Maghiarii din Bistrița-Năsăud au sărbătorit 21 de ani de la înființarea Casei Maghiare prin prezentări de carte, dansuri tradiționale, produse culinare și degustări de vin
În acest weekend, maghiarii din județul Bistrița-Năsăud au sărbătorit Ziua Casei Maghiare din Bistrița, care a împlinit 21 de ani de la înființare.
Evenimentul a început încă de vineri seara, când adulții au fost invitați la o seară de dansuri populare maghiare. Simon Szabolcs, coregraful trupei de dansuri populare Vadrózsa, prezent anul acesta la Festivalul International de Dansuri din Macedonia, i-a ajutat pe cei curioși să descopere comorile dansului tradițional maghiare.
Sâmbătă, copiii au fost așteptați cu un program minunat la Casa Maghiară pentru a sărbători Ziua Poveștilor Populare, aducând zâmbete pe fețele lor. S-a amplasat un colț pentru ateliere meșteșugărești sosiți din județul Harghita, grație programului "Összetartozunk". Cei mici s-au bucurat și de pictură pe față și povești interactive. Învățătoarea Pap Noémi i-a invitat pe copiii curioși în lumea basmelor, unde au făcut cunoștință cu Ulciorul minunat al lui Annuska, au cântat și au dansat împreună. După-amiază, Grupul de Teatru de Păpuși Sugaracska, singurul teatru de păpuși maghiar din județul Bistrița-Năsăud, a prezentat spectacolul "Peripețiile iepurașului din oraș".
Organizatorii nu s-au gândit doar la copii, ci și la adulți, oferindu-le posibilitatea de a participa la o discuție interactivă, unde au ascultat istoria a 21 de ani a Casei Maghiare. Décsei Atilla, subprefectul județului, președintele organizației județene UDMR Bistrița-Năsăud, Dr. Kocsis András, fost consilier județean și actual vicepreședinte executiv, Antal Attila, consilier județean, director adjunct al Liceului Andrei Mureșanu și profesor de istorie, Toók Katalin, președinta Organizației de Femei UDMR Bistrița-Năsăud, președinta Asociației Pro Hereditatem și fost consilier județean, Müller Árpád, fost președinte al Asociației Pro Hereditatem, Koszorús Zoltán, unul dintre membrii importanți al organizației UDMR, Szabó Attila, persoană activă în viața culturală a Casei Maghiare, fost jurnalist al presei scrise, al radioului și al televiziunii maghiare locale, și Brodács Magdolna, fosta secretară al Casei Maghiare din Bistrița, au împărtășit amintiri și povești legate de munca lor depusă în această casă.
Cei interesați au putut participa și la prezentări de cărți ale poeților și scriitorilor născuți în județul Bistrița-Năsăud sau, care au locuit în acest județ. Printre aceștia s-au numărat: Balla Tamás, Bocskai Eliza, Fazekas István, Kerekes Adél, Orbán János, M. Simon Katalin, Moravetz Edith și Bánlaky László, Muzsi Endre Előd, Müller Árpád, Szilágyi Zoltán, Nagy Sándor, Tóth Zóltán Csaba preot evanghelic-luteran, Péter Veszelovszky Éva și Wass György. Pentru cei care nu au putut fi prezenți, cuvântul a fost preluat de către Bocskai Tünde, Borsos Károly László și Toók Katalin.
Nu a lipsit nici concursul de gătit, unde Szilágyi Ilona a câștigat premiul cu tradiționala pâine cu untură din Tonciu. La concurs au participat Hunyadi Ibolya, cu un tort delicios, Toók Katalin, cu desertul vargabéles, Deme Enikő, cu zacuscă de pește, și Consiliul Elevilor Maghiari din Bistrița, cu gomboți cu prune.
Seara, vizitatorii au putut să se bucure de un program cultural. Au dansat cele trei trupe de dansuri populare Vadrózsa din Bistrița, sub îndrumarea coregrafilor Nagy Győző și Simon Szabolcs, precum și grupul de dansuri populare Járom, prezentând două tipuri de dansuri. După aceste prestații, cei prezenți au participat la o cină festivă, în care au fost întâmpinați cu bucate tradiționale, deliciosul gulaș, pregătit de Zoltán Attila. Atentia acordată gusturilor și selecția de ingrediente de calitate se simțeau în fiecarefarfurie. Gulașul a fost pregătit în stil tradițional, prin fierbere lentă, ceea ce a condus la arome intense, apreciate de toți. După cină, experiența a fost amplificată de concursul și degustarea de vinuri, unde au avut ocazia să guste vinuri din diferite localități din județ. Câștigătorul celui mai bun vin a fost Balogh Levente, din Strugureni.
Desigur, nu a lipsit nici seara muzicală, susținută de Miklós Gyuri și Csabi. Cei prezenți au dansat și au cântat împreună.
Evenimentul a fost organizat de UDMR organizația județeană Bistrița-Năsăud, UDTM Bistrița. Sponsori și parteneri: Asociația PRO HEREDITATEM, Fundația Communitas, și Consiliul Județean Harghita, UDMR Prezidiul Executiv. Mulțumiri speciale lui Bodor Simon, Füstös Attila și Consiliul Elevilor Maghiari din Bistrița, fără ajutorul lor acest eveniment nu ar fi fost posibil.
Biroul de presă UDMR BN
Citiţi şi:
- Ansamblul de dansuri populare "Vadrózsa" din Bistrița a fost activ și în vacanță
- Șir de tabere la Bistrița, organizate de Pro Hereditatem şi Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistrița, spre fericirea a 80 de copii!
- Tradiție și cultură cu ansamblul de dans popular “Vadrózsa”
- Zilele Culturale Maghiare ale județului Bistrița-Năsăud! Evenimente în șapte comunități
- Antal Attila, noul preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali UDMR B-N
Comentarii
“Casa Maghiară” din Bistrita este situată pe strada Nicolae Titulescu, la nr. 46. Printr-o interesantă coincidentă strada Nicolae Titulescu de astăzi se numea, inainte de Marea Unire din 1918, “Strada Ungurească”, amintind de una din cele trei porti ale cetătii medievale a Bistritei ce se numea “Poarta Ungurească”. Casa Maghiară indeplineste functia de centrul cultural al comunității maghiare bistritene, aici fiind organizate o serie de activităti cultural-artistice traditionale cu specific maghiar. De asemenea, aici se află sediul organizației județene Bistrița-Năsăud, al UDMR.
Adaugă comentariu nou