Mai sunt şi tineri pasionaţi de folclor !

Doris Gîţa

Asociaţia Profesorilor de Istorie din România, filiala Bistriţa Năsăud (A.P.I.R.B-N), în parteneriat cu Liceul de muzică ″Tudor Jarda″ Bistriţa, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură B-N, a Centrului Cultural Municipal Bistriţa, a Primăriei Bistriţa şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean B-N a organizat cea de a VI-a ediţie a Concursului interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale ″Valori etnografice în comunităţile tradiţionale″. Manifestarea culturală a reunit 10 de echipe din judeţele: Arad, Bistriţa – Năsăud şi Satu-Mare.
Inclus în Calendarul activităţilor educative regionale şi interjudeţene (C.A.E.R.I.) concursul are ca scop „promovarea valorilor tradiţionale autentice, multiculturale şi multietnice, prin popularizarea specificului şi potenţialului local, în spiritul susţinerii egalităţii de şanse, a promovării culturii tradiţionale autentice şi a principiilor democratice europene („Unitate în diversitate”)”.
Fiecare dintre echipele participante a trebuit să prezinte o personalitate locală, reprezentativă pentru zona de provenienţă, o reţetă culinară, precum şi un obicei specific din arealul ales, în cadrul competiţiei fiind punctate atât autenticitatea subiectelor propuse, cât şi ţinuta artistică şi scenică a elevilor. Manifestarea iniţiată şi coordonată de directorul Liceului de Muzică, prof. Claudiu Şular, a adus în faţa spectatorilor de la Casa de Cultură a Sindicatelor nunta tradiţională, dar şi claca sau şezătoarea. Juriul din care a făcut parte prof. Nicolae Gălăţean-preşedinte, Aniko Gal Pavaluc-inspector şcolar, prof. Marioara Buzilă, prof. Ioan Lazăr, prof. Ioan Neagoş şi Menuţ Maximinian, a hotărât ca Marele Premiu să meargă la Telciu pentru obiceiul clăcii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5