Mărturii despre cândva

Profesorul Titus Wachsmann Hogiu aşază vechi poveşti, povestiri, expresii şi imagini adevărate, pentru generaţiile viitoare în volumul „Mărturii despre cândva”. Cartea, structurată în patru părţi, cuprinde adevărate lecţii de viaţă pentru cei care doresc să cunoască identitatea noastră. Despre daci şi Burebista autorul are doar cuvinte de laudă, poveştile continuând cu o cea despre întemeierea Romei atunci când troianul Eneia ar fi venit pe malurile Tibrului, unde a întemeiat cea mai puternică cetate din lume. Cu totul aparte este povestirea legată de strămoşul nostru, care a ajuns pe jos la Roma, ţăranul autodidact Gheorghe Cârţan, care a trecut prin Ungaria, Austria, Elveţia, Egipt, Germania şi Ierusalim, cu costumul lui de autentic român. Cu toţii ştim că, atunci când s-a odihnit la Columna lui Traian, italienii au spus „a coborât un dac de pe Columna”. Puternici sunt strămoşii noştri, cei care ne-au lăsat limba şi portul, aşa cum sunt şi vrednicii bârgăuani pe care autorul îi descrie cu atâta drag.
O pildă legată de floarea ruşinii ne arată că buna creştere este din ce în ce mai rară, astfel încât lumina albă a florii este pătrunsă de petele negre. Fiecare pildă are o anumită însemnătate în lumea satului, acolo unde orice se afla prin bătutul tobei într-un ritm specific, de la anunţarea liturghiei, la înmormântări, incendii, vreme rea, dându-se de ştire, în acelaşi timp, şi anunţuri legate de traiul satului. O expresie cu totul inedită o găsim la badea Simion, care se adresează cu salutul „Vadă-te Dumnezeu cum mă vezi”.
Nu lipsesc tradiţiile satul, de la măsura oilor, la alduit, colindat, joc, nuntă, botez. Pentru că profesorul Titus a fost întotdeauna ataşat de şcoală, remarcăm poveştile cu elevi din această carte, pline şi ele de farmec. Adevărate lecţii de viaţă pentru tânăra generaţie, pentru omul nou, care trebuie să-şi cunoască rădăcinile, astfel încât, prin lumea largă să aibă propria identitate.
Cartea găzduieşte doar o parte din miile de poveşti pe care le cunoaşte scriitorul, semnificative pentru alcătuirea imaginii unei istorii. Cea a neamului românesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5