Maieru : Sub semnul Centenarului, 100 de ani de tradiții românești

Consilier educativ, prof. Victoria Ureche

Sub semnul Centenarului, concursul tematic organizat ca și EXPOZIȚIE: „100 DE ANI DE TRADIȚII ROMÂNEȘTI!”- în incinta Liceului Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Maieru, în data de 18.04. 2018, pe două secţiuni distincte:
Secţiunea I: „ARTA TRADIȚIILOR ROMÂNEȘTI” şi
Secţiunea a II-a: „Start în afaceri! Topul celor mai iscusiți MEȘTERI POPULARI”- a adus adevărate comori tradiționale ale oamenilor locului într-un cadru festiv, de sărbătoare, expuse de copiii sau nepoții celor care le-au trudit cândva folosința…
Elevii școlii noastre au pregătit o expoziție deosebit de frumoasă cu obiecte tradiționale românești, astfel, bogăția satului românesc a poposit pentru o zi în această școală. Elevii fiecărei clase au pregătit câte un mesaj al lor pentru ziua tradițiilor măierene, mesaje sub forma obiectelor colecționate de la bunici, străbunici, sub forma frumoaselor costume populare pe care le-au îmbrăcat astăzi, obiecte confecționate de ei în stil tradițional românesc, având astfel posibilitatea să-și manifeste aprecierea, dragostea față de țară și bucuria că sunt români.
Am avut onoarea să fie prezenți și meșteri populari renumiți ai zonei, adevărați artiști ai obiectelor tradiționale românești; d-na Poll Mihaela, ing. la Parcul Național Munții Rodnei-care ne-a încântat cu costumele populare tradiționale excepționale, a căror maestră desăvârșită este; d-l prof. Bazga Toader Dorel de la Clubul Copiilor Sg-Băi, cunoscător al sculpturii în lemn, pirogravurii; d-l Pop Buia Gavrilă –care lucrează obiecte deosebit de frumoase din piele, încă din copilărie, după cum ne-a mărturisit; d-l Sandu Cârdan-maestru al sculpturii în lemn, din mâna căruia ies adevărate opere de artă, d-na Hoza Lucreția, care a deprins confecționarea hainelor populare tradiționale de la mama dânsei și care și-a învățat și fiicele această frumoasă îndeletnicire, din mâinile lor, bunică- mamă- fiice ies la lumină adevărate nestemate de artă populară, care-ți încântă ochiul și-ți înalță sufletul…
Creativitatea locuitorilor din mediul rural se oglindeste in obiectele din lemn, in piesele din lut, din piele, în costume populare țesute și cusute cu flori sau motive florale, adevărate opere de arta. Traditiile românilor sunt comori ce nu ar trebui uitate sau părăsite și nici schimbate prin troc cu alte obiceiuri importate din alte țări. Ele sunt ale noastre, ne caracterizează, ne definesc ca popor și prin ele ne simțim mai bogați, mai aleși, mai altfel decât alții, putem fi subiect de discutii și de laudă, de aprecieri cu semnul mirării.
Mulțumim elevilor , profesorilor și mai ales meșterilor populari, pentru comorile tradiționale de neprețuit cu care ne-au încântat sufletele și ne-au făcut să ne simțim adevărați români, urmași ai celor care s-au jerfit și au înfăptuit Marea Unire! Românul se definește prin tradițiile, obiceiurile și datinile sale. Fără acestea, nu va mai ramâne un român adevărat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5