl. Emil Iugan şi de către Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. Nucleul redacţional, încă de la început, condus de prof. Sever Ursa, mai cuprindea pe prof. Icu Crăciun, scriitor, membru USR, dr. Login Berende, înv. Ilie Hoza, ornitologul „păsărar”, membru de onoare al Societăţii Ornitologice Române, prof. Liviu Ursa. Cu timpul, în redacţie au mai venit procurorul Macavei Al. Macavei, Mircea Prahase, dr. Lazăr Ureche, Alexandru Raţiu, Viluţ Cărbune, Iacob Naroş, şi cel mai recent, Viorel Daniel Partene. Machetarea revistei era făcută de scriitorul Aurel Podaru, pentru care domnul Sever Ursa păstrează o vie recunoştinţă.
Spre finalul evenimentului literar desfăşurat la muzeul „Cuibul visurilor” în condiţii excelente, organizatorii au oferit Diplome de Excelenţă celor care, într-un fel sau altul, au ajutat „Cuibul visurilor”, revistă şi muzeu.
Domnul profesor Sever Ursa, din august 1956, timp de doi ani, s-a ocupat de casa din Prislop a familiei Rebreanu şi a lucrat la reconstituirea şi întemeierea casei memoriale de aici, ca întâiul muzeograf. Muzeul „Cuibul visurilor” din Maieru este ctitoria domniei sale din 1957 şi acest mare focar de cultură al Văii Superioare a Someşului are şapte secţiuni distincte cu peste 3600 de obiecte şi documente, unele de mare valoare, o bibliotecă proprie cu peste 6000 de volume, din donaţii. A înfiinţat încă din 1967 revista şcolară „Cuibul visurilor”, iar în iunie 1974 a reînfiinţat Societatea Culturală Liviu Rebreanu.
Domnul profesor Sever Ursa este cel mai grandios depozit de documente despre natura umană din această fascinantă şi frământată Vale a Someşului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5